Mac: protejează folderele prin parolă

Chiar dacă Mac-urile beneficiază de o criptare de top, nu poți fi niciodată prea sigur. În plus, uneori e posibil să ai nevoie de o doză în plus de securitate. Apelează la protejarea folderelor prin parolă.

Înainte să te apuci să creezi toate parolele posibile, trebuie să te atenționăm că următorul pont e ceva mai avansat. Așa că ar fi bine să te gândești de două ori înainte de a-l pune în practică.

Dacă optezi pentru sistemul de protecție pe bază de parolă, trebuie să alegi una ușor de ținut minte. În plus, nu trebuie să ștergi folderul-sursă înainte să te asiguri că toți pașii au fost implementați corect.

Pentru criptare și protejarea prin parolă, primul pas e să deschizi Disk Utility și să creezi un fișier-imagine. Pentru asta:

  • Deschide Applications > Utilities > Disk Utility
  • Sau deschide Disk Utility utilizând Spotlight Search

După ce deschizi Disk Utility, alege

  • File > New Image > Image from Folder… și caută folderul pe care vrei să-l criptezi

În fereastra următoare poți configura toată operațiunea:

  • Save As: numele fișierului-imagine; se recomandă să alegi ceva diferit față de numele fișierului-sursă
  • Tags: Poți adăuga etichete (tag-uri)
  • Where: destinația unde va fi salvat fișierul-imagine
  • Encryption: Poți alege între o criptare de 128-bit sau 256-bit; 128 e mai rapid, dar mai puțin sigur; 256 e mai lent, dar oferă o un grad sporit de siguranță

Configurează parola

După alegerea tipului de criptare, îți va apărea o fereastră pop-up. Aici poți configura parola dorită. Din nou, e important să alegi una pe care ți-o vei aminti mai târziu.

La Image Format ar trebui să alegi read-only sau read and write, în funcție de scopul pe care îl ai.

După ce salvezi modificările, Disk Utility va începe să creeze fișierul-imagine. După ce s-a terminat procesul, caută fișierul în Finder (în folderul-destinație) și dă dublu click pe fișier. Într-o fereastră pop-up, poți introduce parola aleasă în prealabil. Poți alege Keychain pentru a salva parola, dar nu are niciun sens să faci asta, pentru că întregul proces ar deveni inutil.

Când fișierul dorit se va deschide, vei vedea imaginea montată pe Desktop și pe Sidebar-ul de la Finder.

Dacă ai configurat criptarea ca read-only, poți doar să vizualizezi conținutul. Însă dacă ai ales ready and write, poți modifica fără probleme conținutul. Pentru a-ți proteja fișierele, trebuie să dai eject discului montat. Pentru asta, dă click dreapta pe iconiță și alege „Eject numele discului tău” sau selectează iconița disconnect în Sidebar-ul din Finder.

Există trei aspecte importante la care trebuie să fii atent:

  1. Ține întotdeauna minte parola pe care ai ales-o
  2. Pentru că metoda de mai sus a creat un fișier-imagine, folderul-sursă rămâne intact. Asta înseamnă că dacă nu îl ștergi de pe computer, acesta va rămâne accesibil în continuare fără parolă.
  3. Pentru că vorbim despre un disk virtual, dacă închizi fereastra Finder – utilizată pentru navigarea conținutului folderului criptat – nu înseamnă că fișierele vor fi în siguranță. Pentru ca protecția pe bază de parolă să funcționeze, după ce ai terminat de lucrat cu folderul trebuie să dai eject discului.