S-a vărsat apă pe dispozitiv? Păstrează-ți calmul!

E suficient să ai un moment de neatenție pentru ca iPhone-ul să aterizeze în cadă sau ca Mac-ul să bea puțin suc de portocale. Accidentele se pot întâmpla oricât ai fi de atent, însă păstrează-ți calmul și nu intra în panică.

iphone rezistent la apă

Nu toate produsele Apple sunt rezistente la apă și praf, dar sunt cu adevărat rezistente. Trebuie să adăugăm că niciuna dintre metodele prezentate nu e garantat să funcționeze și nici nu pot salva întotdeauna dispozitivele de la moarte clinică.

suc de măr

Pe de o parte, accidentele ce implică lichide anulează garanția generală. Prin urmare, pentru a te proteja de astfel de situații, merită să investești într-o asigurare suplimentară. Poți opta pentru această asigurare chiar în momentul achiziției. Costul e mult mai mic decât cheltuiala pe care ar trebui să o faci în caz de accident.

Rezistent la apă, dar nu impermeabil

Durabilitatea dispozitivelor obișnuia să fie măsurată în două cifre IP (Ingres Protection) Prima cifră, de la 0 la 6, exprima rezistența la praf, iar a doua, de la 0 la 9, exprima rezistența la apă. Modelele iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X și XR, alături de Apple Watch Series 0 și 1 sunt certificate IP67. Prin urmare, aceste dispozitive sunt complet rezistente la praf, dar nu și la apă. Teoretic, acestea rezistă 30 de minute în apă, la o adâncime de până la un metru.

Între timp, iPhone XS și XS Max sunt certificate IP68, fapt ce arată că pot fi imersate în apă până la 2 metri adâncime timp de 30 de minute. Iar dispozitivele Apple Watch Series 2, 3 și 4 rezistă la o adâncime de 50 de metri, însă Apple recomandă utilizarea în apă de mici adâncimi și să se evite apa „cu mare presiune”.

cană de cafea vărsată

Garanție

Apple nu acceptă activarea garanției gratuite atunci când dispozitivele au fost afectate de apă. Această regulă se aplică indiferent că vorbim de aparatele certificate IP67 sau cele IP68. Dacă se varsă vreun lichid peste ele, aparatele nu vor cu siguranță distruse. Însă dacă faci poze pe sub apă sau dacă dai scroll pe Facebook în timp ce faci scufundări, service-ul de garanții nu te poate ajuta cu nimic.

iPhone și iPad

Ce poți face în caz de avarii cauzate de apă?

  • Desigur, scoate dispozitivul imediat din lichidul în care a ajuns.
  • Închide-l IMEDIAT: nu apăsa pe nimic, nu îl utiliza și nu-l verifica, ci închide-l pur și simplu.
  • Îndepărtează orice protecție exterioară a dispozitivului (carcase, huse, etc.)
  • Încearcă să scuturi, să sufli sau să extragi cât de mult lichid poți din dispozitiv.
  • Caută cea mai absorbantă bucată de material textil și șterge dispozitivul.
  • Plasează dispozitivul într-un loc călduț și uscat și lasă-l acolo cât de mult poți. Încearcă să-l ți cât mai mult astfel și nu încerca să-l pui din nou în funcțiune.

Indicatorul pentru contact cu lichid

Se poate verifica destul de ușor dacă dispozitivul a luat sau nu apă. În procesul de producție, Apple instalează bucățele mici de „hârtie”, numite și LCI (Liquid Contact Indicator), care se decolorează la contactul cu lichide. Una dintre ele e localizată sub tăvița de SIM și o poți verifica foarte simplu fără să fie nevoie să dezasamblezi dispozitivul. O culoare albă sau argintie indică faptul că dispozitivul nu a fost afectat. Însă dacă acesta e roșu, sunt șanse foarte mari ca dispozitivul să fi luat apă. Iată aici informațiile oficiale Apple pe această temă.

indicatorul pentru contact cu lichid

Legende urbane

Ai auzit probabil câteva bune practici pentru astfel de situații. Introdu dispozitivul într-o pungă cu orez, care va „suge oxigenul din apă”. Vești proaste: nu funcționează. The Gazelle UK a testat mai multe metode care se pare că nu funcționează sub nicio formă. Cea mai bună opțiune e să așezi diapozitivul într-un loc sigur și uscat. Niciun soi de orez, gel de siliciu, cuș-cuș sau alte grăunțe nu vor usca mai repede aparatele.

MacBook

Aici problema e ceva mai dificilă, pentru că lichidele pot intra printr-o mulțime de diferite porturi și orificii. În acest caz, îți recomandăm să aduci dispozitivul la unul dintre service-urile noastre cât de repede poți. Repararea dispozitivului e mult mai puțin costisitoare decât înlocuirea întregii plăci de bază.

E foarte important să acționezi rapid, pentru că anumite lichide, cum ar fi Coca Cola sau sucul de portocale conțin zaharuri și acizi. Acestea pot coroda cu ușurință piesele din interior, degradându-le. Cu cât stau mai mult în interior, cu atât paguba poate fi mai mare. 

MacBook

Deși nu garantăm că urmarea pașilor de mai jos poate salva dispozitivul, cel puțin aceștia nu pot face rău:

  • Închide dispozitivul: nu doar să-i închizi capacul, ci să-I închizi cu totul și să-i scoți cablul de alimentare.
  • Scoate toate dispozitivele conectat (precum monitoare externe sau hard drive-uri externe).Așază-l cu susul în jos pe un prosop curat și uscat, în încercarea de a scoate afară cât mai mult lichid cu putință.
  • Nu îl scutura, pentru că asta ar putea ajuta lichidele să ajungă în tot felul de locuri în care nu ar trebui să ajungă.
  • Adu dispozitivul în service cât de repede poți.
  • Sub nicio formă nu porni aparatul, chiar dacă e tentant să verifici dacă mai merge sau nu.

AirPods

În principal din cauza dimensiunilor fizice, în acest caz nu prea ai ce face. Usucă-le cu o bucată uscată de material textil, scutură-le, aspiră-le sau încearcă să îndepărtezi umezeala prin suflare atât cât poți. Apoi, lasă căștile să se usuce cât mai mult timp. Dacă nu funcționează, mai ai doar o mică fărâmă de speranță. Din fericire, se pare că AirPods-urile pot îndura destul de mult. Cu toate astea, nu recomandăm nimănui să-și încerce norocul.

Cel mai important aspect în astfel de cazuri e să cauți ajutor profesional cât mai rapid cu putință. Colegii noștri vor face tot ce le stă în putință pentru a-ți salva prețiosul dispozitiv.