iOS 13: platforma HomeKit a devenit mult mai puternică

HomeKit, platforma Apple pentru conectarea accesoriilor casnice – alături de aplicația Home – îți permite să controlezi toate dispozitivele dintr-un singur loc. Odată cu apariția iOS 13, aplicația a fost, la rândul ei, revizuită. Majoritatea schimbărilor sunt minore, însă Apple a reușit să rezolve una dintre cele mai importante probleme, mai ales în ceea ce privește experiența utilizatorului. De asemenea, noua versiune facilitează o conlucrare mai strânsă între Homekit, HomePod și Apple TV.

kit-ul de gadgeturi Apple

Hai să vedem care sunt noutățile.

Un nou design și o nouă experiență pentru utilizator

iPhone cu aplicatia My Home

Aplicația Home oferă mai multe imagini de fundal pe care le poți utiliza – pe lângă propriile fotografii. Poți alege de asemenea dintr-un set mai specific de iconițe pentru dispozitive, precum alarme, detectoare de fum și senzori de umiditate. Astfel, poți atribui senzorilor iconițele potrivite și poți diferenția de exemplu între senzorii de mișcare și cei de scurgere, care în versiunea precedentă utilizau aceeași iconiță (cu excepția senzorului de temperatură). De asemenea, mai sunt câteva accesorii care au primit noi iconițe, precum senzorii de contact, umiditate, calitatea aerului, alarmele de fum, detectorii de scurgeri, senzorii de mișcare și detectorii de monoxid de carbon. Anumite iconițe sunt animate atunci când activezi sau dezactivezi dispozitivul pe care îl reprezintă.

Apple a rezolvat de asemenea și o critică destul de comună, potrivit căreia interfața aplicației se aglomera prea mult atunci când adăugai câteva accesorii. Fiecare accesoriu a avea propriul spațiu pe ecran, chiar dacă era parte a unui produs anume. În iOS 13, Apple prezintă produsele într-un singur spațiu, unificând dispozitivele. Singurul dezavantaj e că dispozitivele cu mai mulți senzori nu pot afișa datele înregistrate ca în iOS 12. Pentru a le vedea statusul, trebuie să le atingi în aplicație.

Toate cardurile pentru accesorii au fost reproiectate, iar acum controlul este mult mai simplu. În partea din stânga-sus este afișată o iconiță cu numele și statusul. Luminile, termostatele, dispozitivele de protecție la supratensiune, senzorii și televizoarele au suferit transformări foarte importante. TV-ul afișează acum controlul de pornire/oprire și elementele de input pe același ecran; luminile afișează simultan controlul pentru pornire/oprire, luminozitate și opțiunile de control.

Un mod mai intuitiv de utilizare

HomeKit îți permite să ajustezi luminozitatea, iar termostatele au fost la rândul lor reproiectate, aducându-se într-un singur ecran controlul pentru umiditate, mod etc. Când vizualizezi conținutul unei camere video în aplicația Home, iOS îți permite să accesezi conținutul oricărei alte camere din aceeași încăpere atingând o nouă iconiță ce apare în partea de jos a ecranului.

HomeKit Secure Video

ecran iPhone pe care ruleaza imagini cu camera video de acasa

Camerele activate în HomeKit pot adăuga suport pentru detectarea și înregistrarea activităților generate de oameni, animale sau vehicule. O nouă opțiune de confidențialitate îți permite să controlezi procesele de înregistrare și streaming. Secure Video permite utilizatorilor să stocheze conținutul video capturat de camere în iCloud. Nu îți face griji cu privire la securitatea datelor, pentru că înregistrările sunt criptate local, în propriul hub HomeKit, înainte de a fi trimise pe serverele Apple. Conținutul stocat prin Secure Video nu va utiliza spațiul din propriul cont iCloud, însă pentru a utiliza funcția trebuie să ai un plan superior celui gratuit de 5GB. Varianta de 200GB suportă o singură cameră, în timp ce planul de 2TB suportă până la cinci camere.

Routere compatibile cu HomeKit

Routerele compatibile vin cu un grad superior de securitate pentru o casă smart. Utilizează aplicația Home pentru a controla cu ce servicii pot comunica accesoriile HomeKit în propria rețea și pe internet. Le poți limita comunicarea doar la perimetrul casei (cu celelalte dispozitive pe care le ai) astfel încât să nu distribuie informațiile personale pe care le colectează cu alte aplicații și entități online.

Integrare mai profundă cu HomePod

boxa bluetooth alba pe o masa din lemn

Cu iOS 13, HomePod a fost îmbunătățit. Pentru început, acesta recunoaște acum mai multe voci. iOS 13 integrează chiar și mai mult HomePod-ul în HomeKit. Siri poate acum învăța și recunoaște vocile membrilor familiei prin intermediul HomePod, astfel încât fiecare persoană să aibă o experiență personalizată. Se asemenea, noul sistem de operare integrează boxele AirPlay 2 în Scenes și Automations. Asta înseamnă că atunci când vii acasă, poți fi întâmpinat de muzica favorită. Sau poți configura ca muzica să se oprească automat când pleci. Opțiunea include și o setare e personalizare a volumului. De asemenea, Apple a introdus și handoff. Această funcție permite utilizatorilor să transfere imediat conținut audio de pe un iPhone pe HomePod apropiind pur și simplu telefonul de boxa inteligentă. E o opțiune fantastică când vii acasă și te afli în mijlocul unei melodii. Acum poți să continui neîntrerupt audiția pe HomePod.

În aplicația Home, modul de vizualizare HomePod afișează card-ul now playing din Control Center, de unde poți gestiona piesa (play/pause, poți schimba piesa și volum). Butonul „alarms” a fost relocat în setările HomePod.

Suport multi-user pentru Apple TV

Cu iOS 13, suportul multi-user devine disponibil pentru Apple TV. Asta înseamnă că diferiți membri ai familiei pot avea propria interfață, și propriile recomandări sau liste de redare. În iOS 13, Apple TV poate fi adăugat și în Scenes și Automations – doar pentru redarea muzicii sau pentru a da play sau pause unui clip video care rulează. Poți utiliza o scurtătură Siri pentru a porni Apple TV și pentru a deschide aplicația Netflix, de exemplu.

Automatizări și scurtături Siri

Lista Automations din iOS 13 e mai curată și funcționează mai bine. Asta se datorează în mare parte funcției Siri Shortcuts. Acum, scurtăturile Siri pot fi adăugate la automatizări. Asta înseamnă că poți importa alte aplicații și dispozitive în HomeKit. O alarmă sau o scădere de temperatură pot declanșa acum automatizări. Automatizările se pot baza acum și pe conectarea la CarPlay sau pot fi utilizate pentru oprirea unei alarme. Poți crea o regula pentru ca, atunci când pornește o alarmă, luminile să se aprindă încet și HomePod-ul să ruleze podcastul preferat de știri.

Surse: AppleInsider.com, the-ambient.com