Cum să personalizezi gesturile Mac pentru trackpad și mouse

Probabil că cei mai tineri nu-și amintesc zilele înainte de a exista trackpad-ul (touchpad-ul). Prezentate pentru laptopuri în anii 90, aceste mici zone utile ale unei tastaturi au devenit în timp norma. Trackpads-urile fac ca tot felul de lucruri să fie mai ușor computerul cu gesturi.

mouse si trackpad pe fundal alb

Poți cumpăra un trackpad extern dacă computerul nu are unul. În plus, poți profita de gesturi cu mouse-ul pe Mac și cu accesorii precum Magic Mouse Apple.

Similar cu comenzile rapide de la tastatură, există o mulțime de gesturi de amintit. De altfel, pot exista momente în care poți efectua accidental o acțiune cu această funcție.

Mac-ul tău îți oferă opțiuni pentru personalizarea gesturilor pe care le utilizezi atât cu trackpad-ul, cât și cu mouse-ul. Acest lucru îți permite să le utilizezi pe cele pe care le dorești, cum dorești și să le dezactivezi pe celelalte pentru a evita acțiunile accidentale.

Previzualizarea și schimbarea gesturilor

Atât pentru trackpad, cât și pentru mouse, gesturile pot fi activate sau dezactivate după cum dorești, folosind căsuțele de selectare. Unele setări îți vor oferi posibilitatea de a alege un gest exact, de exemplu, numărul de degete pe care dorești să le utilizezi. Apasă click pe săgeata acelui element pentru a vedea opțiunile.

Dacă nu ești sigur la ce se referă setarea sau cum să faci gestul, vei vedea o previzualizare utilă.

Personalizarea gesturilor trackpad-ului

Pentru a personaliza gesturile pe care le poți utiliza cu trackpad-ul Mac, deschide System Preferences folosind pictograma din Dock sau pictograma Apple icon>System Preferences din bara de meniu. Alege Trackpad și apoi verifică aceste opțiuni:

Point & Click

gesturi pe mac

Aceste gesturi point-and-click sunt cele pe care le vei folosi cel mai des. Așadar, ia-ți timp pentru a le seta pentru eficiență maximă.

Căutați și detectoare de date: utilizați Forța Faceți clic cu un deget sau atingeți cu trei degete. Acest lucru se aplică utilizării funcției Look Up de pe Mac și anumitor tipuri de acțiuni pentru date precum datele.

Folosește Force Click cu un singur deget sau apăsarea cu trei degete. Acest lucru se aplică utilizării funcției Look Up de pe Mac și anumitor tipuri de acțiuni pentru date precum:

  • Secondary click: Apasă click, atinge cu două degete sau atinge unul dintre colțurile trackpad-ului. Un click secundar este ca și cum ai folosi Control + Click or a “right-click”
  • Tap to click: Acesta este pur și simplu activat sau dezactivat, dar este unul dintre gesturile pe care le vei folosi cel mai mult deoarece este un click de bază
  • Click and Tracking speed: Reglează aceste glisiere pentru presiunea și viteza dorită pentru opțiunile de mai sus
  • Silent click: On sau off
  • Force Click and haptic feedback: On sau off pentru Force Touch trackpads. Pentru Force Click, apasă click și apoi menține apăsat mai tare

Scroll & Zoom

gesturi pe mac

Fiecare dintre următoarele gesturi poate fi activat sau dezactivat:

  • Scroll direction: Natural: Mută conținutul pe care îl vizualizezi în aceeași direcție cu degetele
  • Zoom in or out: Prinde cu două degete pentru a mări și extinde sau pentru a micșora și restrânge
  • Smart zoom: Atingere dublă cu două degete pentru a mări și micșora.
  • Rotate: Utilizează două degete pentru a roti

Mai multe gesturi

gesturi pe mac

Acest următor set de gesturi este destul de cool, dar pot fi și cele mai greu de reținut sau cele pe care le poți folosi accidental.

Swipe between pages: Alege să folosești scroll sau să glisezi cu două sau trei degete când vizualizezi pagini web în Safari.

Swipe between full-screen apps: Glisează spre stânga sau spre dreapta cu trei sau patru degete pentru a te deplasa între aplicațiile pe care le ai în modul full-screen.

  • Notification Center: ● Glisează de la marginea dreaptă cu două degete. Acest lucru este convenabil dacă utilizezi Notification Center în mod regulat
  • Mission Control: Glisează în sus cu trei sau patru degete pentru a accesa Mission Control
  • App Exposé: Glisează în jos cu trei sau patru degete pentru a accesa App Exposé
  • Launchpad: Prinde cu degetul mare și trei degete pentru a afișa Launchpad
  • Show Desktop: Răspândește cu degetul mare și trei degete pentru a afișa desktopul

Personalizarea gesturilor mouse-ului

Pentru a vedea și a regla gesturile pe care le poți folosi cu mouse-ul, deschide System Preferences  folosind pictograma din Dock sau pictograma Apple icon > System Preferences din bara de meniu. Alege Mouse și apoi examinează aceste opțiuni. Nu uita, trebuie să ai un mouse compatibil cu gesturile.

Point & Click

gesturi pe mac

Ca și trackpad-ul, aceste gesturi point-and-click sunt elementele de bază pe care le vei folosi cel mai mult.

  • Scroll direction: Natural: Mută conținutul pe care îl vizualizezi în aceeași direcție cu degetele
  • Secondary click: Apasă click pe partea dreaptă sau stângă. Un click secundar este ca și cum ai utiliza Control + Click sau  “right-click”
  • Smart zoom: Atingere dublă cu un deget pentru a mări și micșora
  • Tracking speed: Deplasează glisorul pentru a regla viteza cu care se deplasează cursorul cu mouse-ul

Mai multe gesturi

gesturi pe mac

Iată câteva gesturi suplimentare pentru mouse-ul tău, precum cele pe care le poți folosi cu trackpadul.

  • Swipe between pages
  • Swipe between full-screen apps
  • Mission Control