Aplicația utilizează algoritmi vocali și o interfață cu limbaj natural pentru utilizator prin care răspunde la întrebările puse, oferă recomandări și realizează tot felul de alte procese. La fel ca ceilalți asistenți digitali personali, Siri învață foarte rapid. Cu cât e utilizat mai mult, cu atât asistentul învață mai repede obiceiurile și preferințele utilizatorului. Dacă o întrebi pe Siri ce gen este, asistentul va afirma că, deși vocea pe care o utilizează este una de femeie, asistenții digitali transcend acest concept uman.
La început, Siri nu era integrată în sistemele de operare Apple. Aplicația a fost proiectată de Siri, Inc. (o companie venture de tip spin-off, ce aparținea de SRI International). Inițial, aceasta putea fi descărcată din App Store. Scopul final era ca aplicația să fie lansată și pe dispozitivele BlackBerries și Android. Însă aceste planuri nu s-au materializat, pentru că Apple a achiziționat compania și proiectul în data de 28 aprilie 2010.
Numele Siri are niște origini destul de controversate. Pe de o parte, se afirmă că acesta a fost inspirat e numele companiei-mamă, iar ex-CEOul Dag Kittlaus susține că a dorit să-și numească fiica Siri – Sigrid în norvegiană, care înseamnă femeie frumoasă ce inspiră victoria. Pe de altă parte, numele poate fi și acronimul pentru Speech Interpretation and Recognition Interface (interfață pentru recunoașterea și interpretarea limbajului).
Asistentul a fost introdus odată cu iOS 5 și a fost prezentat ca marea inovație a modelului iPhone 4S. Când a fost lansat iOS 6, suportul Siri a fost introdus și pe iPad (generația a 3-a) și iPod touch (generația a 5-a). Prima versiune de macOS cu suport Siri a fost Sierra 10.12, în 2016.
De ziua asistentului, pe 4 octombrie 2011, Apple a lansat iPhone 4S (cu integrare Siri). Noua versiune a aplicației a fost astfel profund integrată în iOS, permițând utilizatorilor să interacționeze cu mai multe aplicații native. Printre acestea se numără Reminders, Weather, Stocks, Mail, Messages, Calendar, Contact, Notes, Music, Clock, Safari și Maps. Imediat după anunț, compania a scos aplicația originală Siri din App Store și de pe toate dispozitivele.
În prezent, Siri oferă suport în 21 de limbi: arabă, chineză, daneză, olandeză, engleză, finandeză, franceză, germană, ebraică, italiană, japoneză, coreeană, malaieză, norvegiană, portugheză, rusă, spaniolă, suedeză, thailandeză și turcă.
Iată și câteva aspecte mai puțin cunoscute despre Siri:
- Vocea principală a asistentului aparține lui Sarah Bennett, însă Siri are și o versiune cu voce masculină. Vocea masculină cu accent britanic poartă numele de Daniel, iar cea feminină cu accent australian se numește Karen. Daniel e adus la viață e vocea lui Jon Briggs, fost jurnalist britanic din domeniul tehnologiei. Iar Karen împrumută vocea lui Karen Jacobsen, o actriță de voce, cântăreață și compozitoare australiană cu reședința în New York. Vocea ei poate fi întâlnită și pe dispozitivele GPS dezvoltate de Garmin, TomTom și Mio.
- Siri a făcut parte din SRI International’s Artificial Intelligence Center ca proiect anex CALO, proiect AI finanțat de DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), o agenție a Departamentului de Apărare al Statelor Unite, responsabil cu descoperirea și dezvoltarea tehnologiilor cu uz militar.
- Siri poate da cu banul sau cu zarul virtual, în locul utilizatorului.
- A apărut în producții de divertisment precum The Big Bang Theory, Criminal Minds, Boondocks și The Simpsons
- Poate face beatbox și își etalează abilitățile muzicale de câte ori o întrebi cum face vulpea (what does the fox say)
- Înțelege referințe din Star Wars, precum: I’m your father.
- Poate răspunde la ghicitori, știe o mulțime de glume, și poate să răspundă la întrebarea „cine e cea mai frumoasă din țară?”