Iată o scurtă recapitulare pentru cei care nu sunt obișnuiți cu articolele noastre de testare. Pe baza feedback-ului de la cititorii noștri am realizat o testare completă pe a anumitor aparate, astfel încât cei care se gândesc la achiziționarea unui nou computer să aibă la dispoziție o prezentare precisă a selecției de produse Apple.
O astfel de prezentare constă din teste 3D, testarea procesorului, a funcțiilor pentru fotografie și muzică. Astăzi, cu randările ne-a ajutat prietenul nostru Viktor Kádár aka. K1l1m6n care ne-a oferit toate aceste randări simpatice.
Viktor este cunoscut mai ales pentru conceptele sale frumoase. El a realizat randarea pentru un viitor MacBook Pro pentru iMagazin și s-a ocupat apoi și de Mac Mini și de iPad Pro. Îi puteți vedea creațiile pe Instagram, Behance, sau chiar aici, pe iMagazin. Acum, să trecem la treabă!
Mac mini 4-core nu ne-a impresionat, cum stau lucrurile însă cu Mac mini 6-core?
Ultima dată când am testat un Mac mini entry-level cu procesor cu 4 nuclee, am ajuns la concluzia că nu are performanțe extraordinare. Cu toate acestea, la ce te-ai putea aștepta atunci când alegi să cumperi cel mi ieftin dispozitiv din actuala selecție? Este excelent pentru a fi folosit la birou, fără nimic excesiv. Totuși, are o performanță similară cu un MacBook Pro 2018.
Deși s-a dovedit a fi mai puternic decât modelul de 13 inchi de fiecare de dată, de-abia a putut ține pasul cu modelul de 15”. Doar atunci când a fost vorba despre exportarea unor fotografii în Lightroom, Mac mini a fost poate mai bun. Aceste performanțe îl fac dispozitivul cu unul dintre cele mai bune raporturi calitate – preț din gama Apple. Dar cum stau lucrurile cu versiunea i5 cu 6 nuclee?
Într-adevăr, ne așteptam la rezultate diferite și nu am fost deloc dezamăgiți, dimpotrivă, am fost plăcut surprinși atunci când am văzut următoarele grafice.
Randări 3D statice
De această dată am folosit Keyshot Pro 7, cu aceeași randare a Apple Watch care este disponibilă și pentru voi dacă vreți să testați și voi. Am folosit aceeași rezoluție și exportarea cu formatul TIFF, sampling rate 64. Versiunea Mac mini cu 6 nuclee a fost pe scurt cu 1 minut mai lentă decât un MacBook Pro 15” 2018, ceea ce înseamnă că este al doilea cel mai bus computer pe care l-am testat recent.
Un start promițător, mai ales că MacBook Pro-ul rival are un procesor i7. Cu toate acestea, Mac mini 6-core a performat mult mai bine decât un MacBook Pro 13% care are o configurație similară cu a sa.
Animații 3D
Am testat performanța procesorului folosind Keyshot. Trebuie să menționăm că în timpul ambelor teste 3D am măsurat exclusiv performanța procesorului. Asta pentru că în timpul randării, componenta GPU a sistemului nu este folosită deloc. Setările au rămas aceleași și poți accesa fișierele de test dacă dorești să testezi configurația ta.
Mac mini 6-core a terminat din nou pe locul 2. Iar diferența de 15% comparativ cu MacBook Pro-ul entry level din acest an a rămas intactă. Cu toate acestea, comparativ cu modelul entry-level de 13” cu 4 nuclee, Mac mini este cu 30% mai puternic. Totodată, trebuie să menționăm că prin comparație cu versiunea 4-core, sistemul de răcire este diferit, chiar dacă viteza în sine nu s-a schimbat, temperatura procesorului a stagnat în jurul valorilor de 90-95°C.
Performanța grafică
Pe lângă testele sintetice, ne-am și jucat puțin și am ajuns la niște rezultate interesante. Lupta noastră în Diablo 3 nu a fost în van. Versiunea 6-core a avut o performanță mai scăzută decât cea cu 4 nuclee. Teoretic, ar fi trebuit să avem aceleași rezultate, din moment ce amblele configurații au aceeași placă video integrată. Iar testele Unigine Heaven au indicat doar câteva puncte diferență. Acest Mac mini a obținut 533 de puncte, în timp ce versiunea mai slabă a obținut 521. Este o diferență neglijabilă.
Cu toate acestea, noul Mac mini 6-core are o rată medie de 16 fps, comparativ cu cea de 9.7 fps a versiunii mai vechi. Totuși numărul maximum de cadre pe secundă este același pentru ambele dispozitive. În timp ce am jucat Diablo, nu au apărut diferențe între cele două modele, însă cel cu 4 nuclee a performat mai bine. Pe de o parte, conform lui K1l1m6n, acest lucru s-a datorat temperaturii mai înalte, din moment de procesorul și placa grafică sunt în aceeași zonă în cazul ambelor modele, iar dispozitivele au și același sistem de răcire.
Pe de altă parte, procesorul poate avea nevoie de 75W în loc de 65W. Astfel, placa grafică primește mai puțini wați rezultând performanțe mai slabe.
Exportarea din Light Room
În urma testării versiunii 4-core am afirmat că nu putem numi acest Mac mini un veritabil “work station”. Situația stă complet diferit în cazul modelului Mac mini 6-core. Acest computer se potrivește perfect nevoilor celor care lucrează cu Logic Pro, Pro Tools sau alte programe similare. Deci, hai să vedem cum se descurcă în cazul lucrului cu imaginile.
Testarea a fost destul de simplă. Am folosit aceeași rezoluție, aceleași setări și am verificat ce computer poate procesa imagini cu rezoluție 500 cel mai rapid. La fel ca în cazul exporturilor video, viteza SSD-ului este un factor cheie. Din moment ce la acest model, stocarea minimă este dublă față de versiunea cu 4 nuclee, avem un SSD mai rapid. Faptul că acest computer
Computerul a reușit să exporte imaginile în 6 minute și 49 de secunde. MacBook Pro-ul de 15” din acest an a reușit în 6:17, iar modelul 4-core în 8:36.
Verdict
Ce ar mai fi de spus? Modelul Mac mini cu 6 nuclee este o configurație excelentă. Poate ține pasul cu performanțele MacBook Pro-ului 15” din 2018 care are un preț dublu. Deși costă mai mult decât un model 4-core, însă ai de două ori mai multă stocare SSD și o performanță mult mai bună. Și ținând cont de politica de preț a celor de la Apple în privința spațiului de stocare, credem că alegerea modelului 6-core este cât se poate de rezonabilă.
Cu toate acestea, nu ar trebui să uităm de faptul că vei avea nevoie de dispozitive periferice, cum ar fi un display. Însă dacă ai deja toate acestea, atunci un Mac mini 6-core 2018 este probabil cea mai bună alegere pentru tine din selecția Apple curentă.