Noul QuickTime Player: picture-in-picture și multe alte funcții

Noul sistem de operare Catalina a adus o mulțime de noi funcții interesante și îmbunătățiri. Printre acestea se numără și câteva aplicații native ce au fost reproiectate. QuickTime Player 10.5 este una dintre acestea. Hai să vedem ce are de oferit noua versiune a playerului media nativ.

pictiure in picture pe un MacBook Air

Odată cu încheierea suportului pentru arhitectura 32-bit, Apple a anunțat înainte de lansarea noului sistem că versiunea macOS Catalina va elimina oficial suportul pentru câteva dintre soluțiile software Apple depășite. Printre acestea se numără Aperture, care a primit ultimul update în 2014, dar și vechiul QuickTime 7 – o aplicație din 2009 care a reușit cumva să supraviețuiască trecerii timpului. Începând cu macOS X Lion, cadrul grafic media de bază pentru QuickTime, QTKit a fost limitat în favoarea unui cadru grafic mai nou, AVFoundation, iar odată cu lansarea macOS Catalina, a fost complet eliminat. Cadrul AVFoundation combină patru arii tehnologice majore, ce înglobează împreună o gamă foarte variată de sarcini pentru captură, procesare, sinteză, control, importare și exportare de fișiere media audio-vizuale pe platformele Apple.

setari apple tv

Ce e nou în QuickTime Player 10.5?

Modul Picture-in-picture

Printre noile funcții QuickTime Player pe care utilizatorii le vor aprecia cu siguranță cel mai mult se numără suportul pentru playback picture-in-picture. Noua funcție permite ca o fereastră video redimensionabilă (fără cadru) să plutească deasupra altor ferestre, permițându-ți să urmărești un clip video în timp ce continui să faci altceva în fundal.

Modul PIP e foarte simplu de accesat: când te afli în modul full screen, dă clic pe iconița picture-in-picture din meniul Navigation Controller aflat în partea de jos, iar clipul video se va redimensiona imediat într-o fereastră micuță, poziționată deasupra aplicației pe care o utilizai în prealabil.

În mod implicit, noua fereastră plutitoare e destul de mică, așa că dacă dorești să o faci mai mare, mergi cu mouse-ul deasupra marginii stângi sau marginii de jos și extinde după preferințe. Poți muta fereastra dând clic și trăgând-o pe ecran. Când o miști, aplicația se va alipi celui mai apropiat colț al ecranului. Când urmărești un clip video, poți utiliza butoanele de Play și Pause așa cum te-ai obișnuit. Dacă vrei să închizi fereastra, dă clic pe „X”-ul din colțul butonului picture-in-picture și vei reveni la dimensiunea originală. Iată care sunt principalele avantaje ale acestei funcții:

  • Poți activa modul pirture-in-picture chiar și în timp ce rulezi un fișier video. Fereastra se va micșora și se va mișca neîntrerupt.
  • În picture-in-picture, fereastra QuickTime Player va rula clipurile video peste celelalte ferestre de aplicații deschise, chiar dacă acestea sunt în modul full-screen.
  • Poți ieși din picture-in-picure în timp ce rulează un fișier video. Fereastra va continua să redea fișierul, revenind la dimensiunea și locația originale ale aplicației.

Ține minte că modul picture-in-picture funcționează în prezent doar pentru playback, nu și atunci când faci captură video de ecran cu QuickTime.

Nou panou pentru Movie Inspector

Panoul Movie Inspector afișează acum mai multe informații tehnice despre fișierul media deschis, printre care și parametrii video colour space, formatul HDR, bit depth, scala și aspect ratio. Pentru a accesa Movie Inspector în QuickTime Player și pentru a vizualiza toate aceste informații despre clipul video pe care îl rulezi, selectează Window > Show Movie Inspector din panoul de control din partea superioară. Sau poți apăsa pur și simplu Command+I.

Duncția Open Image Sequence

Apple a reintrodus funcția Open Image Sequence, care îți permite să deschizi o colecție de imagini statice pe care să le transformi într-un fișier video. Poți astfel genera fișiere H.264, HEVC sau filme ProRes-encoded cu rezoluție, frame rate și calitatea codării specifice. Cu această funcție poți crea filme din fotografiile capturate în rafală, poți crea clipuri time-lapse sau chiar scurte animații dintr-o serie de desene.

Pentru a crea un film cu o secvență de imagini în QuickTime Player:

setari quick time

  1. În aplicația QuickTime Player app, alege File > Open Image Sequence.
  2. Selectează din Finder folderul în care se află secvența de imagini, apoi selectează Choose Media. Poți selecta imagini specifice, nu și întregul folder.
  3. Configurează calitatea filmului. Alege:
  • Rezoluție: Alege dimensiunea cadrului. (În funcție de formatul video, anumite dimensiuni ale cadrelor e posibil să nu fie disponibile.)
  • Frame rate: Alege numărul de cadre pe secundă (fps).
  • Alege codificarea pentru: Compatibilitate ridicată (H.264), Compresie mai bună (HEVC) și Calitate ridicată (ProRes).
  1. Dă clic pe OK.

Când ai terminat, noul clip video time-lapse se va deschide într-o nouă fereastră.

Suport pentru timecode și straturi de transparență (transparency layers)

Noul QuickTime Player oferă acum și suport timecode. Asta înseamnă că atunci când deschizi un fișier media cu un timecode integrat, pe sistemul de navigare media de pe ecran vor apărea informații cu privire la timp, pe care le poți utiliza ca referință pentru identificarea cadrelor în procesul de producție media.

Ultima noutate despre care vom vorbi este suportul pentru straturile de transparență în clipurile video. Acestea se folosesc pentru imagini compozite aplicate pe clipuri standard. În timp ce H.264 nu oferă suport pentru canalele alpha, QuickTime Player poate conserva o transparență de canal alpha de 16-bit când exportă dintr-o sursă ProRes 4444 într-una HEVC (aka H.265).

Cauți un nou Mac pentru a te bucura de cele mai nou funcții ale noului macOS Catalina? Verifică selecția iSTYLE de dispozitive MacBook și MacBook Pro.