Într-o perioadă în care cinematografia se confruntă cu crize economice, tehnologice și artistice, regizorul Radu Jude vine cu o soluție la îndemână: filmarea cu un iPhone. Cunoscut pentru curajul de a experimenta, Jude a realizat recent un film filmat integral cu iPhone 15 Pro și premiat la festivalul internațional de film Berlinale cu Ursul de Argint – Premiul Juriului.
„Odată cu modernismul în arte, inclusiv în cinema, distincțiile dintre amator și profesionist tind să se dispară, într-o anumită măsură, și în plus, tehnologia evoluează din ce în ce mai mult. Eu am făcut două filme pe iPhone 15 Pro, unul este Dracula, celălalt Kontinental ’25. În timp ce trebuia să reducem costurile pentru Dracula, am spus, hai să testăm și camere care nu sunt profesioniste. Așa am ajuns la iPhone. Am fost reticent la început, dar în momentul în care am văzut filmările proiectate pe un ecran mare, am văzut că imaginea asta e foarte bună pentru ce vrem noi să facem. Așa a început.”
De ce un iPhone?
Folosirea iPhone-ului nu a fost un compromis, ci o alegere strategică. Mobilitatea, costurile reduse și discreția oferită de un iPhone au devenit avantaje reale pentru echipă.
„De obicei, dacă pui o ditamai camera și un microfon în mijlocul străzii, se adună lumea pentru că văd că e o filmare profesionistă. Pe când, dacă pui un iPhone pe un trepied sau din mână, pare o filmare de turist, în cel mai bun caz. Asta ne-a permis să filmăm în stradă, în stil aproape documentar, fără să atragem atenția.”
Dincolo de avantajele practice, filmarea cu iPhone a reprezentat și o formă de eliberare. Jude a folosit tehnologia nu în sensul convențional — nu pentru dinamism sau unghiuri spectaculoase — ci fixă, „ca la începutul cinematografului”.
„Ce susțin eu este că cinemaul se poate face în mii de feluri și e foarte bine că se poate face în mai multe feluri. Un iPhone e o soluție pentru a face un anumit tip de film. Nu poți să faci neapărat totul, să zicem, sau toate direcțiile, nu le poți explora pe toate cu un iPhone, dar foarte multe da.”
Limitele pot deveni moduri noi de exprimare
Pentru Jude, libertatea artistică înseamnă tocmai folosirea inteligentă a limitărilor.
„Marea inteligență artistică, cred, ține de cum depășești limitele cu care te confrunți. Inclusiv cele tehnologice. Nu poți face cu un iPhone imaginea din filmele cu supereroi, dar poți face altceva, valoros în felul lui.”
Radu Jude nu a folosit telefonul în sensul în care a fost construit: pentru a fi ținut în mână și a filma din unghiuri imposibile cu o cameră tradițională.
„Eu l-am folosit împotriva acestor caracteristici pe care le are, l-am folosit ca o cameră de la începutul cinematografiei, pusă pe stativ și fixă. Și într-un fel a și fost un mic experiment între ghilimele, de a vedea cum arată niște imagini pe iPhone, dar puse în scenă exact ca la începutul cinematografului, când frații Lumière filmau un tren care intră în gară, sau filmau o familie la masă, sau niște oameni care jucau cărți în cadre fixe. Cumva am vrut să mă întorc la stilistica, la stilul, la modalitatea de a pune în scenă chiar de la începutul cinemaului, dar folosind un instrument de ultimă generație fizică.”
Un alt mod de a face cinema
Selecția în cadrul festivalului de la Berlin și premiul pe care l-a obținut în cadrul uneia dintre cele mai urmărite competiții la nivel internațional atestă faptul că, pentru Radu Jude, tehnologia mobilă nu este o soluție de urgență, ci un instrument care, folosit cu intenție, poate genera forme noi de cinema. Într-o epocă în care accesul la echipamente este tot mai democratizat, mesajul lui e simplu:
„Trăim poate o criză, dar și o epocă de aur a cinemaului. Accesul la cinema, la a vedea filme, e mai ușor. La fel și la a le produce. Cred sincer că cinemaul trebuie făcut în toate felurile.”