Tot ce trebuie să știi despre realizarea și editarea capturilor de ecran pe Mac

Indiferent dacă te pregătești pentru următoarea ta prezentare, raportarea unui nou proiect către șeful tău sau pur și simplu scrierea un articol în care explici cum să faci ceva, capturile de ecran sunt adesea cel mai bun mod de a-ți ilustra punctul de vedere și de a-ți împărtăși cunoștințele. Iată ce trebuie să știi despre preluarea și editarea capturilor de ecran de pe Mac.

screenshot desktop pe un macbook

După cum sugerează și numele, captura de ecran este o imagine statică a afișajului curent al ecranului computerului. Când faci un screenshot, creezi o imagine a conținutului monitorului. Această imagine nu include ferestre sau programe pe care le-ai minimizat. Ca atare, capturile de ecran ne permit să creăm rapid fișiere cu imagini de conținut, care altfel pot fi prea dificil de convertit într-un fișier de imagine JPG, PNG sau similar. Unele dintre cele mai utile cazuri de utilizar includ capturi de ecran de site-uri web, meniuri sau diagrame create în alte aplicații.

ecranul unui macbook

Apple a oferit întotdeauna mai multe moduri de a face capturi de ecran pe Mac și anul trecut a adăugat alte variante, odată cu lansarea macOS Mojave.

Cum să obții un screenshot pe Mac

Toate versiunile macOS

Pentru a face capturi de ecran în versiunile anterioare ale macOS, trebuie să îți amintești două comenzi rapide: Shift-Command-3 pentru întregul ecran și Shift-Command-4 pentru o porțiune a ecranului. Dacă adăugi tasta Space la cea din urmă, poți captura o fereastră. Să vedem detaliile:

modalitati de capturare a ecranului

Screenshoot pentru întregul ecran

  1. Apasă Shift-Command-3 pentru a obține un screenshot al întregului display
  2. Vei găsi screenshot-ul pe desktop

Screenshot pentru o fereastră

  1. Apasă Shift-Command-4
  2. Apasă tasta Space
  3. Apasă click pe o fereastră pentru screenshot
  4. Vei găsi screenshot-ul pe desktop

Screenshot pentru o porțiune din ecran

  1. Apasă Shift-Command-4
  2. Selectează zona pe care vrei să o capturezi. Dacă dorești să muți selecția, apasă și ține apăsat pe Space
  3. După ce eliberezi mouse-ul sau butonul trackpad, vei găsi screenshot-ul pe desktop

macOS Mojave sau o versiune mai nouă

screenshot macbook

Setările capturilor de ecran în macOS Mojave sunt foarte simplificate comparativ cu versiunile anterioare ale macOS. Acestea sunt furnizate de aplicația Screenshot, care se află în folderul Utilities, din folderul Applications. Această aplicație înlocuiește aplicația Grab din versiunile anterioare ale macOS.

Dacă ai făcut upgrade la macOS Mojave sau o versiune mai nouă, poți utiliza aplicația Screenshot pentru a obține toate tipurile de capturi de ecran sau pentru a face înregistrări video pe ecranul tău. Pentru a deschide aplicația Screenshot, apasă Shift-Command (⌘) -5 sau utilizează Spotlight pentru a găsi și a deschide aplicația. În mod implicit, toate capturile de ecran sunt salvate cu numele “Screen Shot data curentă.png”.

Cum să folosești aplicația Screenshot:

  1. Apasă Shift-Command-5
  2. Selectează una din următoarele opțiuni:
  • Capture Entire Screen 
  • Capture Selected Window 
  • Capture Selected Portion  

Aplicația Shortcut îți oferă, de asemenea, opțiunea de a înregistra ecranul sau o parte a acestuia. Dacă apeși click pe Options din extrema dreaptă a meniului, poți modifica locația de salvare, cronometrul și alte opțiuni.

panou de editare screenshoot pe macbook

Cum să editezi un screenshot

Imediat după ce obții un screenshot, când imaginea în miniatură apare pe ecran, ai mai multe opțiuni:

  • No action și swipe the thumbnail to the right: captura de ecran este salvată în folderul ales 
  • Poți apăsa control+click pentru a alege mai multe acțiuni:  change the default save location, open the screenshot in an app sau delete the screenshot without saving it
  • Drag the thumbnail to move the screenshot to another location: poți muta screenshot-ul într-un document, într-un e-mail sau într-o fereastră Finder
  • Open the screenshot, click the thumbnail. Poți deschide captura de ecran și poți folosi unelte precum crop, rotate și alte opțiuni de editare

După ce ai terminat cu editarea, apasă click pe Done și imaginea va fi salvată pe desktop sau în locația aleasă.