Istoria reclamelor Apple – anii 2000

Compania Apple e cunoscută la nivel mondial pentru fantasticele produse pe care le realizează, dar și pentru stilul unic al spoturilor publicitare, pline de idei smart și creative. Istoria reclamelor Apple a început la sfârșitul anilor 1970 și a evoluat extraordinar de-a lungul ultimelor decenii. Hai să facem o călătorie înapoi în timp și să vedem evoluția stilului unic al reclamelor Apple, la început de mileniu.

istoria reclamelor apple

O minunată viziune artistică, muzică fantastică și emoție, atmosferă și efecte cinematografice, producții de top, umor, referințe la cărți, filme și cultura pop – acestea sunt doar câteva atribute ce ne vin în minte când ne gândim la reclamele Apple. Anii 80 au arătat o mare varietate de reclame ce urmăreau să convingă clienții să cumpere un computer. Cea mai memorabilă dintre acestea a fost cea de la Super Bowl 1984, regizată de Ridley Scott. Reclamele Apple și-au atins apogeul acelei perioade în anii 1990, odată cu lansarea campaniei „Think Different”, care a devenit foarte populară și a ajutat la procesul de rebranding al companiei Apple – ca fiind o companie pentru gânditorii independenți.

În prima decadă a acestui mileniu în istoria companiei au apărut câteva produse cruciale: iPod, iPhone și MacBook Air. În această perioadă, Apple s-a concentrat pe reclamele televizate. Dintre acestea, cea mai notabilă a fost campania pentru iPod din 2001 și cea „Get a Mac” (din 2006 până în 2009) pentru care s-au realizat mai mult de 60 de spoturi. Hai să ne uităm la cele mai memorabile astfel de spoturi din prima decadă a secolului 21.

Primul spot pentru iPod (2001)

În prima reclamă pentru primul model de iPod apărea un bărbat aflat în propria casă, dansând pe o piesă de pe un Apple iBook. Când se pregătește să plece, trage piesa pe iPod, dă Play și continuă să asculte aceeași melodie pe noul MP3 player Apple. Dansează și țopăie prin cameră în cea mai lipsită de griji manieră, de parcă nu l-ar vedea nimeni. Băgând iPod-ul în buzunar, iese din apartament. Piesa utilizată se numește „Take California” de The Propellerheads – o formație necunoscută care nu va lansa niciodată un album. Primul iPod putea stoca aproximativ 1000 de melodii și a fost vândut la prețul de 399 de dolari. Avea o rotiță de scroll și un software simplu, care a schimbat modul în care se ascultă muzică. Reclama cu stilul de dans lipsit de griji și muzica rock plină de energie a devenit etalonul pentru toate celelalte spoturi iPod.

Idei mici și mari (2002)

Clasicul spot publicitar pentru Apple PowerBook a demonstrat diversitatea produselor Apple. Powerbook a fost vândut în trei dimensiuni: 12, 15 și 17 inci. În spot au apărut jucătorul  chinez de baschet Yao Ming, înalt de 2,29 metri, cu versiunea de 12 inci și actorul Verne Troyer înalt de 81 de centimetri, cu un PowerBook de 17 inci. Mesajul acestei reclame haioase e simplu – produsele noastre se potrivesc întregului set de nevoi, indiferent cât de extreme ar fi acestea.

Spotul iPod Silhouette (2003)

La doi ani de la lansare, iPod-ul se vindea destul de bine. Apple a plecat de la spotul cu omul care dansa și l-a adapta astfel încât dansul plin de încredere să fie aplicabil fiecărei persoane. Campania iPod Silhouette prezenta o siluetă care dansează pe un fundal multicolor. iPod-ul și căștile sunt albe, pentru a ieși în evidență, în contrast cu silueta și fundalul. Spoturile de la televizor au folosit mai multe piese muzicale – atât mainstream, cât și relativ necunoscte – ale unor artiști precum Bob Dylan, U2, Eminem, Jet, The Ting Tings și Yael Naïm. Primul spot din această serie a fost lansat cu piesa „Are You Gonna Be My Girl?” a celor de la Jets. Stilul reclamelor s-a schimbat în funcție muzică. Însă look-ul a rămas același, la fel ca sloganul: „1000 de melodii în propriul buzunar”.

Aniversarea de 20 de ani (2004)

Ca parte din campania publicitară pentru iPod din 2004, Apple a reactualizat spotul iconic din 1984 Super Bowl, echipând cu un iPod alergătorul care manevrează un ciocan. În afară de asta, ad-ul a rămas identic. Însuși Steve Jobs a prezentat în premieră clipul modificat digital la Macworld San Francisco, ca parte a sărbătoririi a 20 de ani de computere Macintosh.

Ia-ți un Mac – Get a Mac – (2006 – 2009)

Primul spot „Get a Mac” a apărut în 2006. Până la sfârșitul anului, campania însumase 19 clipuri video, iar la patru ani de la lansare, au fost 66 de clipuri. Această campanie urmărea să prezintă Mac-urile ca fiind mai bune, mai simplu de utilizat și mai cool decât PC-urile cu Windows. Apple l-a angajat pe Justin Long pentru rolul de „Mac” – un tip tânăr și relaxat, îmbrăcat lejer – în timp ce John Hodgman a preluat rolul „PC” – mai în vârstă, îmbrăcat la costum și mai rigid. Actorii au întruchipat perfect narațiunea spoturilor în sine, anume că Mac-ul era un dispozitiv eficient și la modă pentru utilizatorii creativi, iar PC-ul era un aparat greoi pe care îl luai în calcul doar dacă voiai să faci contabilitate.

Întreaga campanie a fost foarte consistentă. Spoturile au fost filmate întotdeauna pe fundal alb într-o manieră haioasă și antrenantă ce scoate în evidență problemele întâmpinate de PC precum viruși, erori și resetări, software de probă și probleme de rețea – dificultăți care pe Mac nu ar fi existat. Reclamele au ridiculizat compania Microsoft și Windows în toate felurile posibile, iar campania fost un mare succes pentru Apple. După primele câteva spoturi „Get a Mac”, vânzările au crescut cu 12%, iar până în ultimul trimestru al anului 2006, Apple a vândut 1.6 milioane de Mac-uri, ceea ce reprezenta o creștere de 39%. De la lansarea spoturilor originale, în Japonia și Marea Britanie au apărut reclame similare. În vreme ce s-au păstrat același format și același tip de muzică, au fost utilizați actori specifici acestor țări.

Hello (2007)

Prima reclamă la iPhone, „Hello” a fost emisă în timpul Premiilor Oscar din 2007. Acest spot de 30 de secunde prezintă 31 de actori faimoși răspunzând la telefon cu „Hello” în tot atâtea filme și emisiuni TV. Prima scenă e în alb-negru și e luată din filmul lui Alfred Hitchcock „Dial M for Murder”. Lucille Ball răspnde cu „Hello” la un telefon cu disc. Următoarele scene îi includ, printre alții, pe Marlon Brando, Peter Sellers, Robert Redford, Audrey Tautou, Dustin Hoffman, Sarah Jessica Parker, Samuel L. Jackson, Cameron Diaz și John Travolta. Spotul se încheie cu un iPhone pe care apare numele lui John Appleseed și cu două fraze „Hello” și „Coming in June” (Apare în iunie). Această tură simplă, dar antrenantă, prin lumea filmului utilizează îndelungata istorie a industriei cinematografice și pune accent pe importanța istorică a unuia dintre primele telefoane cu touch-screen, care va ajunge în scurt timp să domine piața. Spotul face apel la nostalgie, apoi deschide o spirală ce arată cum pot fi obținute noi amintiri cu momente în care se spune „Hello”.

MacBook Air (2008)

După enormul succes înregistrat de iPhone, Apple a lansat MacBook Air la doar un an distanță. Noul laptop era extrem de subțire pentru cât era de puternic, iar acest aspect a fost evidențiat în timpul primei prezentări, când Steve Jobs l-a scos dintr-un plic, în timpul evenimentului Keynote, spre uimirea jurnaliștilor și a publicului. Prima reclamă pentru MacBook Air e un ecoul al acestei scene și prezintă computerul fiind scos dintr-un plic maro. Fundalul sonor al spotului e asigurat de piesa „New Soul” a relativ necunoscutului interpret francez-israelian Yael Naim, care a devenit de atunci un hit în topurile muzicale.

Există o aplicație pentru asta (2009)

Finalul deceniului a fost marcat de un slogan memorabil de campanie: „Există o aplicație pentru asta”. Campania promova ideea că iPhone-ul poate fi mult mai mult decât un simplu telefon. Indiferent dacă vrei un calculator de calorii sau să verifici condițiile meterologice, pe iPhone există o aplicație pentru orice. Sloganul joacă un rol foarte important în strategia de marketing pe care Apple o țese în jurul iPhone-ului și a celorlalte dispozitive iOS. Fraza a devenit atât de populară, încât a pătruns în cultura contemporană, devenind reutilizată și parodiată în nenumărate feluri.