World Emoji Day: Sărbătorim cea de-a 5-a ediție

World Emoji Day a fost creată de fondatorul Emojipedia, Jeremy Burge, în 2014. Emojipedia e custodele acestei sărbători globale și responsabil pentru site-ul cu același nume.

cinci emojiuri

Emojipedia se laudă cu peste 25 de milioane de emojiuri vizualizate pe lună. Administratorii siteului actualizează constant definițiile emojiurilor, urmăresc schimbările acestora și țin lumea la curent cu cele mai noi apariții din domeniu.

Data de 17 iulie e singura care are propriul emoji. Cunoscută pentru faptul că e marcată în faimosul Calendar Emoji, data de 17 iulie e ziua perfectă pentru World Emoji Day. De asemenea, aceasta e data în care iCal pentru Mac a fost anunțat pentru prima dată la MacWorld Expo în 2002.

Hai să aruncăm o privire la istoria emoji-urilor, să vedem care e originea acestor mici iconițe și ce rol joacă ele în comunicarea din zilele noastre.

emoji care rade cu lacrimi

După cum probabil suspectezi, moda utilizării emoticon-urilor electronice pentru chat a apărut în Japonia. Primul emoji a fost introdus în 1998-1999 de furnizorul de telefonie mobilă japonez NTT DoCoMo. Primul set de emoji-uri conținea 172 de caractere diferite, majoritatea reprezentând fenomene meteorologie și emoticon-uri manga.

Perioada de glorie a emojiurilor a început atunci când deja erau disponibile mii de astfel de fețe, iar Oxford Dictionary a ales emojiul „față cu lacrimi de bucurie” ca fiind cuvântul anului. Potrivit Emojitracker, acesta e în continuare cel mai utilizat emoji pe Twitter.

În 2007, o echipă internațională de ingineri de software de la Google a decis să ducă lucrurile la un alt nivel, creând o petiție pentru ca emojiul să fie recunoscut de Unicode Consortium, o organizație non-profit care e un fel e Națiunile Unite, doar că în domeniul menținerii standardelor internaționale pe computere. Unicode a acceptat propunerea în 2010, iar această decizie a făcut ca emojiurile să devină rapid accesibile pretutindeni.

În 2011, Apple a introdus în iOS tastatura oficială pentru emoji. De atunci, numărul de emoijuri a crescut constant. Aici, avem de lămurit un aspect important. Emojiurile sunt „dezvoltate” de Unicode, nu de Apple. Compania din Cupertino nu face decât să implementeze cele mai recente standarde (inclusiv emoji) pentru produsele sale software.

emoji panel

Când utilizezi un Mac, tastatura Emoji e disponibilă implicit în aplicațiile native Apple, precum Messages. Însă acestea pot fi create oriunde prin combinația de taste Ctrl (⌃)  + Cmd (⌘) + Space. Deasupra panoului cu Emoji se găsește o bară de căutări care facilitează navigarea printre micile pictograme.

Când vine vorba de iOS, tastatura Emoji poate fi activată din Settings. Pentru a o adăuga la selecția propriei tastaturi, accesează Settings > General > Keyboard > Keyboards. Alege opțiunea Add New Keyboard și dă scroll până la litera E, unde vei găsi Emoji în lista cu opțiuni disponibile.

iphone x

Din păcate, nu avem nicio opțiune pentru căutarea unui anumit emoji, așa cum avem pe Mac, dar… Pe de o parte, în fereastra Recent (stilizată ca un mic ceas) vor apărea cele mai recent utilizate emojiuri. Pe de altă parte, pe măsură ce inteligența artificială din iOS se dezvoltă din ce în ce mai mult, va învăța destul de rapid limbajul scris și îți va permite să înlocuiești anumite cuvinte cu emojiuri. Sistemul îți va oferi sugestii evidențiind cu portocaliu cuvintele detectate.

Dacă vrei să utilizezi mai eficient emojiurile, îți recomandăm o aplicație care te poate ajuta. Chiar dacă combinația Ctrl (⌃) + Cmd (⌘) + Space e foarte de rapidă, e destul de ineficient să stai să cauți exact emojiul dorit. Cu toate astea, dacă ai utilizat vreodată aplicații precum Slack, vei știi că tot ce trebuie să faci e să adaugi două puncte „:” și să începi să scrii numele emojiului, iar aplicația îți va oferi imediat câteva opțiuni din care poți alege.

Aplicația se numește Rocket și îți oferă exact aceeași funcție în fiecare aplicație pe care o ai și în care poți scrie. Tot ce trebuie să știi e numele emojiului dorit (în limba engleză).

Descarcă Rocket de pe site-ul dezvoltatorului (Mac - Gratuit, conține iAP)