Cum să comprimi fișierele de pe Mac

Fișierele comprimate ocupă mai puțin spațiu pe hard disk-ul Mac-ului decât fișierele unice necomprimate. Fiecare bit poate conta dacă ai un spațiu redus sau când trimți un fișier către altcineva pe Internet . Din fericire, Mac-ul poate face compresia fișierelor pentru a îți face viața mai ușoară.

simbol folder comprimat pe fundal albastru

Opțiunea de compresie și decompresie integrată Mac-ului folosește formatul ZIP, care se întâmplă să fie unul dintre cele mai utilizate formate de fișiere de arhivă de pe Internet. Este o schemă de compresie a datelor fără pierderi, ceea ce înseamnă că fișierul tău va rămâne exact același după comprimare/decomprimare. Nu riști să pierzi date importante.

Unele tipuri de date sunt mai compresibile decât altele, astfel că mărime unui fișier ZIP variază în funcție de datele din el.

folder comprimat pe fundal alb

De asemenea, compresia fișierelor poate dura ceva timp. Mac-urile cu procesoare mai rapide și mai multă memorie RAM pot comprima și decomprima fișierele mult mai rapid decât Mac-urile mai lente. Compresia fișierului schimbă tipul fișierului într-o arhivă .ZIP, ceea ce va face mai dificilă vizualizarea și verificarea conținutului acestuia.

Ca atare, nu aș recomanda utilizarea acestei tehnici pentru arhivarea de rutină a tuturor lucrurilor de pe hard disk. Dar dacă ai o arhivă mare cu imagini la care nu ai avea nevoie de acces, acesta poate fi un instrument util pentru a împiedica hard disk-ul să se umple prea repede.

Există, de asemenea, aplicații terțe care te pot ajuta să comprimi și să decomprimi fișierele și acestea vor funcționa cu multe formate non-ZIP. Una dintre cele mai populare aplicații de compresie Mac se numește StuffIt. Aceasta acceptă funcții precum criptarea și protecția parolelor, suport pentru software-ul Apple Automator și multe altele. Smith Micro, proprietarul StuffIt, a creat StuffIt Expander pentru utilizatorii Mac care doresc doar să deschidă arhive.

Cum să comprimi fișiere pe Mac:

desktop mac

  • Selectează fișierele sau folderul din Finder
  • Apasă click-dreapta sau control-click pe fișier pentru a deschide meniul pop-up
  • Selectează Compress 
  • Mac va începe procesul de compresie a fișierului sau folderului selectat. După ce ai terminat, vei găsi un nume de fișier care se termină în .zip chiar lângă fișierul selectat.
  • Fișierul sau folderul tău original este intact; fișierul .ZIP conține arhiva comprimată

Când dorești să decomprimi un fișier ZIP, apasă dublu-click pe el. Mac-ul va face restul. Ca și în cazul comprimării, fișierul original (în acest caz, arhiva ZIP) va rămâne intactă.