Ce reprezintă Depth Control din camera foto a iPhone-ului tău?

Esența portretului perfect se află în efectul de bokeh, care reprezintă capacitatea de a scoate din aria de focusare sau de a “blura”. Depth Control a apărut pentru prima dată în modelele iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR în 2018.

fotografie pe iphone cu depth control

După cum știm, iPhone-urile cu două lentile împreună cu iPhone XR cu un singur obiectiv, îți permit să compui fotografii care să păstreze subiectul clar, în timp ce fundalul devine estompat. Modelele iPhone 7, 8 și X prezintă un blur circular relativ simplu, în timp ce noile iPhone-uri obțin un fundal mai sofisticat pentru un bokeh cu adevărat uimitor.

Fotografierea cu adâncime a profunzimii de câmp se obține cu ajutorul:

  • iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR sau modele mai noi.
  • Aplicația nativă Camera.
  • Modul de fotografiere Portrait selectat pentru camera din spate sau față.
  • Soft iOS 12.1 sau mai nou.

Cu aceasta, poți regla cantitatea de blur direct în timpul compoziției fotografiei în modul Portrait. În prezent, trebuie să atingi pictograma „f” din colțul din dreapta sus al aplicației Camera pentru a avea acces la glisorul Depth Control. Astfel, poți regla nivelul diafragmei simulate înainte de a face o fotografie.

meniu depth control

Ajustarea profunzimii de câmp în timpul previzualizării nu afectează capacitatea de control. Ca și în cazul fotografiilor Portrait obișnuite, poți elimina efectul în întregime fără pierdere de calitate sau de conținut.

Odată cu lansarea iOS 11, în septembrie 2017, Apple a început să capteze și să arhiveze date despre adâncime, folosindu-le pentru a oferi un efect de bokeh simplu și plat din software.

Pe măsură ce senzorii de cameră iPhone s-au dezvoltat mai sofisticat, Apple a dus bokeh-ul la nivelul următor odată cu lansarea din septembrie 2018 a software-ului iOS 12 și a noilor modele iPhone XS.

Ultimele iPhone-uri sunt capabile să capteze măști de segmentare mai detaliate, datorită combinației de senzori pentru cameră de două ori mai rapizi și a puterii cipurilor A12 și A13 Bionic cu învățare asistată de hardware pe un coprocesor încorporat cu motor Neural. Combinat cu un model algoritmic care simulează caracteristicile obiectivului propriu pentru camera iPhone, bokeh-ul Apple de pe cele mai recente gadgeturi răspândește sursele de lumină fără să le deterioreze.

Rezultatul final arată mult mai bine decât standardul blur gaussian sau circular.

Masca de segmentare precisă îți permite să interacționezi cu fotografiile de portret în moduri noi și interesante, datorită separării mult mai bune a straturilor de prim plan și de fundal.

Toate portretele realizate cu iPhone-uri vin cu măști de segmentare detaliate pe care algoritmul de fotografie de calcul iOS îl folosește nu numai pentru a crea blur-ul, ci și pentru a îmbunătăți detaliile părului și liniei fine din jurul marginilor unui portret.

fotografie cu o fata pe iphone

După ce ai făcut o poză în modul Portret, deschide aplicația Photos, selectează imaginea și apasă butonul Depth. Acum poți ajusta dinamic intensitatea profunzimii de câmp, interacționând cu cursorul de reglare care efectuează măsurători f-stop sau diafragmă.

Cursorul variază de la f/1.4 până la f/16: f/1.4 reprezintă cea mai mare cantitate de blur, iar în f/16 blur-ul este aproape inexistent (în fotografie, numerele mai mici reprezintă deschideri mai mari și invers).

Pe măsură ce tragi glisorul câmpului de profunzime, vei observa schimbările fundalului. Mută-l de tot în stânga pentru a aplica mai multă neclaritate pe fundal sau spre dreapta pentru a înmuia bokeh-ul. Controlul adâncimii nu a fost posibil pe iPhone-uri mai vechi din cauza restricțiilor hardware și a faptului că aparatele foto din acestea nu puteau produce măști de segmentare exacte.

fotografie portret femeie depth control

Depth Control este disponibil atât pe camera frontală, cât și pe cea din spate, pe iPhone XS sau pe modelele mai noi. Funcția este disponibilă numai cu imagini statice Portrait. Nu poți ajusta claritatea portretelor realizate cu iPhone-uri mai vechi, deoarece datele de profunzime pe care le captează acele telefoane nu sunt suficient de precise pentru Depth Control.