Dacă ești îngrijorat de faptul că copilul tău petrece prea mult timp pe social media sau jucându-se, funcția Screen Time introdusă odată cu iOS 12 este aici pentru a te ajuta. Să aruncăm o privire asupra modului în care poți stabili limite pentru utilizarea diferitelor categorii de aplicații și asupra modului în care îți poți ajuta copiii să-și creeze obiceiuri sănătoase atunci când folosesc dispozitivele.
În primul articol,din seria noastră dedicată controlului parental, am discutat despre ce sunt controalele parentale, de ce sunt folosite și cum poate fi setat Screen Time pe dizpozitivele tale, protejându-l cu o parolă. În al doilea articol, am discutat despre modul în care putem oferi copiilor noștri zilnic o anumită perioadă în care să nu folosească tehnologia, apelând la caracteristica downtime în combinație cu aplicațiile permise întotdeauna.
Screen Time este un set complex de instrumente pentru monitorizarea utilizării dispozitivelor Apple și pentru control parental. Îți permite să gestionezi ce aplicații pot utiliza copiii, când și cum pot să le utilizeze, să limitezi conținutul pe care îl pot accesa sau să restricționezi descărcările din App Store și multe altele. Pe scurt, te ajută să creezi o experiență online sigură și corespunzătoare vârstei copiilor tăi. Poți utiliza Screen Time în combinație cu Family Sharing și poți gestiona setările copiilor de pe iPhone sau, dacă copiii tăi încă nu au propriile lor ID-uri Apple, poți seta Screen Time direct pe dispozitivul pe care îl vor folosi. În ambele cazuri, reglarea fină în privința limitării aplicațiilor nu este vreo super știință.
Ce sunt App Limits?
În timp ce funcția Downtime este concepută pentru limitarea utilizării întregului dispozitiv pentru o anumită perioadă de timp, funcția App Limits este pentru limitarea duratei de utilizare a diferitelor categorii de aplicații sau a aplicațiilor individuale. Acestea sunt categoriile pe care le poți limita în ansamblu: All Apps & Categories, Social Networking, Games, Entertainment, Creativity, Productivity, Education, Reading & Reference, Health & Fitness, Other (inclusiv App Store, iTunes Store și multe altele). Clasificarea este automată și se bazează pe observațiile dezvoltatorului. Dar poți selecta aplicații individuale cu folosind acceași funcție, creându-ți astfel propria categorie de aplicații. Poți personaliza în continuare limitele în funcție de zile, ceea ce este destul de cool pentru o adaptare mai bună a restricțiilor la programul familial.
Când sunt setate limitele pentru aplicații, copiii tăi vor primi un memento cu cinci minute înainte de expirarea timpului alocat. Când se ajunge la limita de timp, ei primesc o altă notificare și toate aplicațiile din categoria limitată vor fi colorate în gri, având o pictogramă în formă de clepisdră lângă titlul lor. Dacă încearcă să acceseze o aplicație, li se va spune că au atins limita de timp și pot solicita mai mult timp. În calitate de părinte, poți decide să acorzi permisiunea și să introduci parola de Screen Time pentru a prelungi perioada cu 15 minute, o oră sau o zi.
Cum poți seta App Limits în funcție de categorii
Presupunând că ai activat deja Screen Time și că l-ai securizat printr-o parolă, poți continua să limitezi utilizarea anumitor categorii de aplicații. Pentru aceasta, urmează pașii de mai jos:
- Deschide Settings > Screen Time.
- Apasă pe App Limits.
- După ce se deschide opțiunea, introdu parola de Screen Time.
- Activează App Limits.
- Apasă pe Add Limit.
- Alege dintre categoriile prezentate pe cele pe care dorești să le limitezi pentru aceeași perioadă de timp (de exemplu, Games and Entertainment).
- Apasă pe Next în colțul din dreapta sus.
- Setează limita de timp dorită.
- Dacă dorești să setezi limite diferite în funcție de zile, apasă pe Customise Days.
- Selectează zilele și ajustează limitele după cum dorești, iar apoi apasă pe Back.
- În final, asigură-te că opțiunea Block at End of Limit este activată. Altfel, copilul tău va putea să prelungească limita de timp de unul singur, fără a fi nevoie să introducă parola de Screen Time.
Cum să setezi limite pentru fiecare aplicație în parte
S-ar putea să constați că categoriile prestabilite pentru limitele aplicațiilor nu corespund 100% necesităților copiilor tăi. În plus, există suprapuneri și diferențe, de exemplu, aplicația Messages este oarecum ciudat clasificată ca rețea socială. Din fericire, poți seta limite pentru aplicații individuale și, grupând-le, poți crea propria ta categorie.
Pentru a seta limite aplicațiilor în mod individual, urmează pașii de mai jos:
- Deschide Settings > Screen Time.
- Selectează dispozitivul pentru care vrei să setezi limite aplicațiilor.
- Din lista Most used, sub graficul Screen Time, selectează aplicația pe care dorești să o limitezi. Dacă nu o să găsești în listă aplicația respectivă, alege fila Last 7 days pentru a vedea mai multe aplicații. (Dacă tot nu ai succes, deschide aplicația respectivă rapid și revino la Screen Time pentru a o găsi în statistici).
- În panelul de aplicații derulează în jos până găsești Add limit.
- Când se deschide Add limit, introdu-ți parola de Screen Time.
- Setează limita de timp dorită pentru aplicația pe care o ai în vedere și, dacă dorești, adaptează limita în funcție de zile.
- Asigură-te că opțiunea Block at End of Limit este activată.
- Apasă pe Add în colțul din dreapta sus pentru a seta limita de timp.
Cum poți crea propriile categorii de limită pentru aplicații
Dacă dorești să setezi aceeași limită pentru diferite aplicații și astfel să-ți creezi propria „categorie", acest lucru este posibil. De exemplu, poți recrea categoria de rețele sociale fără a avea inclusă o aplicație esențială precum Skype. Doar urmează acești pași simpli:
- În Screen Time, selectează dispozitivul pe care vrei să operezi modificările.
- Din lista Most used selectează orice aplicație pe care dorești să o incluzi în noua ta categorie.
- Derulează în jos și apasă pe Add Limit.
- Când App Limit se deschide, introdu-ți parola de Screen Time.
- Derulează în jos și selectează Edit Apps.
- Selectează toate celelalte aplicații pe care dorești să le adaugi în aceeași categorie.
- După ce ai terminat, apasă pe Add în colțul din dreapta sus.
- Setează limita de timp dorită pentru toate aplicațiile selectate și, dacă vrei, adapteaz-o în funcție de zile.
- În final, apasă pe Add pentru a încheia procesul creării propriei tale categorii.
Și ai terminat, gata, ai creat propria categorie de limite pentru aplicațiil! Dacă dorești să gestionezi această categorie, apasă pe App Limits din panoul principal Screen Time și vei găsi categoriile de aplicații nou create care sunt listate în mod corespunzător dedesubt. Orice alte categorii pe care le creezi vor apărea și aici. Poți să le editezi cu ușurință apăsând pe ele și apoi selectând Edit Apps. Din păcate, nu le poți da un nou nume, dar sincer, acesta este doar un detaliu. Cel mai important lucru este că ai stabilit acum limite fine pentru aplicații și că acestea funcționează și te poți baza pe ele, astfel încât să îți protejezi copiii. În următorul articol, vom discuta despre cum să utilizezii restricțiile de conținut și de confidențialitate pentru a crea un mediu online sigur și amuzant pentru copiii tăi, așa că rămâi pe fază!