Orașul inteligent la porțile viitorului

Astăzi, orașul inteligent este o expresie la modă. Nu fără motiv, deoarece localitățile animate de viziunea viitorului dețin multe dezvoltări interesante.

Orașul inteligent este un termen generic și are o mulțime de definiții. În principiu, sunt orașe care încearcă să aplice tehnologia contemporană pentru a face viața locuitorilor mai bună și funcționarea orașelor este eficientă. În aceste programe complexe, sustenabilitatea și protecția mediului sunt extrem de accentuate. În plus, datele colectate de instrumentele IoT (Internet of Things) joacă un rol important.

Statele Unite

Există mai multe localități care se luptă pentru titlul de cel mai inteligent oraș. Unul dintre ele este Palo Alto, California, ultima reședință a lui Steve Jobs. Orașul cu o populație de aproximativ 70 000 de locuitori este un pionier în digitalizare. De exemplu, întregul conținut al bibliotecii orășenești este disponibil și online. Există aproximativ 50 de servicii online și are chiar o platformă versatilă și interactivă pentru raportarea problemelor.

Luminile de trafic din Chicago intră automat în modul inactiv și își reduc luminozitatea. În cadrul programului Array of Things s-a montat o armată de senzori care măsoară totul – de la trafic la calitatea aerului – pentru a colecta cele mai utile date pentru funcționarea orașului.

Nici New York-ul nu rămâne mai prejos. Aici s-a început procesarea tuturor tiparelor de schimbări ale criminalității folosind bazele de date. De asemenea, plasarea stațiilor digitale LinkNYC este o inițiativă grozavă. Conectându-te la aceste terminale multimedia de modă veche, care seamănă cu cabinele telefonice de altădată, îți poți încărca dispozitivele, poți iniția apeluri gratuite și poți căuta informații sau hărți pe ecranele de 55″.

China

Orașele inteligente nu sunt prezente doar în Statele Unite. China are exemple și mai interesante. Cele zece milioane de locuitori din Hangzhou sunt ajutați de inteligența artificială în traficul de zi cu zi. În plus, nici identificarea accidentelor nu mai reprezintă o provocare. De la lansarea aplicației City Brain, viteza medie a vehiculelor a crescut cu 15% în mai multe districte, ceea ce demonstrează eficacitatea organizării traficului în timp real. În autobuzele din Yinchuan, oamenii pot plăti prin identificarea facială. În plus, mai multe clădiri utilizează aceeași metodă pentru accesul în respectivele imobile. Holograma pe care o poți vedea la primărie nu este nici pe departe banală: aceasta întâmpină vizitatorii și răspunde la toate întrebările.

Cu toate acestea, în ceea ce privește China, trebuie să adăugăm și dezavantajele acestui sistem. Statul se bazează atât de mult pe aceste tehnologii moderne de monitorizare și colectare a datelor, încât situația a început să se transforme într-o distopie de tipul celei imaginate de Orwell.

Europa

Nu trebuie să mergi până la capătul lumii, deoarece există orașe inteligente și în Europa. Pe aeroportul Heathrow din Londra, pasagerii pot ajunge de la un terminal la altul printr-un sistem de capsule de transport. În Amsterdam au fost instalați senzori în tot orașul pentru a monitoriza locurile de parcare disponibile și pentru a partaja datele colectate pe un portal dedicat numit Dataportaal. În Stockholm există coșuri de gunoi avansate, conectate la o rețea, către care trimit notificări atunci când este timpul ca recipientul să fie golit. În Barcelona, senzorii de ploaie opresc udarea inutilă a parcurilor, iar în ultimii ani au fost realizate și numeroase puncte de acces WiFi în oraș.

Viena are încă din 2014 o strategie oficială pentru a deveni un oraș inteligent. Planul se concentrează pe eficiența energetică și creșterea calității vieții. Unul dintre subprogramele sale, denumit Power-2-Heat, transformă energia neutilizată în energie termică și o distribuie în aproximativ 20 000 de gospodării. Proiectul WAALTeR ajută la îngrijirea persoanelor în vârstă prin utilizarea instrumentelor digitale. Iar serviciul Wien gibt Raum face mai ușoară rezervarea locurilor publice.

Orașul inteligent, un concept de viitor

Există numeroase inițiative excepționale. Însă trebuie să reținem că, de fapt, orașul inteligent presupune mult mai mult decât coșuri de gunoi cu senzori și hologramele vorbitoare. Pe lângă toate exemplele de mai sus, pot exista o mulțime elemente diferite ce pot întregi aceste programe. Însă pentru asta e nevoie de o puternică cooperare guvernamentală, economică și civilă.

Dar se vede clar că în lume s-au implementat o mulțime de idei funcționale. Interesant este că multe dintre acestea au fost inițial imagini din filmele SF. Cu ritmul actual de dezvoltare, viețile locuitorilor acestor orașe s-ar putea schimba drastic în viitorul apropiat.

Tu cunoști vreo invenție inteligentă în orașul tău?

Sursa: IoT World Today