Nouă lucruri cu care te obișnuiești ca nou posesor de Mac

Schimbarea este grea, mai ales când asta presupune să renunți la obiceiurile tale. În articolul următor, vom prezenta acești noi factori cu care trebuie să se confrunte fiecare utilizator odată ce trece de la Windows la macOS.

logo apple

În primul rând, trebuie menționat că articolul nostru nu se referă la compararea platformelor. Este vorba despre acele diferențe cu care se vor confrunta utilizatorii zi de zi după ce au trecut de la sistemul de operare Microsoft la macOS-ul Apple. Și asta pentru că îți ia destul de mult să te obișnuiești.

femeie batrana folosind un laptop

Utilizatorii noi pot fi împărțiți în două categorii. În primul rând, cei care se pot acomoda cu ușurință. Ei sunt cei norocoși. Și apoi sunt cei care transpiră sânge în timp ce se obișnuiesc cu câteva diferențe minore. Probabil sunt acei utilizatori de Windows care știu toate micile trucuri ale sistemului, știu unde să caute și unde să găsească lucrurile în cel mai ușor mod posibil, deoarece au folosit sistemul de operare Microsoft mult timp. Aceștia vor avea mult de furcă.

Cea mai frecventă greșeală a utilizatorilor de macOS newbie este să utilizeze noul sistem de operare ca și cum ar fi o „versiune diferită” a Windows. Ei caută aceleași aplicații, aceleași procese cu care s-au obișnuit. Dar este o adevărată greșeală. Cel mai bun sfat pe care ți-l putem oferi este să încerci să te lași dus de val. Nu folosi Mac-ul cum ai făcut-o cu computerul Windows pentru că va provoca probleme mari și confuzie. Cu siguranță, ar trebui să te pregătești pentru următoarele lucruri:

1.) Totul este organizat diferit

Cu siguranță, totul. Dorești să închizi o aplicație? Privește în colțul din stânga sus, în loc de dreapta. Ai salvat un document pe desktop? Este în direcția opusă, macOS sortează fișierele de la dreapta la stânga. Nu mai vorbim că punctele de meniu ale fiecărei aplicații sunt plasate în partea de sus a afișajului în bara dedicată de meniu. Ar trebui să te uiți acolo, nu într-o anumită fereastră. Și lista diferențelor este nesfârșită, dar credem că ai început să înțelegi: va dura puțin pentru a te obișnui cu noile setări.

doua tastaturi macbook

2.) Instalarea și dezinstalarea aplicațiilor

A devenit noua noastră funcție preferată după ce am trecut la Mac. Cu toate acestea, la prima vedere, a fost atât de diferit, încât a fost nevoie de mai multe căutări pe Google pentru a parcurge procesul cât mai lin. Dar nu este atât de complicat cum pare. Cel mai probabil vei descărca un fișier ciudat cu o extensie de DMG care după montare (dublu clic) funcționează ca un folder pe o cheie USB. Vei găsi aici pictograma aplicației și tot ce trebuie să faci este să o arunci în folderul Applications. Asta este tot, oameni buni.

Dacă vrei să elimini o aplicație, ar trebui să navighezi în folderul Applications și să tragi pictograma aplicației dorite în Trash. Nu poate fi mai ușor. Sfat: utilizatorii profesioniști pot instala o aplicație numită AppCleaner, aceasta ajută la eliminarea tuturor celorlalte resturi care nu pot fi văzute de noi. Te poate ajuta să menții sistemul curat.

macbook pe o alee pietonala

3.) Utilizarea trackpad-ului devine rezonabilă

Această secțiune este destinată în principal utilizatorilor MacBook, dar cu toate acestea, și proprietarii iMac pot achiziționa un Magic Trackpad. Majoritatea utilizatorilor de Windows se lipesc de mouse ca și cum viața lor sau credința lumii ar depinde de asta. De parcă ar fi instrumentul final de control pentru calculatoarele lor. Ceea ce este mai mult sau mai puțin adevărat pentru computere, însă nu în cazul Mac-urilor. Utilizatorii Mac au la dispoziție un touchpad perfect, încorporat, care le permite să facă toate sarcinile rapid și eficient. După un timp vei renunța la mouse.

Merită să faci o excursie în meniul Trackpad din System Preferences, unde vei găsi informații despre toate funcțiile trackpad-ului, ilustrate cu animații scurte. Trackpad-ul permite glisarea între diferite ferestre cu ecran complet, derularea, glisarea și fixarea, clicuri stânga sau dreapta și multe alte acțiuni. Totul într-un mod extrem de intuitiv și ușor. Dacă ar exista un singur lucru de care ne este dor la un notebook Windows, cu siguranță ar fi trackpad-ul.

mac pe un birou

4.) Aplicațiile native funcționează pur și simplu

Deși sună mai mult decât banal, este cu adevărat ceva nou pentru cei care au trecut recent pe Mac. Cum arată instalarea Windows? Mai întâi instalezi sistemul, apoi treci prin drivere și descarci o grămadă de aplicații pentru a putea gestiona diferite tipuri de fișiere. Dorești să deschizi un fișier PDF? Să ne îndreptăm către site-ul Adobe și să descărcăm Adobe Reader. Dorești să decomprimezi o arhivă? Atunci te folosești de WinRAR. Nu mai vorbim de căutarea unui editor de imagine sau a unei aplicații de muzică.

Există tone de opțiuni native disponibile pentru utilizatorii de Mac, pentru a le utiliza pur și simplu. Deci, nu ar trebui să cauți aplicații terțe care să funcționeze. Odată ce pornești Mac-ul pentru prima dată, va fi disponibil instantaneu absolut tot ceea ce ai nevoie. Poți gestiona toate fișierele fără probleme. Cu siguranță, ar trebui să încerci aplicațiile native ale macOS înainte de a căuta alte opțiuni.

5.) Ecosistemul

Nu fi surprins dacă un coleg îți solicită să copieze anumite date pe USB-ul său și nu va funcționa pe computerul tău sau nu veți putea accesa biblioteca cu muzică FLAC. Nu mai vorbim de verificarea ortografică în orice altă limbă decât engleză.

Niciuna dintre ele nu este o caracteristică de bază a sistemului, dar, cu toate acestea, App Store îți permite să găsești o aplicație potrivită perfect pentru toate dorințele tale.

bill gates

6.) Fără Turn Off

Indiferent de configurația pe care o utilizezi, ciclul obișnuit al unui PC sau notebook Windows este așa: îl pornești dimineața, funcționează bine pe tot parcursul zilei, intră în modurile sleep sau hibernare și îl oprești complet la sfârșitul zilei. Nu este cel mai rău lucru pe care ți-l poți imagina, însă nu este deloc confortabil. Sistemul Windows este capabil să "obosească".

Dar când vine vorba de MacBooks, acesta nu va cere să fie oprit sau repornit frecvent. Deschide-l dimineața și, literalmente, în două secunde, poți relua treaba de unde ai rămas. Apoi închide-l seara și se va odihni bine. Este la fel și în cazul altor notebook-uri care prezintă o unitate SSD frumoasă.

7.) Sistem de operare și actualizări gratuite

Deși Windows 10 pur și simplu a intrat cu forța în computerul tău indiferent dacă ai vrut sau nu, versiunea anterioară a sistemului de operare a costat foarte mult. Deci, actualizarea sistemului de operare al computerului într-un mod legal nu a fost ușoară și nici ieftină. Nu mai vorbim de Microsoft Office ...

În același timp, toate actualizările macOS sunt gratuite, ceea ce înseamnă că poți menține sistemul actualizat. Tot ce trebuie să faci este să apeși butonul din dreapta. Și, de asemenea, poți uita de actualizările automate care nu te vor lăsa să le ignori pentru o perioadă mai lungă de timp. După ce vei vedea că se potrivește poți incepe instalarea. Ia o ceașcă de cafea, așteaptă  câteva minute și ești gata de plecare.

8.) Ferestre

Manevrarea ferestrelor în macOS nu este la fel de ușoară ca în Windows. Nu poți pur și simplu să împingi ferestrele spre stânga sau spre dreapta. Aici ai acum două opțiuni: să folosești ecran complet sau nu.

Problema începe atunci când vrei să muți fișierele dintr-un folder într-altul sau să te miști rapid între aplicații. Dar ... există o aplicație pentru asta. Preferatul nostru este Magnet. Îți permite să preiei controlul asupra ferestrelor, așa cum funcționează în sistemul Microsoft.

tastatura mac pe un birou

9.) Tastatura

Va fi nevoie să îți schimbi un pic abordarea. Copiere, lipire sau tăiere? Comanda (CMD sau ⌘) va fi cheia ta de utilizat. Majoritatea comenzilor rapide sunt aceleași: trebuie doar să înlocuiești CTRL cu CMD.

Singura cheie care lipsește de fapt este Delete. Această funcție este înlocuită de comanda rapidă CMD + Backspace.

Dacă nu te poți obișnui cu modificările macOS, ai totuși opțiunea să te întorci de unde ai început cu ajutorul opțiunii Bootcamp la Mac-urilor sau folosind Parallels Desktop folosind versiunea dorită de Windows.