Istoria iPod-urilor clasice III

Era modernă a iPod-urilor este chiar după colț, iar între timp apăruse și spectaculosul iPhone.

ipod-uri

iPod touch 1G

ipod touch

Prezentat în septembrie 2007, iPod touch a fost ca un iPhone fără funcția de telefon (sau fără aparatul foto sau Bluetooth). În alte privințe, hardware-ul era practic identic cu iPhone-ul și folosea același sistem de operare. Deoarece nu avea un chipset pentru telefonul mobil - care se adăuga atât la costul general, cât și la consumul de energie - iPod touch a fost semnificativ mai subțire decât iPhone-ul și avea o capacitate de stocare dublă, contra unei sume considerabil mai mici. iPod touch era disponibil în două variante: un model de 8 GB comercializat la prețul de 299 de dolari și un model de 16 GB vândut contra sumei de 399 de dolari. În februarie 2008, a fost adăugat un model de 32 GB comercializat la prețul de 499 de dolari.

iPod 6G

ipod 6g

Prezentat în septembrie 2007, iPod Classic a făcut parte dintr-o linie diferită a brandului iPod. IPod classic trebuia să fie modelul Apple cu capacitate ridicată, iar celelalte iPod-uri introduse în același timp trebuiau să fie mai mici, mai subțiri și (în cazul iPod-ului touch) să ofere o conectivitate crescută.

Ipod-ul clasic venea la pachet cu o carcasă metalică, cu partea din față pe negru sau argintiu mat, și conținea un nou sistem de operare OS, care includea Cover Flow, împreună cu alte îmbunătățiri ale interfeței utilizatorului. iPod classic era disponibil cu două capacități diferite: cu un model de 80 GB vândut la 249 de dolari și cu un model de 160 GB vândut la 349 de dolari. Ambele modele au fost înlocuite în septembrie 2008 de un iPod clasic de 120 GB.

iPod touch 2G

ipod touch 2g

Anunțată în septembrie 2008, îmbunătățirea principală pentru iPod Touch 2G față de iPod-ul touch original a fost reducerea prețurilor. iPod touch 2G a preluat câteva indicii de design de la recent lansatul iPhone 3G, având partea din spate curbată. Modelul avea de asemenea și noul OS 2.0 de pe iPhone, care a permis clienților să achiziționeze și să descarce aplicații native pentru iPhone direct din iTunes Application Store.

iPod Touch 2G fost disponibil în trei variante diferite: un model de 8 GB pentru un preț de 229 de dolari, un model de 16 GB pentru 299 de dolari și un model de 32 GB pentru 399 de dolari. În septembrie 2009, toate modelele au fost întrerupte în favoarea noului iPod touch 3G, cu excepția modelului de 8 GB, care a fost redus la un preț de 199 de dolari.

iPod shuffle 3G

ipod shuffle 3g

Prezentat în martie 2009, iPod shuffle 3G a inclus noua caracteristică VoiceOver a dispozitivelor Apple. Prin apăsarea unui buton (majoritatea controalelor erau acum integrate în cablul căștilor), titlul melodiei, artistul și titlul playlistului erau rostite cu voce tare. Acest lucru a fost realizat prin intermediul capacității de text-to-speech a sistemului de operare Host OS. Ca urmare, utilizatorii Windows și Mac OS s-au ales cu diferite voci pentru funcția VoiceOver.

iPod shuffle 3G a fost inițial disponibil pe argintiu mat și negru, cu o memorie de 4 GB, contra sumei de 79 de dolari. În septembrie 2009, a fost adăugat un model de 2 GB, pentru 59 de dolari, și ambele variante erau disponibile în cinci culori diferite. Un model din oțel inoxidabil de 4 GB, comercializat la prețul de 99 de dolari, a fost de asemenea disponibil, însă exclusiv în Apple Store.

iPod touch 3G

ipod touch 3g

Lansat în septembrie 2009, iPod touch 3G a fost mai rapid și avea o capacitate dublă față de iPod Touch 2G pe care îl înlocuia. De asemenea, a inclus un GPU mai puternic. Venea în două variante: 32 și 64 GB, contra unor sume de 299 de dolari, respectiv 399 de dolari.

iPod nano 5G

ipod nano 5g

Introdus în septembrie 2009, iPod nano 5G a reprezentat o îmbunătățire față de iPod nano 4G, nu prin creșterea capacității, ci prin adăugarea unei varietăți de funcții noi. Acestea includeau o cameră video integrată capabilă să înregistreze clipuri în format H.264 cu 30 de fps 640x480, un radio FM cu posibilitatea de a face o pauză până la 15 minute, un pedometru și funcția VoiceOver, care fusese accesibilă în iPod shuffle 3G. IPod nano 5G a fost disponibil în nouă culori diferite, cu capacități de 8 și 16 GB, contra sumelor de 149 de dolari, respectiv 179 de dolari.

iPod shuffle 4G

ipod shuffle 4g

Introdus în septembrie 2010, iPod Shuffle (a patra generație) a readus controalele pe dispozitiv, asemeni dispozitivului din a doua generație, pe lângă controalele (mai puțin populare) disponibile pe căști, specifice iPod-ului din aceeași gamă, dar din a treia generație. Cu o capacitate de stocare de 2 GB, a fost comercializat la prețul de 49 de dolari și venea în cinci culori diferite: argintiu, roz, auriu, albastru și verde. În septembrie 2012, culorile au fost extinse și modificate în cenușiu, argintiu, violet, roz, galben, albastru, verde și (PRODUCT)RED. În septembrie 2013, cenușiul a fost înlocuit cu space gray. În iulie 2015, culorile au fost schimbate în albastru, roz, argintiu, auriu, cenușiu și (PRODUCT)RED.

iPod nano 6G

ipod nano 6g

Prezentat în septembrie 2010, iPod nano 6G diferea radical de generațiile anterioare de iPod nano. Preluând modelul de pe iOS, iPod nano 6G a înlocuit rotița de clic cu un ecran multi-touch, permițându-i să fie la fel de mic ca iPod Shuffle 4G. În timp ce sistemul de operare multi-touch semăna la aspect cu iOS, avea la bază un software diferit, specific pentru nano.

Spre deosebire de iPod nano 5G, care se specializase în fotografii și video, iPod nano 6G a mutat accentul înapoi pe zona audio, eliminând camera și adăugând un radio FM. Acesta a fost comercializat în șapte culori diferite, cu capacități de 8 și 16 GB, contra unor sume de 149 de dolari, respectiv 179 de dolari.

În octombrie 2011, ambele modele iPod nano 6G au primit o actualizare de software și o reducere de preț, până la 129 de dolari, respectiv 149 de dolari. Toate modelele au fost întrerupte în septembrie 2012, odată cu introducerea noului iPod nano 7G.

iPod touch 4G

ipod touch 4g

Introdus în septembrie 2010, iPod touch 4G a adus multe dintre îmbunătățirile dispozitivului iPhone, incluzând un display Retina, camere pe spate și pe față, plus un procesor A4 mai puternic. A fost disponibil în trei variante: 8 și 32 GB contra sumelor de 229 de dolari și 64 GB la un preț de 399 de dolari.

În octombrie 2010, prețul modelului de 8 GB a fost redus la 199 de dolari, iar toate modelele au devenit disponibile atât pe alb, cât și pe negru.

În septembrie 2012, pe lângă lansarea noului iPod Touch 5G, modelele de 8 și 64 GB au fost întrerupte. Însă a fost introdus un model de 16 GB la un preț de 199 de dolari, iar modelul de 32 GB a primit o reducere de preț, costând 249 de dolari. Toate modelele au fost însă stopate în iunie 2013.

iPod nano 7G

ipod nano 7g

Ultima versiune de iPod nano a fost lansată în septembrie 2012, iPod nano 7G era mai lung și mai subțire decât iPod nano 6G, cu un ecran multi-touch de 2,5" și cu o interfață similară sistemului iOS. S-a comercializat pe opt culori diferite (roz, galben, albastru, verde, violet, argintiu, cenușiu și (PRODUCT)RED, cu o capacitate de stocare de 16 GB, la un preț de 149 de dolari. În septembrie 2014, varianta cenușie a fost înlocuită cu space gray. În iulie 2015, culorile au fost schimbate în albastru, roz, argintiu, auriu, cenușiu și (PRODUCT)RED.

iPod touch 5G

ipod touch 5g

Lansat în septembrie 2012, iPod touch 5G a inclus un nou tip de conector și un ecran mai mare, de 4", ca cel de pe iPhone 5 (alături de care a și fost prezentat). Însă în majoritatea celorlalte aspecte seamăna cu un iPhone 4, cel puțin pe interior: avea același procesor A5 (deși funcționa cu 25 % mai repede) și cu o memorie RAM de două ori mai mare Pod Touch 4G.

Alte îmbunătățiri: dispunea de Bluetooth 4.0, de camere spate și față și avea o durată de viață a bateriei mai mare. La exterior, a fost folosit un design similar cu cel utilizat pentru iPad mini, care urma să fie lansat și era legat din punct de vedere vizual de dispozitivele nano și shuffle prin cele 6 culori în care a fost comercializat: roz, galben, albastru, argintiu, cenușiu și (PRODUCT)RED.

IPod touch 5G a fost disponibil în două variante de preț, bazate pe capacitatea de stocare: 32 GB pentru 299 de dolari și 64 GB pentru 399 de dolari.

În septembrie 2013, cenușiul a fost înlocuit cu un model space gray. În iunie 2014, modelele de 16 GB au fost introduse la un preț de 199 de dolari, iar modelele de 32 și 64 GB au fost reduse ca preț la 249, respectiv 299 de dolari. Toate modelele au fost înlocuite în iulie 2015, odată cu lansarea noului iPod touch 6G.

iPod touch 6G

Lansat în iulie 2015, iPod touch 6G a fost prima actualizare din gama iPod touch după aproape trei ani și s-a diferențiat foarte puțin de iPod Touch 5G; în timp ce culorile erau diferite, iar cureaua pentru încheietura mâinii a fost eliminată, designul carcasei era identic cu cel al modelului precedent. Totuși, sub carcasă, iPod Touch 6G prezenta într-adevăr îmbunătățiri semnificative. Cea mai notabilă a fost includerea unui procesor A8, similar cu procesorul telefonului iPhone 6, care a adus în cele din urmă o computare de 64 de biți pentru întreaga linie de produse iOS. Totodată, noul model iPod avea și mai multă memorie RAM, o procesare grafică mai rapidă, un procesor de mișcare M8, camere de fotografiat îmbunătățite, Wi-Fi mai rapid și suport Bluetooth modernizat. iPod touch 6G s-a vândut în șase culori diferite (albastru, roz, argintiu, auriu, cenușiu și (PRODUCT)RED.