Apple își va reduce amprenta de carbon la zero în următorii 10 ani.

În ceea ce privește emisiile corporative, o companie are deja în plan să fie complet CO2-neutră în lanțul său de furnizare și produse până în 2030. Aceasta va reduce amprenta de carbon a funcționării sale la zero cu 20 de ani înainte de data-țintă stabilită de IPCC.

Conform planului recent prezentat de Apple, până în 2030, acesta va fi neutru din carbon în întreaga sa activitate, inclusiv lanțul său de fabricație și furnizare și ciclul de viață al produsului. Deși compania este deja neutră de carbon în ceea ce privește emisiile corporative, acest nou angajament înseamnă că până în 2030, toate dispozitivele Apple vândute vor avea 0 impact asupra climei. 

Companiile au un potențial serios pentru a-și construi un viitor durabil, ceea ce este în interesul nostru comun, întrucât toți împărțim aceeași planetă”, a declarat Apple Cook, CEO Apple. „Inovațiile care susțin calea către conștientizarea mediului nu au doar un impact pozitiv asupra planetei. Aceste inovații ne-au ajutat să facem produsele mai eficiente din punct de vedere energetic și să arătăm noi surse de energie curate pentru întreaga lume. Lupta împotriva schimbărilor climatice poate fi, de asemenea, baza pentru o nouă eră a dezvoltării noastre, crearea de locuri de muncă și creșterea economică durabilă. Și prin angajamentul nostru față de neutralitatea carbonului, sperăm să îi încurajăm pe ceilalți să ia măsuri, aducând schimbări și mai mari.

 

Apple a detaliat pașii pentru a deveni CO2-neutru, precum și un model pentru alte companii deoarece fiecare industrie se străduiește să-și reducă impactul asupra schimbărilor climatice. Compania a detaliat în raportul său de mediu 2020 lansat recent cum intenționează să-și reducă emisiile cu 75% până în 2030, în timp ce dezvoltă soluții inovatoare de captare a carbonului pentru restul de 25% din amprenta sa. 

Pentru a sprijini aceste eforturi, Apple a înființat Impact Acceleration Fund, fond care se va concentra pe investițiile în întreprinderile deținute de minorități, care oferă rezultate pozitive în lanțul de aprovizionare și în comunități afectate în mod disproporționat de amenințările de mediu. Acest accelerator face parte din Racial Equality and Justice Initiative, inițiativă de 100 milioane de dolari de la Apple, care se concentrează pe educație, egalitate economică și reforma justiției penale. 

Suntem mândri de călătoria noastră către conștientizarea mediului și de foaia de parcurs ambițioasă pe care am stabilit-o pentru noi înșine”, a spus Lisa Jackson, vicepreședintele Apple pentru inițiativele de mediu, politice și sociale. „Rasismul sistematic și schimbările climatice nu sunt probleme separate și nu vor fi adoptate soluții separate. Avem acum o oportunitate de a construi o economie mai ecologică și mai echitabilă în care să dezvoltăm industrii complet noi, cu scopul de a transmite generației următoare o planetă sănătoasă.

Planul Apple de acțiune climatică

Foaia de parcurs de 10 ani a Apple va reduce emisiile cu o serie de măsuri inovatoare:

Proiectarea produsului cu conținut scăzut de carbon: Apple continuă să crească utilizarea materialelor cu conținut redus de carbon, oferă inovații privind reciclarea produselor și proiectează produsele pentru a fi cât mai eficiente din punct de vedere energetic.

- Cea mai recentă inovație în materie de reciclare a Apple - un robot pe care compania îl numește „Dave”  demontează Taptic Engine pe iPhone-uri pentru a spori recuperarea materialelor cheie, permițând totodată recuperarea oțelului din aceste componente. Acest robot va fi următorul pas după robotul de demolare iPhone numit „Daisy”.

-Toate dispozitivele iPhone, iPad, Mac și Apple Watch lansate anul trecut sunt realizate cu conținut reciclat.

-Apple și-a redus amprenta de carbon cu 4,3 milioane de tone în 2019, prin proiectarea produsului și utilizarea conținutului reciclat. În plus, în ultimii 11 ani, Apple a redus energia medie necesară utilizării unui produs cu 73%.

Creșterea eficienței energetice: Apple va căuta noi modalități de a reduce consumul de energie din instalațiile sale corporative.

- Prin noul parteneriat cu Apple, U.S.-China Green Fund investește 100 de milioane de dolari în proiecte de eficiență energetică pentru furnizorii Apple. 

- Numărul de facilități care participă la programul Apple de eficiență energetică a furnizorilor Apple a crescut la 92 în 2019; aceste instalații au redus emisiile anuale de CO2 ale lanțului de aprovizionare cu mai mult de 779.000 de tone.

- Anul trecut, Apple a investit 600.000 de kilometri pătrați în îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor noi sau existente, reducând nevoile de energie electrică cu aproape o cincime și economisind 27 milioane de dolari.

Energie regenerabilă: Apple va continua să-și acopere operațiunile cu 100% energie regenerabilă - cu un accent mai mare pe crearea de noi proiecte și transferul întregului lanț de aprovizionare spre energie curată.

-Peste 70 de furnizori Apple s-au angajat să utilizeze 100% energie regenerabilă în viitor pentru a face produse Apple - un angajament de a produce aproape 8 gigawati de produse. Dacă angajamentele sunt îndeplinite, acești furnizori își vor reduce emisiile de CO2 cu un total de 14,3 milioane tone pe an, ceea ce echivaleaza cu scoaterea a peste 3 milioane de mașini de pe drumuri în fiecare an.

-Datorită proiectelor sale finalizate recent în Arizona, Oregon și Illinois, capacitatea de energie regenerabilă a Apple depășește deja 1 GW - echivalent cu furnizarea anuală de energie a mai mult de 150.000 de locuințe americane. Peste 80 la sută din energia regenerabilă folosită în instalațiile Apple provine din proiecte create de Apple de care beneficiază comunitățile și alte afaceri.

-În Scandinavia, Apple construiește una dintre cele mai mari ferme solare din lume și lucrează la alte două proiecte care vor furniza energie comunităților defavorizate din Filipine și Thailanda.

Inovații privind procesele și materialele: Apple își propune să reducă și mai mult emisiile prin îmbunătățirea tehnologică a proceselor și materialelor necesare produselor sale.

- Sprijină dezvoltarea primului proces de topire de aluminiu fără carbon prin investițiile Apple și colaborarea cu doi furnizori de aluminiu. 

- Compania a anunțat că primul lot din acest aluminiu este planificat în prezent pentru a fi utilizat în producția MacBook Pro de 16 inci.

-Prin parteneriatele cu furnizori, Apple a redus emisiile de gaze fluorurate cu peste 242.000 de tone în 2019. Gazele care conțin fluor sunt utilizate la fabricarea anumitor componente electronice, iar eliberarea lor în atmosferă poate contribui, de asemenea, la încălzirea globală.

Eliminarea carbonului: Apple investește în păduri și în alte soluții bazate pe natură din întreaga lume pentru a ajuta la eliminarea carbonului din atmosferă.

- Apple a anunțat primul fond de investiții pentru restaurarea și protejarea pădurilor și ecosistemelor naturale din întreaga lume. 

-În parteneriat cu Conservation International, compania va investi în proiecte noi, bazându-se pe experiența obținută din munca existentă, cum ar fi restabilirea savanelor degradate în Kenya și ecosistemul vital al mangrovei din Columbia. Manglinda nu numai că protejează țărmurile și ajută comunitățile în care își dezvoltă traiul, dar poate și depozita de zece ori mai mult carbon decât pădurile terestre. 

- Prin intermediul Conservation Fund, al Fondului Mondial pentru Sănătate și Conservation International, compania a protejat peste 1 milion de hectare de păduri și arii naturale din China, Statele Unite, Columbia și Kenya. 

Apple se conectează cu guvernele, întreprinderile, ONG-urile și consumatorii din întreaga lume pentru a sprijini reglementările care consolidează protecția mediului și tranziția la energie curată, pe care compania o consideră o parte vitală a acțiunilor climatice globale. Planul complet al companiei și măsurarea amprentei sale de carbon pot fi găsite la apple.com/environment în Raportul de mediu 2020.