Începem cu un clișeu printre fotografi, dar și un adevăr cu toate acestea: cea mai bună cameră pe care o poți avea este cea pe care o ai în buzunar la acel moment. Și ce altceva ai avea cu tine tot timpul, în anul 2017, decât smartphone-ul? Companiile au mizat repede pe acest fapt, nu este de mirare că unul dintre subiectele principale despre un telefon proaspăt lansat este performanța camerei. Campanii precum Shot on iPhone, în cursul căreia sunt făcute fotografii uimitoare, ajută, de asemenea.
Tehnologia a ajuns în aceste zile la nivelul la care un aparat de fotografiat de pe smartphone ar putea fi bun, nu doar pentru un amator, dar chiar și la un nivel semi-profesional. Desigur, aceasta nu funcționează pentru fiecare situație, dar, de exemplu, fotograful National Geographic a avut o experiență destul de distractivă cu iPhone-ul său 7 într-un tur african. De asemenea, el a dat câteva sfaturi pentru cei care au aceleași ambiții.
Ne dorim acum să îți indicăm o selecție de aplicații pentru aparatul de fotografiat, care te pot ajuta să obții maximul din lentilele built-in, pentru a ne ajuta cititorii care doresc să ia fotografiatul un pic mai în serios.
În loc de aplicația clasică
Chiar dacă aplicația nativă Camera Apple și algoritmii built-in pot fi suficient de buni pentru mulți utilizatori, unele situații necesită mai multe funcții și setări manuale.
Camera+
Cum spune și numele, vei obține o mică aplicație inteligentă pentru aparatul foto cu unele funcții suplimentare. Poți seta cu ușurință balansul de alb, o valoare foarte scăzută ISO și poți chiar seta un timp de expunere foarte lent pentru o fotografie de lungă expunere. Fotografiile cele mai apropiate ies mai frumos mulțumită modului macro și vei obține, de asemenea, o mulțime de filtre, încadrări și o mulțime de extra-uri: lista este prea lungă pentru a o menționa. Utilizatorii Apple Watch își pot folosi ceasul ca pe un cronometru bonus. Toate acestea se potrivesc cu o interfață ușor de utilizat și curată. Nu e de mirare de ce Camera+ este în mod constant în topul listei categoriei sale. Este, de asemenea, destul de ieftină, 2,99 euro, pentru cei care doresc să ia fotografiatul cu telefonul un pic mai în serios.
ProCamera
Această aplicație va deveni esențială pentru cei care iubesc să facă fotografii noaptea sau în condiții de luminozitate slabă. Acesta este, de obicei, punctul în care camerele foto smartphone pierd: fac poze slab calitativ și întunecate. ProCamera oferă o soluție acestei probleme, deoarece face posibilă luarea unei fotografii mai frumoase, mai deschise și mai mai clare prin tehnologia aplicației. Ai și opțiuni de setare manuală cu această aplicație. Aceasta suportă înregistrare video 4K și vei avea la dispoziție o mulțime de filtre și efecte pentru post-producție. Mai mult decât atât, poți viziona o înregistrare video în gloria sa deplină full HD: în teorie, nicio altă aplicație mobilă nu poate face acest lucru. Prețul este un pic mai mare, dar este, probabil, cea mai complexă astfel de aplicație de pe piață. La toate astea, dezvoltatorii au promis o mulțime de funcții noi și interesante pentru 2017. Dacă ești interesat, poți descărca ProCamera pentru 4.99 euro, dar te vor taxa în plus pentru anumite funcții (vividHDR, Plus).
Pentru editare
Oricât de minunată ar fi o fotografie pe care o faci, vei avea nevoie întotdeauna de puțină editare. Din fericire App Store este plin cu diferite aplicații uimitoare, singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți alegi una care se potrivește abilităților și portofelului tău cel mai bine. Îți recomandăm următoarele aplicații:
Polarr
O aplicație simplă, intuitivă, care știe să facă o mulțime de lucruri și nici măcar nu trebuie să ai “ochiul fotografului” ca să o folosești. Software-ul te învață cum să utilizezi aplicația atunci când o deschizi pentru prima dată și apoi poți merge la editare. Fluxul de lucru arată oarecum așa: alegi un filtru clasic pe care îl poți varia apoi în numeroase moduri. Poți selecta fețele separat pe fotografiile care au setări speciale, astfel încât să poți lucra la portrete separat. Nu poți da nimic peste cap datorită funcției de anulare: poți anula modificările făcute, dacă se întâmplă să nu îți placă cum arată. Un alt plus este că suportul de imagine RAW a fost adăugat la ultima actualizare. Dezvoltatorii oferă, de asemenea, o aplicație pentru macOS pe lângă toate acestea. Ai nevoie de ceva mai mult? Nu chiar. Aplicația poate fi descărcată gratuit, dar unele funcții trebuie cumpărate.
Pixelmator
Un program de editare foto care știe să facă multe. Editarea se bazează pe layere, la fel ca în Photoshop, dar folosirea este mult mai ușoară. Acest lucru înseamnă că vei obține un întreg editor desktop pentru iOS. Un alt aspect este că modificarea pe telefon sau tabletă nu este la fel de confortabilă ca pe un desktop. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unui editor foto, care este ușor și rapid de învățat, dar vrei să poți efectua în continuare modificări mai detaliate cu el, Pixelmator va fi alegerea perfectă. Mai poți descărca aplicația pentru macOS dacă îți va place atât de mult pe telefon. Prețul este un pic mai mare datorită configurării mai profesioniste, în jur de 30 de euro, dar este doar 4,99 euro pe iOS și o poți obține chiar mai ieftin datorită reducerilor frecvente.
Adobe Photoshop Fix
Să nu trecem totuși peste aplicația de editare foto de la Adobe. Numele este o garanție în sine și nu a fost făcut de rușine nici cu Photoshop Fix. Accentul se pune pe retușări, deci va fi bun pentru editarea portretelor. Alt mare avantaj al produsului Adobe este sincronizarea Creative Cloud, care face ușor transferul către ceilalți membri ai familiei de produse. Această aplicație ar putea fi minunată pentru pregătirea fotografiilor proaspăt făcute în timp ce mergeți acasă, astfel încât să puteți termina treaba mai complicată pe desktop-ul Photoshop CC. Adobe a fost atât de drăguț încât oferă aplicația gratuit pentru public, dar, bineînțeles, doar dacă ai un ID Adobe.
Adobe Photoshop Express
Acum, că suntem aici, nu uita: Adobe are și o aplicație numită Photoshop Express. Accentul nu este pe retușări aici, spre deosebire de aplicația menționată anterior, ci mai mult pe extinderea experienței pe desktop. Toate acestea într-un format simplu și ușor de utilizat, susținut de filtre și de alte soluții Instagram-friendly. Acesta suportă fișiere RAW și poți accesa, de asemenea, toate avantajele interesante ale Adobe Creative Cloud. Aplicația este gratuită, oferind de asemenea achiziții în aplicație.
Alte lucruri interesante
În secțiunea următoare, vom vorbi despre lucruri care pot fi utile atunci când dorești să realizezi fotografii cu telefonul.
Backup
Telefoanele noastre mobile sunt lucruri fragile, mai ales dacă ne folosim de ele fără a le proteja cu o carcasă. Nimeni nu ar dori ca fotografia lui, greu câștigată, cu Emma Stone să dispară datorită unei mișcări greșite. Soluția este: backup, backup, backup!
O soluție excelentă este activarea iCloud Photo Library și realizarea de copii de siguranță, în mod frecvent, pe iCloud. Cu toate acestea, cei 5 GB disponibili gratuit nu sunt suficienți, așa că, dacă dorești să ai o soluție adevărată, atunci ar trebui să te abonezi la un pachet mai mare.
De cealaltă parte, rivalul Google oferă o afacere destul de bună. Big Brother îți oferă o nesfârșită, repetăm, un spațiu INTERMINABIL pentru fotografii în mod gratuit, dacă descarci aplicația Google Foto și permiți sincronizarea. Cu toate acestea, ca și cu orice alte lucruri, atunci când ceva este atât de minunat și gratuit, ar trebui să ai grijă.
Acest lucru este valabil și pentru Google Foto, din moment ce Google scanează fiecare fotografie încărcată cu algoritmul său de mașină de învățare și face profit din datele pe care le primește de la algoritm. Acesta e modul prin care Google poate construi baze de date mai mari de un miliard de imagini destul de simplu. Dacă asta nu te deranjează, atunci ar trebui într-adevăr să arunci o privire mai atentă la Google Foto. Aplicația este desigur gratuită pentru descărcare.
Lentile suplimentare
La fel cum ai nevoie de obiective pentru o cameră normală, unele obiective suplimentare pot face lucruri interesante și pe un iPhone. Acesta poate fi util în multe situații, dacă ai un sistem mic de lentile la îndemână pe care le poți pune pe telefon. Acestea încap în buzunar, astfel încât să le poți lua practic peste tot, spre deosebire de un aparat de fotografiat cu un obiectiv imens.
Adevăratele soluții avansate sunt lentile 4 în 1. Acestea conțin, de obicei, un obiectiv fisheye, un obiectiv cu unghi larg și unul sau două lentile macro. Folosirea acestora este, de asemenea, foarte simplă: trebuie să pui un cadru pe telefon, pe care poți răsuci diferite lentile. Unele accesorii pot face chiar și camera frontală mai bună. E timpul pentru un selfie cu 120 de oameni!
Regele acestei categorii este brand-ul numit Olloclip: nu e chiar ieftin, dar merită cei aproximativ 80 de euro pe care trebuie să-i plătești pentru asta, dacă ai în vedere în mod serios fotografia cu telefonul. Vei obține patru lentile pentru acest preț, așa cum am menționat mai sus.
sursa: AppAdvice