Ce să instalezi pe un Mac nou?

Este întotdeauna interesant să îți construiești propriul spațiu de viață digital. Pentru cei care au mai folosit Mac-uri, este ușor să-și mute toate datele, setările și software-urile. În alte cazuri, trebuie să începi de la zero.

macbook pe o masa de lemn

Dacă este prima ta întâlnire cu computerele Apple, atunci este o situație complet nouă. Sistem de operare nou, mediu nou. Ce îți mai trebuie pe lângă toate accesoriile din cutie?

Pe lângă achiziționarea uneia dintre minunile designului industrial, Apple îi răsplătește pe utilizatori cu un sistem preinstalat și aplicații care sunt gata să fie rulate. Cei care au trecut recent de la Windows pot începe să caute software-ul pentru instalare ca prim pas. Dar este complet inutil.

aplicatii preinsatalate pe mac

Ce vine preinstalat cu macOS pe fiecare Mac? Să vedem lista aplicațiilor încorporate: Photos, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote, Siri, Safari, Mail, FaceTime, Messages, Maps, News, Stocks, Home, Voice Memos, Notes, Calendar, Contacts, Reminders, Photo Booth, Preview, Books, App Store, Time Machine, TV, Music, Podcasts, Find My, QuickTime Player.

Ai un browser destul de grozav sub formă de Safari, o aplicație Mail pentru gestionarea e-mailurilor electronice, o aplicație Photos pentru a-ți aduna toate imaginile și iMove pentru a-ți edita videoclipurile. GarageBand pentru iubitorii de muzică, suita iWork gratuită care constă din Pages, Numbers și Keynote, care îți oferă soluții complete de birou cu aplicații native.

Managerul de fișiere al Mac-urilor, Finder, îți permite să gestionezi toate datele stocate pe computerul tău, iar opțiunea Time Machine te ajută să îți asiguri datele cu copii de rezervă.

De ce altceva ai avea nevoie?

Un video player

video player pentru mac

Dacă se întâmplă să ai videoclipuri și filme din alte surse decât iTunes Store, cel mai probabil vei avea nevoie de un player video multifuncțional care să poată gestiona toate formatele de fișiere și subtitrările. Pe lângă playerul QuickTime încorporat, VLC sau MPlayerX pot fi o alegere excelentă.

Dacă ești in căutarea unei aplicații de manager de fișiere alternativă, ForkLift 2 poate face magie cu fișierele tale. La fel ca Path Finder, care poate fi aplicația preferată a celor care au iubit Total Commander.

Microsoft Office? Vei avea nevoie de el?

Pentru un utilizator obișnuit de zi cu zi, aplicațiile iWork sunt suficiente. Acestea se pot ocupa de toate formatele office. În caz contrar, aplicația integrată TextEdit poate face asta. Desigur, există multe persoane a căror muncă le cere să folosească Office. Poți începe cu ușurință abonamentul online și poți descărca aplicațiile solicitate de pe site-ul Microsoft.

macbook air pe fundal alb

Nu mai ai nevoie de antivirus

Folosind orice fel de computere Mac vei scăpa de grija unui software antivirus. În ultimele decenii, există doar câteva (comparativ cu milioane) de malware care ar putea cauza probleme. Cu toate acestea, Apple reacționează întotdeauna la aceste atacuri și distruge imediat toate amenințările.

Selectează System Preferences > Software Update și pe tab-ul Advanced și activează “Install system data files and security updates”. Între timp, în meniul Security and Privacy poți alege sursa de aplicații instalate. Poți activa toate sursele alegând App Store și dezvoltatorii identificați sau închizi toate lacunele de securitate și îți limitezi descărcările la aplicațiile disponibile în App Store.

Virtualization

macbook air pe fundal alb

Se poate întâmpla să te confrunți cu probleme pentru a găsi o alternativă pentru software-ul tău pe care îl utilizezi de exemplu pentru muncă. Mai multe soluții contabile antice nu numai că folosesc exclusiv Internet Explorer, dar nu au o versiune compatibilă cu Mac. În acest caz, vei avea șansa de a rula Windows pe computerul tău Mac și pe macOS. În concursul de virtualizare există două companii care rivalizează între ele cu produsele lor: Parallels și VMware.