Snapseed: Scoate ce-i mai bun din fotografiile făcute cu iPhone-ul

  Snapseed e una ditre cele mai bune aplicații gratuite pentru editare fotografiilor. Aceasta vine la pachet cu o uimitoare selecție de funcții și opțiuni pentru îmbunătățirea imaginilor. Indiferent dacă ești începător sau fotograf profesionist, această aplicație are foarte multe de oferit.

  Și anume: instrumente de nivel profesionist și presetări ce pot fi ajustate și calibrate într-o foarte mare măsură; suport pentru formatele JPEG și RAW, editare non-distructivă cu opțiunea de a da undo fișierelor editate; diferite meniuri presetate pentru o editare mai rapidă când ești în mișcare; și multe altele, totul împachetat într-o interfață prietenoasă și ușor de utilizat.

  Pe piață există o mulțime de aplicații pentru editarea imaginilor, atât contra cost, cât și gratuite. Chiar dacă pot oferi imagini excelente cu doar câteva click-uri, majoritatea aplicațiilor gratuite devin după un anumit timp limitate și predictibile. Snapseed se diferențiază de restul aplicațiilor gratuite printr-o gamă bogată de instrumente pro, precum Curves, editare RAW și White Balance. În plus, toate aceste funcții rămân relativ ușor de utilizat.

  Snapseed: Să începem cu începutul!

  Descarcă gratuit Snapseed din App Store iOS și poți începe imediat să lucrezi la propriile fotografii. Când deschizi pentru prima dată aplicația, vei fi întâmpinat de o fereastră goală cu un buton prietenos „+”. Apasă oriunde pentru a deschide o fotografie. Pe lângă opțiunea de a deschide o fotografie din librăria iPhone-ului, poți oferi aplicației acces la camera dispozitivului, pentru a realiza fotografii pe loc.

  Looks

  Bara din partea de jos include trei categorii de bază: Looks, Tools și Export. Dacă selectezi Looks, poți alege dintre 13 filtre presetate, asemănătoare cu filtrele de pe Instagram. Aceasta e o metodă simplă și rapidă de a aplica presetările favorite, dacă le-ai configurat. Unul dintre aceste look-uri se numește Last edits – și face exact ce indică numele – aplică imaginii curente modificările realizate pentru ultima fotografie editată. Această opțiune poate fi utilă, de exemplu, atunci faci mai multe poze în aceeași locație, în condiții similare de luminozitate. În plus, poți denumi și salva look-ul personalizat pentru a-l utiliza și pe viitor.

  Tools

  Dacă nu te atrage niciunul dintre look-uri și dacă ești dispus să investești ceva timp încercând diferite opțiuni de editare, alege Tools. Vei fi întâmpinat de un panou simplu cu 28 de instrumente diferite pentru modificarea fotografiilor. Opțiunile variază de la cele mai simple, precum Crop, Rotate, Text, Tune Image și Frames, la unele mai avansate: Curves, Perspective, selective Brush sau Lens Blur. Dacă vrei să dai fotografiilor un aer mai cinematografic, poți încerca unele efecte de film, cum ar fi Noir, Vignette, Retrolux sau Vintage.

  Cel mai bun lucru în cazul acestor funcții de editare este că sunt instrumente în adevăratul sens al cuvântului. Nu este vorba despre niște presetări, astfel că poți ajusta cu ușurință luminozitatea, saturația, stilul, contrastul sau alte detalii. De exemplu cu funcția pentru ajustarea portretelor ai opțiuni speciale pentru Face Spotlight, Skin Smoothing și Eye Clarity. Iar funcția Head pose folosește un model 3D al figurii surprinse în portret, care poate fi orientată în diferite direcții. Apoi, poți ajusta dimensiunea pupilelor, distanța focală, sau poți chiar adăuga un zâmbet.

  Fiindcă tot am vorbit despite ajustări de finețe, trebuie să menționăm că sunt extrem de ușor de realizat. Toate ajustările se fac cu ajutorul unor gesturi intuitive. Trebuie doar să dai swipe de la stânga la dreapta pentru a crește valoarea unui indice și de la dreapta spre stânga pentru ca aceasta să scadă. Dacă dai swipe vertical, vei vedea meniul cu opțiunile oferite de funcția aleasă. Când ești mulțumit de rezultat, apasă pe semnul din dreapta jos, iar dacă nu îți place, apasă pe simbolul din stanga jos.

  Undo și Save

  În Snapseed, este foarte ușor să testezi o mulțime de instrumente de editare, tocmai pentru că aplicația nu distruge imaginile. Cu alte cuvinte poți renunța la diferite încercări de editare și să te întorci cu câțiva pași în urmă folosing undo. Pentru a accesa această opțiune, apasă pe pictograma cu săgeata orientată spre stânga din colțul din dreapta sus. Dacă apeși, vor fi afișate opțiunile de Undo, Redo, Revert sau View Edits. Dacă vei opta pentru aceasta din urmă, vei vedea toate editările într-o bată laterală din dreapta. Poți da swipe pentru a le parcurge și, dacă vrei să te întorci la una dintre acestea, trebuie doar să apeși pe săgeata din colțul din stânga sus pentru a intra din nou în modul pentru editare.

  Opțiunea de salvare poate părea puțin derutantă la o primă vedere. Când apeși pe butonul Export, sunt afișate trei opțiuni distincte: “Save”, “Save a copy” și “Export”. Dintre aceste opțiuni, primele două îți oferă posibilitatea de a reveni asupra schimbărilor, în timp ce a treia opțiune va crea o copie în care modificările sunt ireversibile. Fii atent însă, Snapseed nu are o funcție pentru salvare automată, astfel că trebuie să salvezi manual imaginile editate.

  Aplicația îți permite de asemenea să redimensionezi imaginile în Settings și să distribui fotografiile tale preferate direct pe Facebook sau Instagram. Dacă îți dorești să fii Instagram blogger, Snapseed nu ar trebui să lipsească de pe telefonul tău.

  Ne place Snapseed pentru că:

  1. Este gratuită
  2. Nu există reclama în aplicație
  3. Ai multe instrumente pentru editare profesionistă
  4. Este ușor de folosit
  5. Comenzile se realizează prin gesturi intuitive
  6. Editarea nu distruge imaginea
  7. Poți salva orice look creat
  8. Oferă support pentru 34 de limbi, inclusive româna.

  În concluzie, recomandăm Snapseed oricărei persoane care dorește să scoată tot ce-i mai bun din fotografiile sale.