FĂRĂ PC - Am testat noul iPad Pro și Magic Keyboard-ul

A sosit în sfârșit și unul dintre cele mai inovatoare și mai așteptate accesorii iPad, Magic Keyboard. Să vedem ce poate face duo-ul iPad Pro - Magic Keyboard. Bine, nu tocmai a sosit, dar din cauza situației actuale nu am avut ocazia să le testăm mai devreme.

La exterior, noul iPad Pro nu se deosebește foarte tare de precedenta generație, modificarea majoră apare când întorci iPad-ul și vezi noua “insulă” a camerelor. Mergând mai departe, ne uităm la specificații și suntem puțin suprinși să constatăm că în loc să regăsim procesorul A 13 Bionic care motorizează iPhone 11 reîntâlnim procesorul A12, într-o nouă și bineînțeles îmbunătățită versiune respectiv A12Z Bionic. Cea mai importantă caracteristică nouă apărută la această nouă versiune de A12 este trecerea la un GPU cu 8 nuclee și îmbunătățirea sistemului de răcire pentru a face față noului GPU. De altfel la performanța grafică este și singura diferență notabilă, față de generația precedentă, dacă rulăm un test de performanță Geekbench 5.

Pe lângă cele două noi camere mai merită menționată și prezența unui nou sistem de patru difuzoare și a unui microfon care oferă posibilitatea de înregistrare la calitate de studio, ceea ce poate reprezenta un mare avantaj pentru cei care vor să realizeze materiale pentru video-bloguri sau de ce nu chiar filme cu ajutorul acestor dispozitive. Sincer, dimensiunea tabletei ne face să ne îndoim că foarte multă lume folosește iPad Pro-ul pentru așa ceva dar oricum, îmbunătățirea caracteristicilor difuzoarelor și a microfonului nu poate decât să ne bucure, fie că doar ascultăm muzică sau facem conferințe online pe FaceTime, Zoom sau orice alte platforme de comunicare online.

Noutatea cu adevărat importantă este noul scaner LiDAR, folosit la măsurarea distanței. În principiu sistemul acesta funcționează emițând o rază laser către țintă și măsurând apoi timpul parcurs de raza dus-întors. Pe baza acestui timp este calculată distanța dintre iPad și diferitele obiecte/obstacole, Apple garantând precizia sistemului pentru distanțe de pâna la 5 m. Introducerea acestei tehnologii reprezintă un pas foarte mare și foarte important pentru viitorul realității augmentate și al realității virtuale pe dispozitivele mobile. Aștepăm cu foarte mare interes să vedem ce vor face dezvoltatorii software cu ajutorul acestei noi tehnologii.

După această scurtă trecere în revistă a noului iPad Pro am ajuns și la ceea ce ne interesa mai mult, noul Magic Keyboard. Ne interesa mai mult fiind un produs cu totul nou și care aduce un feature de mult așteptat și cerut de mulți: trackpadul pe iPad. 

Să începem cu începutul, așa cum era de așteptat tableta se atașează magnetic noii tastaturi. Carcasa se deschide de-a lungul balamalei principale până ajunge într-o poziție unde se fixează putând să ajustezi unghiul de vizualizare dintr-o a doua balama. Acestă soluție permite o ajustare mult mai precisă a poziției tabletei ceea ce oferă un plus uriaș în ceea ce privește confortul. Pe balamaua principală se află și un port USB-C cu ajutorul căruia poți încărca tableta în momentul în care este atașată tastaturii, ceea ce reprezintă un mare avantaj, portul USB-C de pe tabletă rămânănd liber pentru a-l putea folosi la conectarea altor accesorii. 

Tastura propriu-zisă este impecabilă, o îmbunătățire clară față de modelele precedente. Apple a revenit la mecanismul foarfecă pentru taste, acestea nu mai sunt integrate în materialul carcasei, au dimensiuni complete, sunt retroiluminate și au o cursă de 1mm. Toate acestea ne oferă o experiență de tastare foarte confortabilă și ne permit să lucrăm eficient în cam orice condiții, inclusiv noaptea. 

Și am ajuns la noutatea care de altfel ne-a și stârnit cel mai mare interes de la început: trackpadul. Acesta a fost reproiectat în așa fel încât să se acomodeze în spațiul limitat disponibil pe tastatură. Apple a reușit din nou să facă o treaba foarte bună, în ciuda dimensiunilor mici trackpadul dovedindu-se foarte util și oferindu-ne o persectivă cu totul nouă asupra interacțiunii cu iPadOS-ul. Cursorul se adaptează continuu contextului în care operați, devenind rând pe rând buton, cursor sau altă formă relevantă pentru funcționalitatea accesată la momentul respectiv.

Când editați text, se transformă într-o linie verticală cu ajutorul căreia puteți selecta și  formata cu ușurință. În mod implicit, apare însă ca un mic cerc care capătă o culoare deschisă sau închisă în raport cu culoarea de fundal. Cu acest mic cerc putem, de exemplu, face clic pe butoane și linkuri în timp ce navigăm. Trackpad-ul nu numai că vă permite să mutați cursorul, ci vă permite, de asemenea, să utilizați gesturile Multi-Touch, deja obișnuite pentru utilizatorii de portabile Mac, sau de Magic Trackpad pentru desktopurile marca Apple, pentru o navigare mai rapidă. Din păcate momentan nu sunt mulți dezvoltatori care au integrat complet funcționalitatea noului trackpad în aplicațiile lor dar pe de altă parte avem totuși de-a face cu un produs foarte nou, cu siguranță majoritatea o vor face.

Concluziile noastre sunt că acest dispozitiv reprezintă un mare pas înainte, delimitarea dintre portabile și tablete devenind din ce în ce mai neclară. Posibilitatea de a folosi accesorii precum tastatura externă, pencil, mouse, sau acum trackpad făcând din tabletă un dispozitiv mult mai eficient și versatil comparativ cu portabilele. Revenind la Magic Keyboard, chiar dacă tastatura vine și cu unele mici neajunsuri: limitarea la acea poziție fixă a balamelei principale făcând practic imposibil scrisul cu Pencil-ul sau desenatul pe tabletă în momentul în care aceasta este atașată tastaturii, de asemenea merită precizat faptul că nu este posibilă plierea completă pe spatele tabletei a tastaturii, designul este unul foarte plăcut și cu o foarte bună stabilitate, iar calitatea materialelor ireproșabilă ca de obicei, chiar dacă asta înseamnă de această dată o greutate mai mare a tasturii.

Ce spuneți despre noul „pachet” iPad Pro? Va fi următorul vostru computer un portabil sau veți trece la iPad?