Prima carte: The Presentation Secrets of Steve Jobs (2010)
Ei bine, aceasta nu este în totalitate o carte despre Apple. Volumul discută despre eficiente tehnici de prezentare. Steve Jobs analizează prin performanțele sale legendare care sunt componentele de bază ale unei prezentări convingătoare și dezvăluie, de asemenea, cele mai utile trucuri. Deși cartea a fost lansată cu aproape 10 ani în urmă, aici putem găsi niște sfaturi mereu valabile, pe care toți ar trebui să le avem în minte. Desigur, atunci când vine vorba de o prezentare obișnuită în cadrul unei întâlnirii la locul de muncă, probabil că nu vei fi atât de norocos să organizezi o conferință despre temele preferate – cum ar fi lansarea noului iPhone – însă cartea aceasta merită cu siguranță o încercare. În cazul în care te pregătești pentru performanța vieții tale sau ești interesat de trucurile din spatele performanțelor lui Jobs, îți recomandăm cu siguranță acest volum.
Steve Jobs (2011)
Dacă ai putea citi doar o singură carte despre Apple, noi ți-am recomanda-o pe aceasta. Punctul forte al cărții lui Walter Isaacson (lansată în 2011) este că analizează personalitatea lui Steve Jobs și descoperă povestea companiei, precum și modul în care a înflorit Silicon Valley. Scriitorul a făcut numeroase interviuri cu legendarul lider și cu multe alte persoane care au lucrat cu acesta. Datorită detaliilor prezentate în carte, cititorii pot avea o imagine despre apariția unor produse precum Macintosh, iPod sau iPhone. În mod fundamental, cartea nu aduce o perspectivă critică asupra lui Steve Jobs. Dar în același timp, volumul abordează cele mai importante evenimente din viața lui Jobs, din perspective diferite, și relevă unele contradicții. Un alt detaliu amuzant este faptul că această carte constituie singurul volum biografic care a fost creat cu contribuția celebrului CEO.
Inside Apple (2012)
Adam Lashinsky, jurnalist la Fortune, a scris cartea lansată în 2012 pe baza experiențelor adunate în zeci de ani. Scopul cărții este de a analiza modul în care funcționează Apple în calitate de companie. În ciuda titlului senzațional, acesta include informații ce i-ar putea surprinde chiar și pe cei mai mari fani ai companiei. Este mai mult un rezumat al acelor aspecte care caracterizează compania. Însă cartea a fost publicată acum 7 ani și ar putea conține unele informații învechite sau irelevante pentru prezent. Însă la fel de adevărat e că în sediul din Cupertino nu au avut loc schimbări radicale. Deci afirmațiile generale sunt valabile și astăzi; oricum, merită cu siguranță să fie citită. Este recomandarea perfectă pentru cel care caută o carte să nu se raporteze la companie prin ochii lui Jobs.
Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products (2013)
Plecând probabil de la succesul biografiei lui Steve Jobs, legendarul designer industrial de la Apple s-a bucurat și el de o carte dedicată propriei cariere. Volumul scris de Leander Kahney este mai scurt, dar ca structură e destul de asemănătoare cu cartea lui Isaacson. Cartea începe cu copilăria lui Ive și introduce acele elemente care i-au format personalitatea. Apoi sunt descriși anii petrecuți la Apple, elaborând modul în care viziunile designerului au pututu influența imaginea companiei. Bineînțeles, cititorului i se dezvăluie și cum au fost dezvoltate cele mai importante produse ale companiei. În plus, i se prezintă și relația profesională specială dintre Ive și Jobs. În cazul în care nu dorești să abordezi istoria Apple într-o manieră tradițională, acest volum ar putea fi alegerea perfectă.
Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution (2014)
Cartea lui Fred Vogelstein prezintă diferitele etape ale celor doi giganți din lumea tehnologiei. Volumul publicat în 2014 estimează semnificația și impactul social al acestora. În calitate de jurnalist la Wired, scriitorul s-a documentat timp de mai mulți ani în privința funcționării giganților din Silicon Valley. Cartea se bazează pe numeroase interviuri și poate fi o excelată sursă de informații inedite. Pentru cei dornici să se implice în disputele Apple vs. Google, povestea despre prietenia inițială care s-a transformat ulterior într-o competiție acerbă ar putea fi destul de interesantă. În ceea ce privește valabilitatea predicțiilor evidențiate în carte, au trecut doar câțiva ani de la prima sa publicare, deci nu putem trage încă nici un fel de concluzie.
Designed by Apple in California (2016)
Pentru anti-cititori sau pentru cei care s-au săturat de cărțile cu preț mediu (de $10-20), această carte ar putea fi alegerea perfectă. Volumul hardcover creat de Apple conține 450 de fotografii cu produsele iconice ale companiei, precum și descrieri ale materialelor și tehnicilor inovatoare. Fanii pot să cumpere cartea la un preț de $299. Aceasta e disponibilă în mai multe țări, verifică site-ul oficial Apple. Se presupune că, pentru prețul destul de scump, cititorii vor primi un volum de calitate premium.
Ultim dedicată actualului CEO: Tim Cook – The Genius Who Took Apple to the Next Level (2019)
Pentru cartea publicată pe 16 aprilie 2019 trebuie să-i mulțumim lui Leander Kahney. Este același autor care a scris și biografia lui Jony Ive. Volumul oferă o imagine de ansamblu asupra vieții lui Tim Cook și evaluează rezultatele activităților sale ca lider. Este cu siguranță cea mai actuală carte despre realizările companiei Apple. Din păcate, este o biografie semi-oficială, deoarece autorul nu a făcut niciun interviu cu Tim Cook. Totuși, Apple a permis scriitorului să intervieveze câțiva angajați ai companiei.