În App Store, există o mulțime de aplicații diferite pentru alergat sau pedalat care oferă același lucru: tu parcurgi câțiva kilometri, iar telefonul înregistrează distanța, timpul și alte informații asemănătoare.
Pentru ciclism, există câteva versiuni foarte bune pe care le folosim. Însă aveam nevoie de ceva mai mult. De ceva care să ne capteze atenția cu o mulțime de detalii interesante și care să aibă un program complet de antrenament cu funcții suplimentare. Așa dam dat peste aplicația Strava.
O adevărată experiență socială
Unul dintre avantajele principale e că poți face cu adevărat parte din comunitate. Deși alte aplicații oferă posibilitatea de a da like și de a comenta, Strava e singura aplicație unde aceste opțiuni funcționează cu adevărat, pentru că oamenii le utilizează foarte des. Home Screen-ul include un timeline cu performanțele prietenilor și coechipierilor. Iar asta face ca imediat după antrenament să intri să vezi aceste date.
Poți urmării oameni, poți comenta la antrenamentele lr și desigur, poți da like la activitățile acestora. În plus, e foarte simplu să faci upload la propriul antrenament. Tot ce trebuie să faci e să selectezi Start la începutul antrenamentului și să dai Finish când termini.
Pe lângă informațiile obișnuite, poți atașa poze (altfel nu s-a întâmplat) și să etichetezi antrenamentele. Ca să nu mai vorbim de faptul că există o opțiune pentru adăugarea întregii experiențe (story) ca postare.
Dar unde e T-Rexul în toată povestea asta, te-ai putea întreba. Pe hartă. În asta constă adevărata putere a aplicației Strava. Nu, nu pentru că poți să alergi în cercuri până îți iese un T-Rex sau Darth Vader, ci pentru că aplicația utilizează informațiile colectate într-o manieră foarte inteligentă.
Concurează cu tine însuți și cu alte persoane
Și abia acum am ajuns la cea mai interesantă parte. Mai ales dacă îți plac provocările. În Strava poți crea rute mai mici sau mai mari, iar GPS-ul permite aplicației să îți analizeze performanța pe acea bucată de traseu. Rezultatele tale vor fi adăugate la un clasament cu toți cei care au trecut vreodată pe acolo.
Aplicația permite să îți compari rezultatele cu alți oameni oriunde în lume. În cele mai frecventate locații pentru competiții au fost prezenți zeci de mii de sportivi. Așa că e provocare destul de mare să te poziționezi în top 100. Cu toate astea, poate fi destul de simplu să fii liderul cartierului în care locuiești. În plus, vei fi premiat ori de câte ori vei depăși propriile recorduri.
Strava poate fi instrumentul perfect de motivație pentru cei care își doresc să obțină mai mult de la ei înșiși. Dacă vrei să concurezi regulat cu alți oameni, te poți înscrie la provocările lunare ale comunității. Pe lângă faptul că te vei auto-motiva să atingi noi culmi, poți câștiga premii, insigne reale sau coduri de discount.
Aplicația e disponibilă atât gratuit, cât și contra-cost în varianta premium. Aceasta din urmă include câteva funcții suplimentare precum heatmap, zone workouts și diagrame de fitness.
Descarcă Strava din App Store (iPhone, iPad, Apple Watch - gratuit, include iAP)