Semnează electronic documente PDF pe iPhone și Mac

În prezent, când primești un document PDF pe care trebuie să-l semnezi, nu mai e nevoie să utilizezi imprimantă, pix și scanner. Semnează direct de pe iPhone în aplicația Mail sau pe Mac, cu Preview. Vei economisi o grămadă de timp și de hârtie.

Indiferent că e vorba de un contrat de închiriere, factură fiscală sau autorizație pentru ridicarea unui colet de la poștă, întotdeauna ni se cere să semnăm câte ceva. Cu toate astea, în 2019 e considerat aproape imoral să gestionezi lucrurile în maniera tradițională. Aceasta implică de obicei printarea documentului, semnarea de mână, scanarea și returnarea lui pe mail. Avem de-a face nu doar cu o risipă de timp, dar și de hârtie. Din fericire, există o metodă mai rapidă și mai simplă.

Semnează documente PDF în iOS, din aplicația Mail

În afară de alte tipuri de opțiuni de adnotare și desen, instrumentul Markup din iOS oferă și posibilitatea de a semna electronic un document PDF. Asta înseamnă că poți semna contractele direct din aplicația Mail, de îndată ce le primești pe iPhone sau iPad.

Iată cum trebuie să procedezi:

  1. Deschide mailul dorit și descarcă PDF-ul atașat.
  2. Deschide PDF-ul.
  3. Selectează iconița Markup din colțul dreapta-sus (arată ca vârful unui marker).
  4. Vei accesa interfața Markup cu toate instrumentele de desen și adnotare.
  5. Selectează butonul „+“ din colțul dreapta-jos.
  6. Alege Signature.

Acum vei vedea un panou gol, unde poți trasa cu degetul semnătura. Dacă nu ești satisfăcut de rezultat, alege Clear din colțul dreapta-sus pentru a încerca din nou. După ce obții o semnătură acceptabilă, selectează Done; te vei întoarce la document. Aici poți să tragi semnătura în poziția dorită și să-i ajustezi dimensiunea (trăgând de unul dintre colțuri). Ai și opțiunea de a-i schimba culoarea, dacă selectezi paleta de culori din bara de meniu de jos.

Când ai terminat, selectează Done din colțul stânga-sus. Alege dacă documentul va fi trimis ca mesaj nou, ca reply sau dacă vrei să renunți la modificări. Noua semnătura va fi adăugată în Markup, iar data viitoare, o vei putea alege direct.

Extra tip: Dacă semnezi un PDF pe iPad cu Apple Pencil vei obține rezultate mult mai precise. În plus, mulțumită funcției Continuity, poți utiliza aceeași semnătură pe toate dispozitivele.

Cum semnezi documente PDF pe Mac, din aplicația Preview

Dacă vrei să semnezi rapid un PDF pe Mac, poți utiliza aplicația Preview. Aceasta oferă aceeași opțiune Markup de semnare a documentelor ca pe iOS. Însă pe macOS avem o opțiune suplimentară și foarte confortabilă. Aceasta îți permite să creezi propria semnătură electronică printr-o metodă foarte practică. Tot ce ai de făcut e să te semnezi pe o bucată de hârtie, pe care să o ții apoi în dreptul camerei.

Hai să vedem care sunt pașii de urmat:

  1. Deschide în Preview fișierul PDF pe care vrei să-l semnezi.
  2. Selectează iconița Markup din colțul dreapta-sus.
  3. Selectează Create Signature > Camera.
  4. Semnează-te pe o foaie și ridică desenul cu fața la camera Mac-ului.
  5. Preview va genera varianta virtuală.
  6. Dă click pe Done pentru a salva semnătura.

Pentru a adăuga semnătura în documentul PDF, dă pur și simplu click pe ea. Noua semnătură poate fi mișcată sau redimensionată la fel ca o imagine normală. Plaseaz-o în poziția dorită și dă export la document. Data viitoare când vei folosi Preview pentru semnarea documentelor, îți vei găsi semnătura deja înregistrată.

Tu cum îți gestionezi contractele? Prin metoda electronica sau cea clasică?