Câteva trucuri de bază pentru Finder

Finder e aplicația implicită de gestionare a fișierelor, care așteaptă liniștită pe Dock, mereu gata să te ajute să navighezi prin propriile documente. Hai să trecem în revistă câteva trucuri prin care utilizarea aplicației Finder devine mult mai ușoară și mai eficientă.

iconița Finder

Quick Look

Quick Look oferă o pre-vizualizare rapidă, full-size, pentru aproape orice fel de fișier, fără să-l deschidă. Apasă pur și simplu tasta Space pentru a roti fotografii, pentru a edita rapid fișiere audio sau clipuri video și pentru a utiliza Markup ca să tai sau adnotezi imagini sau PDF-uri. Poți utiliza Quick Look și pentru elementele din ferestrele Finder, pe desktop, în e-mailuri, mesaje și multe alte locuri.

Selectează mai multe fișiere și apasă tasta Option și Space. Astfel, se va deschide un slideshow în full-screen, unde poți naviga pe tot ecranul înainte și înapoi printre imagini, care sunt afișate și în partea de jos a displayului sub formă de iconițe.

Ascunde sau afișează foldere în Sidebar

Finder Preferences

Folderele se pot ascunde foarte ușor din Sidebar; și pot fi făcute să reapară la fel de ușor. Pe de o parte, poți personaliza lista accesând meniul Finder > Preferences din bara de meniu superioară, iar din tab-ul Siebar poți alege ce să fie afișat și ce nu. De asemenea, poți adăuga sau elimina anumite foldere prin metoda drag and drop.

Show Path și Free Disk Space

Finder

Poți integra foarte simplu informații utile în ferestrele Finder, precum sursa fișierelor, câte fișiere se află într-un anume folder, ca să nu mai vorbim de dimensiune și spațiul rămas liber. Pentru a activa aceste opțiuni, alege View din bara de meniu superioară și dă click pe opțiunile Show Path Bar și Show Status Bar.

Redenumește mai multe fișiere

Rename Finder Files

Să presupunem că ai 20 de capturi de ecran pe care dorești să le redenumești. Pe lângă opțiunea de a le redenumi manual, mai există o variantă mult mai simplă. Selectează toate fișierele, apoi dă click dreapta. Din meniul pop-up, alege „Rename X files” (redenumește numărul selectat -X- de fișiere) și completează parametrii doriți.

Creează un nou folder pentru fișierele selectate

Așa cum ai redenumit mai multe capturi de ecran, de ce nu le-ai și muta într-un folder dedicat? Le poți da drag and drop într-un fișier nou creat, însă le poți muta și direct dând click dreapta și alegând opțiunea New Folder with Selection.