Folosește mult mai eficient tasta Command (⌘) pe Mac

Scurtăturile te pot ajuta să-ți îmbunătățești eficiența atunci când lucrezi cu majoritatea aplicațiilor și când sistemul de operare permite acest lucru. Acestea îți permit să realizezi instantaneu orice sarcină dorești.

un mac

Cei care lucrează de ceva timp pe Mac s-ar putea să cunoască aceste trucuri. În plus, chiar și celor care au lucrat în prealabil pe Windows s-ar putea să li se pară cumva familiare. De cele mai multe ori e suficient să înlocuiești butonul Ctrl cu cel de Command. Hai să vedem care sunt cele mai utilizate combinații care pornesc de la tasta Command (⌘).

tastatura mac

Command () + X: Taie (cut) elementul selectat și îl copiază în Clipboard.

Command () + C: Copiază (copy) elementul selectat în Clipboard. Comanda funcționează pentru fișierele din Finder.

Command () + V: Plasează (paste) conținutul din Clipboard în documentul sau aplicația curentă. Comanda funcționează pentru fișierele din Finder.

Command () + Z: Anulează (undo) comanda anterioară. Poți apăsa Shift-Command-Z pentru a o reactiva (redo), rescriind comanda de anulare. În anumite aplicații, poți anula și reactiva comenzile de mai multe ori.

Command () + A: Selectează toate elementele.

Command () + F: Găsește elemente într-un document sau deschide fereastra Find.

Command () + G: Găsește din nou (find again): Găsește următoarea ocurență a elementului găsit anterior. Pentru a găsi ocurențele anterioare, apasă Shift-Command-G.

Command () + H: Ascunde fereastra primei aplicații de pe ecran. Pentru a vedea aplicația de pe primul ecran, ascunzându-le pe toate celelalte, apasă Option-Command-H.

Command () + M: Minimizează prima fereastră în Dock. Pentru a minimiza toate ferestrele ce aparțin de prima aplicație de pe ecran, apasă Option-Command-M.

Command () + O: Deschide elementul selectat, sau deschide o fereastră de dialog pentru a selecta fișierul pe care vrei să-l deschizi.

Command () + P: Printează documentul deschis.

Command () + S: Salvează documentul deschis.

Command () + T: Deschide un tab nou.

Command () + W: Închide fereastra de deasupra. Pentru a închide toate ferestrele unei aplicații, apasă Option (⌥) + Command (⌘) + W.

Option () + Command () + Esc: Ieși forțat dintr-o aplicație.

Command () + Space bar: Arată sau ascunde câmpul de căutare Spotlight. Pentru a realiza o căutare Spotlight dintr-o fereastră Finder, apasă Command–Option–Spacebar. Dacă utilizezi mai multe surse pentru a scrie în diferite limbi, aceste scurtături schimbă sursele, în loc să afișeze Spotlight. Scurtăturile de taste care intră în conflict pot fi modificate.)

Control () + Command () + Space bar: Activează Character Viewer, de unde poți alege emojiuri și alte simboluri.

Control () + Command () + F: Utilizează aplicația în full screen, dacă această opțiune e suportată de aplicație.

Space bar: Utilizează Quick Look pentru a previzualiza un element selectat.

Command () + Tab: Treci la următoarea cea mai utilizată aplicație dintre toate aplicațiile deschise.

Shift () + Command () + 5: În macOS Mojave, realizezi capturi de ecran sau înregistrezi ecranul. Pentru versiunile precedente de macOS, poți utiliza Shift-Command-3 sau Shift-Command-4 pentru captură de ecran.

Shift () + Command () + N: Creează un nou folder în Finder.

Command () + Comma (,): Deschide preferințele pentru aplicația în care ești.

Simbolul șerpuitor are o poveste interesantă care datează de pe vremea în care la cârma companiei se afla Steve Jobs. Când compania se afla la început de drum, simbolul Apple avea o mulțime de roluri, așa că Steve Jobs i-a cerul lui Susan Kare – unul dintre graphic designerii companiei – să creeze ceva ușor de folosit și de ținut minte.

Susan Kare

Aceasta a dat din întâmplare peste simbolul ⌘ într-un dicționar de simboluri, în timp ce se afla la o conferință. Acesta e un simplu semn utilizat de hărțile suedeze, care marchează localurile interesante pentru turiști și care poartă numele de Sevädhet.