Top 10: Designuri iconice create de Jony Ive

Cel mai important eveniment recent de la Apple constă în plecarea formală a lui Jony Ive din cadrul companiei. Iată zece dintre cele mai cunoscute dispozitive pentru care acesta a conceput designul în lunga perioadă pe care a petrecut-o la Apple.

Cel mai important eveniment recent de la Apple constă în plecarea formală a lui Jony Ive din cadrul companiei. Iată zece dintre cele mai cunoscute dispozitive pentru care acesta a conceput designul în lunga perioadă pe care a petrecut-o în cadrul companiei.

Cu toate acestea, drumul lui Jony Ive nu se desparte definitiv de cel al companiei Apple. Noua sa companie LoveFrom va fi subcontractată cei din Cupertino pentru diverse proiecte. Este totuși un moment important întrucât Ive a fost un pion esențial în dezvoltarea companiei. El a fost cel care a creat alături de Steve Jobs acele designuri pe care ne-am obișnuit să le asociem cu numele companiei.

Iată o listă cu cele mai iconice 10 dispozitive la care a lucrat Jony Ive:

iMac G3 - 1998 

Ne amintim de primul iMac ca de un “ou colorat”. Totuși dispozitivul a fost revoluționar și la nivel tehnologic și la nivel de design. Aspectul neobișnuit al dispozitivului, cu ecranul și celelalte componente ale computerului încadrate într-o carcasă cu formă rotunjită ne-a rămas întipărit în minte. La început a fost disponibil doar în nuanța “Bondi Blue”, însă, mai târziu, au mai fost adăugate alte 10 culori.

iBook G3 - 1999

Un an mai târziu, a fost prezentat noul iBook G3, urmând același tipar de design ca iMac G3. Carcasa arăta într-adevăr ca o scoică. Pe de o parte, designul era cu adevărat extraordinar. Pe de altă parte, a însemnat și o despărțire de pe atunci obișnuitul floppy disk. Acest lucru a fost o consecință a faptului că dispozitivul era capabil să transmită datele în mod wireless.

iPod - 2001

Mulți dintre voi nu vă amintiți probabil de primul iPod, cu toate acestea dispozitivul este printre cele mai importante de pe lista noastră. Designul său este cu adevărat iconic – mai ales datorită așa-numitului Click Wheel și l-a ajutat să devină un model de referință pe piața de playere muzicale digitale. A fost într-adevăr un dispozitiv pionier, oferind mai mult de 10 ore de playtime și un hard disk de 5GB care putea stoca până la 1000 de melodii.

iMac G4 - 2002

Succesorul iMac-ului G3 a beneficiat de o actualizare serioasă la nivel de desidn. Comparatic cu predecesorul să mult mai compact, iMac G4 dispunea de un ecran separat de celelalte componente. Componentele hardware erau plasate într-o bază în formă de semisferă la care ecranul era conectat cu ajutorul unui element mobil care îi asigura flexibilitate și îl face ușor de poziționat. Noul Pro Display XDR care va fi lansat în septembrie pornește de la același principiu.

iPhone - 2007

Și nu putea lipsi din lista noastră un dispozitiv pe care cu siguranță cu toții îl cunoaștem, primul iPhone. Acest dispozitiv a deschis drumul spre inima consumatorilor pentru Apple. Aspectul revoluționar, ecranul multi-touch, precum și abilitatea de a naviga pe Internet de pe telefon au fost elementele cheie pentru succesul său neegalat. iPhone-ul a poziționat compania drept un adevărat lider pe piață.

MacBook Air - 2008

Designul MacBook Air-ului din 2008 este încă în uz. Laptopul cu o înălțime de 1.94 cm și o greutate de 1.34 kg este cu adevărat regele categoriei sale atunci când vine vorba despre portabilitate. Ca să nu mai vorbim despre designul unibody și logo-ul Apple luminat, care îi asigură acestui laptop caracterul iconic.

iPad - 2010

Apple a intrat pe piața tabletelor cu primulîn 2010 cu un iPad de 9.7”. A fost conceput inițial pentru a fi ca un iPhone de dimensiuni mai mari. Era compatibil cu majoritatea aplicațiilor existente, iar scopul său principal era să ajute utilizatorii să se bucure de conținutul preferat într-un mod cât mai simplu.

 iOS 7 - 2013

Deși nu este vorba despre hardware, lista nu ar fi completă dacă nu am menționa cea de-a 7-a versiune principală a iOS. A fost actualizarea care a schimbat complet designul sistemului de operare. A reprezentat o despărțire de aspectul skeuomorph și de vechile pictograme. Astfel, în 2013, s-a născut designul minimalist cu care suntem acum obișnuiți.

Apple Watch - 2014

Apple Watch, cel mai important dispozitiv din categoria wearables trebuia în mod evident inclus în această listă. Echipa lui Ive a creat practic o nouă categorie odată cu acest dispozitiv: un smartwatch care se poate conecta la iPhone și ne poate face viața mai ușoară.  

Apple Park - 2017

Crearea sediului Apple asemănător unei nave spațiale a fost de asemenea responsabilitatea echipei conduse de Jony Ive. Totuși, succesul clădirii nu a fost unanim. Au existat o mulțime de zvonuri despre angajații care ar fi criticat clădirea din cauza birourilor open-space foarte mari.