Profită la maximum de aplicația Preview pe Mac

Aplicația Preview pentru Mac e ca un briceag Swiss-army. La suprafață pare un simplu instrument de vizualizare. Dar dacă sapi mai adânc, vei găsi o mulțime de elemente foarte utile. Știi care sunt cele mai utile trucuri?

Preview este o aplicație simplă ce poate realiza cu ușurință sarcinile pentru o mulțime de funcții separate. Dacă până acum ai folosit-o doar pentru a viziona PDF-uri, ar cam fi timpul să treci la următorul nivel și să începi să o utilizezi ca un profesionist. Iată câteva dintre cele mai utile trucuri pe cale le poți realiza cu Preview pe Mac.

1. Preview deschide și schimbă formatul diferitor tipuri de fișiere

Aplicația suportă o gamă foarte variată de formate de fișiere. În afară de cele mai comune (JPEG, PNG, RAW, PDF sau TIFF) poți vizualiza și fișiere Photoshop și Illustrator, GIF-uri sau prezentări PowerPoint. Odată deschis fișierul, îl poți converti în diferite alte formate accesând File > Export. Vei fi întâmpinat de un meniu pop-up, de unde vei putea alege tipul fișierului. Dacă nu vezi tipul de fișier pe care îl vrei, ține apăsat tasta Option în timp ce selectezi meniul pop-up Format. Astfel vei vedea formate specializate sau formate mai vechi.

2. Poți face schimbări la nivel de grupuri de fișiere

Cu Preview poți lucra simultan cu mai multe tipuri de fișiere. Vei aprecia această funcție, de exemplu, atunci când trebuie să schimbi dimensiunile sau să convertești mai multe fișiere deodată. E foarte simplu. Selectează din Finder toate imaginile dorite și deschide-le pe toate într-o singură fereastră Preview. Apoi dă click pe iconița uneia dintre imagini și apasă Command + A, pentru a selecta toate fișierele. Apoi, pentru a converti toate fișierele deodată accesează File > Export Selected Images. Selectează butonul Options din colțul stânga jos al ferestrei pop-up și alege formatul dorit. (Ține minte, această comandă funcționează doar dacă toate fișierele selectate au același format inițial.) Dacă vrei să modifici dimensiunea pentru mai multe imagini deodată, accesează Tools > Adjust Size. De aici poți face toate ajustările dorite.

3. Poți completa formulare

E foarte simplu să completezi formulare din Preview. În plus, chiar dacă un PDF pe care trebuie să-l completezi nu e conceput ca formular, aplicația de vizualizare e suficient de inteligentă și poate recunoaște automat spațiile libere. Dacă dai click pe un spațiu gol recunoscut de aplicație, va apărea automat o căsuță pentru adnotarea textului. Introdu răspunsurile, iar după ce ai terminat, salvează formularul (selectând File > Export). Poți închide PDF-ul și îl poți redeschide mai târziu pentru a continua completarea lui, dacă e nevoie.

4. Adnotează, subliniază, adaugă notițe pe imagini și PDF-uri

Pe lângă faptul că se descurcă de minune cu toate sarcinile de bază pentru editarea fotografiilor, aplicația poate adnota și imagini sau PDF-uri. Aceasta oferă toate posibilitățile de editare Markup: desen, adăugare de forme, text, lupă și semnătură. Acestea pot fi deosebit de utile atunci când primești screenshot-uri cu siteuri web, pentru că poți comenta pe design sau poți evidenția anumite fragmente de text sau imagini. Dacă selectezi iconița Markup din colțul dreapta sus, îți vor apărea toate instrumentele pentru desenat și scris. Ajustează culorile, formele și fonturile după nevoi.

5. Preview exportă imagini individuale din GIF-uri

Aceasta e una dintre cele mai puțin cunoscute funcții ale aplicației Preview. La fel ca PDF-urile cu pagini individuale, GIF-urile se deschid sub formă de listă, unde toate imaginile sunt afișate separat. Poți selecta una dintre aceste imagini din partea stângă și o poți exporta sub formă de cadru simplu în format PNG sau JPEG, selectând Export din meniul File. Acest truc îți permite să extragi cadre importante din GIF-uri, cu doar câteva click-uri

6. Poți face imaginile de fundal transparente

Preview are un instrument de selecție rapidă (magic wand) la fel ca Photoshop. Acesta îți permite să extragi foarte simplu o anumită parte dintr-o imagine. Dacă imaginea de fundal are o culoare uniformă, o poți selecta și șterge. Pentru a face asta, dă click pe iconița Markup din dreapta sus. Din meniu, alege bagheta magică (magic wand) apoi selectează uniform imaginea de fundal. După ce ai selectat imaginea de fundal, apasă tasta Delete pentru a elimina selecția. Dacă documentul curent nu suportă transparența, Preview va converti fișierul în format PNG.

7. Preview poate proteja cu parolă PDF-urile

Trebuie să trimiți un document confidențial? Preview îți oferă o metodă simplă și convenabilă de a proteja documentele cu parolă. Când exporți ca PDF un fișier, dă click pe butonul Show Details din partea stânga jos a ferestrei pop-up. Apoi selectează opțiunea Encrypt și introdu o parolă. Verific-o, apoi dă click pe butonul Save. Asta-i tot. Oricine va dori să deschidă acest PDF, va trebui să introducă parola configurată de tine.