Butterfly iQ – Un sistem magic de diagnosticare cu ultrasunete

Funcția ECG introdusă odată cu lansarea ultimei versiuni de Apple Watch e exemplul perfect pentru cât de importante sunt dispozitivele inteligente în domeniul medical. Un startup pe nume Butterfly Network a început să revoluționeze diagnosticarea cu ultrasunete și tehnicile de imagistică utilizând dispozitive inteligente, precum iPhone-ul.

În urmă cu câțiva ani, ReaserchKit a fost introdus pe post de cadru ce oferă suport pentru cercetarea medicală. Când s-a ajuns la Apple Watch cu ECG, nu mai exista deja niciun dubiu legat de potențialul dispozitivelor smart în acest domeniu. Doctorul Jonnathan Rothberg a intuit foarte bine fenomenul în 2011, când a pus bazele companiei Butterfly Network. Scopul principal era acela de a face tehnologia portabilă disponibilă pentru aproximativ 4.7 miliarde de oameni din întreaga lume, mai ales pentru cei care trăiesc la distanțe mari de centrele medicale moderne.

În timp ce trata chistul la rinichi al fiicei sale, doctorul Rothberg și-a dat seama că vizitele la controlul cu ultrasunete ajută la procesul de vindecare. Tehnologia de imagistică a acestor unde sonore de frecvență înaltă – ce nu pot fi percepute de urechea umană – necesită utilizarea unor aparate mai puțin portabile și care costă foarte mult. Cu toate astea, această tehnică e una dintre cele mai importante metode pentru descoperirea diverselor afecțiuni. Utilizând-o, doctorii pot vedea în profunzimea corpului uman și pot identifica tot felul de diformități.

Butterfly iQ: diagnosticare portabilă cu ultrasunete

Așa a luat naștere planul pentru Butterfly Qi: un dispozitiv cu ultrasunete subțire și ușor care încape într-un buzunar și care permite oricui să realizeze un diagnostic, indiferent de locul în care s-ar afla. Ideea suna promițător pentru mai mulți investitori, inclusiv pentru Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF), fundație cunoscută pentru suportul oferit noilor tehnologii. Proiectul Butterfly Network al doctorului Rothberg a fost aprobat de agenția federală Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite și era pregătit să intre pe piață.

Cheia viabilității era ca în locul cristalelor piezoelectrice să se utilizeze circuite integrate, care sunt mult mai ieftine. Dispozitivul cu baterie inclusă cântărește doar 313 grame și poate funcționa 2 ore la rând cu o singură încărcare. De asemenea, acesta poate scana până la 30 de centimetri adâncime.

Dispozitivul oferă 19 moduri presetate pentru examinarea mai multor părți ale corpului. Rezultatele sunt stocate automat în cloud, pentru a putea fi accesate rapid. Aparatul include 9 000 de senzori de imagistică și e capabil să imite forma oricărui cap de senzor. Acesta e un avantaj uriaș comparativ cu dispozitivele obișnuite, care au nevoie de „capete” diferite pentru diferite părți ale corpului.

Dimensiuni reduse, costuri reduse

Un alt mare avantaj e că dispozitivul costă doar 2 000 de dolari. Această sumă reprezintă doar un fragment din prețul unui aparat clasic cu ultrasunete. Butterfly iQ oferă acces la toate funcțiile și caracteristicile, primește update-uri regulat, iar rezultatele sunt puse la comun.

Aparatul cu carcasă rezistentă de aluminiu funcționează deosebit de bine cu dispozitivele iOS mai noi de iPhone 6S. Butterfly iQ poate fi conectat la dispozitivele Apple utilizând un cablu și o aplicație dedicată.

În prezent, aparatul e aprobat și de European Economic Area (EEA). Recent, un jurnalist de la New York Times a scris despre experiența magică pe care a avut-o cu acest dispozitiv în Uganda. Lucrând cu organizațiile Canadian Bridge to Health și Kihefo, el a vizitat mai multe orașe în care doctorii au pus mai multe diagnostice cu ajutorul acestui aparat.

Experiența ugandeză

În țara din Africa de Est, pneumonia e o amenințare reală. În lipsa medicamentației potrivite, această boală se poate dovedi letală. Cu toate astea, tehnologia cu ultrasunete facilitează descoperirea afecțiunii. Iar Butterfly iQ face posibilă diagnosticarea oamenilor bolnavi pe întreg cuprinsul țării, chiar și la sute de kilometri depărtare de spitale. Rezultatele pot fi accesate și evaluate de oriunde. Iar asta face ca procesul de consultare să fie mai simplu și mai interactiv.

Evaluarea rezultatelor nu e atât de simplă pe cât pare. Durează luni întregi doar pentru a stăpâni principiile de bază. În prezent, principalul scop e educarea specialiștilor locali din domeniul sănătății, pentru a putea interpreta rezultatele analizei. Pentru asta, The Gates Foundation dezvoltă un software.

Dr. Rothberg a oferit 13 dispozitive în ultimii câțiva ani, iar rezultatele sunt cu adevărat pozitive. Potrivit raporturilor din Uganda, în afară de pneumonie, Butterfly iQ a fost utilizat în mai multe situații diferite. Printre acestea se numără tumori sau un băț care, în urma unui accident, a rămas în corpul unei femei.

În afară de așezămintele izolate, spitalele moderne utilizează la rândul lor dispozitivul cu mare succes. Acesta face ca treburile să se desfășoare mult mai simplu și mai rapid. Suntem nerăbdători să vedem ce alte aparate pot fi micșorate la dimensiunile la care a ajuns Butterfly Network.

Surse: butterflynetwork.com, nytimes.com