Cei care lucrează de ceva timp pe Mac s-ar putea să cunoască aceste trucuri. În plus, chiar și celor care au lucrat în prealabil pe Windows s-ar putea să li se pară cumva familiare. De cele mai multe ori e suficient să înlocuiești butonul Ctrl cu cel de Command. Hai să vedem care sunt cele mai utilizate combinații care pornesc de la tasta Command (⌘).
Command (⌘) + X: Taie (cut) elementul selectat și îl copiază în Clipboard.
Command (⌘) + C: Copiază (copy) elementul selectat în Clipboard. Comanda funcționează pentru fișierele din Finder.
Command (⌘) + V: Plasează (paste) conținutul din Clipboard în documentul sau aplicația curentă. Comanda funcționează pentru fișierele din Finder.
Command (⌘) + Z: Anulează (undo) comanda anterioară. Poți apăsa Shift-Command-Z pentru a o reactiva (redo), rescriind comanda de anulare. În anumite aplicații, poți anula și reactiva comenzile de mai multe ori.
Command (⌘) + A: Selectează toate elementele.
Command (⌘) + F: Găsește elemente într-un document sau deschide fereastra Find.
Command (⌘) + G: Găsește din nou (find again): Găsește următoarea ocurență a elementului găsit anterior. Pentru a găsi ocurențele anterioare, apasă Shift-Command-G.
Command (⌘) + H: Ascunde fereastra primei aplicații de pe ecran. Pentru a vedea aplicația de pe primul ecran, ascunzându-le pe toate celelalte, apasă Option-Command-H.
Command (⌘) + M: Minimizează prima fereastră în Dock. Pentru a minimiza toate ferestrele ce aparțin de prima aplicație de pe ecran, apasă Option-Command-M.
Command (⌘) + O: Deschide elementul selectat, sau deschide o fereastră de dialog pentru a selecta fișierul pe care vrei să-l deschizi.
Command (⌘) + P: Printează documentul deschis.
Command (⌘) + S: Salvează documentul deschis.
Command (⌘) + T: Deschide un tab nou.
Command (⌘) + W: Închide fereastra de deasupra. Pentru a închide toate ferestrele unei aplicații, apasă Option (⌥) + Command (⌘) + W.
Option (⌥) + Command (⌘) + Esc: Ieși forțat dintr-o aplicație.
Command (⌘) + Space bar: Arată sau ascunde câmpul de căutare Spotlight. Pentru a realiza o căutare Spotlight dintr-o fereastră Finder, apasă Command–Option–Spacebar. Dacă utilizezi mai multe surse pentru a scrie în diferite limbi, aceste scurtături schimbă sursele, în loc să afișeze Spotlight. Scurtăturile de taste care intră în conflict pot fi modificate.)
Control (⌃) + Command (⌘) + Space bar: Activează Character Viewer, de unde poți alege emojiuri și alte simboluri.
Control (⌃) + Command (⌘) + F: Utilizează aplicația în full screen, dacă această opțiune e suportată de aplicație.
Space bar: Utilizează Quick Look pentru a previzualiza un element selectat.
Command (⌘) + Tab: Treci la următoarea cea mai utilizată aplicație dintre toate aplicațiile deschise.
Shift (⇧) + Command (⌘) + 5: În macOS Mojave, realizezi capturi de ecran sau înregistrezi ecranul. Pentru versiunile precedente de macOS, poți utiliza Shift-Command-3 sau Shift-Command-4 pentru captură de ecran.
Shift (⇧) + Command (⌘) + N: Creează un nou folder în Finder.
Command (⌘) + Comma (,): Deschide preferințele pentru aplicația în care ești.
Simbolul șerpuitor are o poveste interesantă care datează de pe vremea în care la cârma companiei se afla Steve Jobs. Când compania se afla la început de drum, simbolul Apple avea o mulțime de roluri, așa că Steve Jobs i-a cerul lui Susan Kare – unul dintre graphic designerii companiei – să creeze ceva ușor de folosit și de ținut minte.
Aceasta a dat din întâmplare peste simbolul ⌘ într-un dicționar de simboluri, în timp ce se afla la o conferință. Acesta e un simplu semn utilizat de hărțile suedeze, care marchează localurile interesante pentru turiști și care poartă numele de Sevädhet.