Noua tehnologie a fost dezvăluită pentru prima oară în data de 9 septembrie 2014, odată cu introducerea Apple Watch. Astfel, tehnologia Force Touch a fost încorporată în multe gadgeturi din linia Apple, precum MacBook și Magic Trackpad 2. Pe iPhone, este cunoscută sub numele de 3D Touch.
Această tehnologie aduce îmbunătățiri substanțiale de software, introducând o a treia dimensiune în utilizarea a displayurilor touchscreen. Acest lucru deschide noi orizonturi pentru utilizatorii Apple și permite acestora accesarea de scurtături, previzualizarea detaliilor, desen artistic, totul prin simpla apăsare a touchscreen-ului cu intensități diferite.
3D Touch oferă 3 tipuri de presiune: Light, Medium și Hard care pot fi personalizate de către fiecare utilizator. Pe de altă parte, Force Touch are două tipuri de interacțiune. Motorul tactil dezvoltat de Apple, numit Taptic Engine, stă la baza acestei tehnologii care găzduiește un actuator liniar ce produce vibrații ca feedback. Apple permite dezvoltatorilor de aplicații să seteze sensibilitatea presiunii trackpad-urilor și touchscreen-urilor în propriile aplicații.
Începând cu generația 6S, fiecare iPhone este dotat cu 3D Touch. Această tehnlogie este indisponibilă pentru varianta XR, deoarece acest model este dotat cu display Liquid Retina LCD.
Răspunsul Apple la introducerea 3D Touch într-un dispozitiv care nu este prevăzut cu hardware-ul necesar pentru a face un update de soft a fost Haptic Touch.
În loc să detecteze presiunea, Haptic Touch înregistrează timpul de apăsare pe un element UI, similar cu modul lucru a apăsării lungi de pe iPad. La iPhone XR, odată apăsat destul de lung, iPhone îți transmite feedback tactil, de unde și denumirea.
La prima apariție a modelului iPhone XR, Haptic Touch nu se lăuda cu o utilizare prea facilă, fiind nevoie de o apăsare mult mai lungă în comparație cu tehnologia 3D Touch. Din fericire, iOS 12.1.1 a adăugat un nou meniu în Accessibility care îți permite să scurtezi durata de apăsare.