Cum a schimbat Apple lumea computerelor: Revolutionary Computers II

Calculatoarele personale nu ar fi arătat ca în prezent fără Apple.

evolutia computerelor mac pe fundal gri

În articolul precedent, am urmărit o imagine de ansamblu asupra istoriei computerului Apple până în anul 1993, când a apărut Macintosh TV.

iMac (1998)

cele 5 imacuri colorate

Au fost trei motive pentru care iMac a devenit rapid cel mai vândut computer personal din SUA. A fost o unitate ușor de utilizat, de sine stătătoare, cu configurare minimă necesară. Avea chiar și un mâner care îl făcea ușor de mutat. O treime din vânzările iMac din primul an au fost realizate de cumpărătorii care și-au luat un computer pentru prima oară.

iMac-ul a avut un design uimitor pentru acea vreme, mai ales dacă era comparat cu computerele bej care au dominat piața. Bondi Blue iMac, cu mouse-ul circular și cu corpul translucid, îți permitea să arunci o privire în interior. La mai puțin de un an, a urmat a doua generație care a adus cinci variante de culori luminoase, precum bomboanele.

“i” vine de la “internet”. iMac a fost unul dintre primele computere care a oferit rapid și ușor acces la internet. Cu două porturi USB, iMac a marcat o etapă importantă în istoria standardului USB. De la lansare, numărul de periferice USB vândute a crescut brusc.

Toate aceste motive au făcut din acest Mac un succes extraordinar în vânzări. La o săptămână după ce noile iMac-uri au devenit disponibile, Apple a anunțat că cele mai recente câștiguri trimestriale au crescut de trei ori față de anul precedent.

Power Mac G4 Cube (2000)

g4 cube

Acest frumos computer minimalist poate fi găsit la Muzeul de Artă Modernă din New York. În ciuda designului său uimitor, realizat de legendarul Jony Ive, acesta nu a devenit un bestseller.

Acest computer a fost "copilul" lui Jobs mai mult decât orice alt model, fiind inspirat de computerul NeXTcube, produs NeXT. În 1996, Apple a cumpărat compania, iar Cube a apărut patru ani mai târziu. Corpul computerului era confecționat din „sticlă” acrilică, ascunzând un hardware mare în interior. Cea mai mare problemă a lui Cube a fost absența unui ventilator. Supraîncălzirea a dus la deteriorarea corpului acrilic al computerului. De aceea, majoritatea clienților au preferat Power Mac G4 („lampa”) cu soluția tradițională de răcire.

La un an de la introducerea sa, Apple a anunțat că întrerupe modelul.

iMac G4 (2002)

imac g4

Acest model nu poate fi trecut cu vederea, deoarece este unul dintre cele mai frumoase modele și din nou, absolut diferit de modelele anterioare.

Mac-ul a primit porecla „lampa” sau „floarea soarelui” datorită aspectului său. Monitorul LCD a fost montat pe un braț din oțel inoxidabil complet reglabil, care semăna cu o lampă de masă și care oferă o poziționare ergonomică. Baza sa era o emisferă din plastic în care a fost amplasat tot hardware-ul. Apple s-a îndepărtat de plasticul translucid, oferind iMac-ului un finisaj elegant alb.

Designul computerului seamănă cu personajul Luxo Jr. din filmul de animație Pixar. Pixar a fost o altă companie strâns legată de Jobs.

Utilizatorii l-au evaluat pozitiv, în ciuda prețului mai mare.

iMac G5 (2004)

imac g5

Au fost vândute sute de mii de bucăti G5. Acesta a fost complet reproiectat și diferit de iMac G4. Toate componentele electronice ale computerului au fost plasate în spatele unui ecran LCD, astfel că la prima vedere a fost doar un monitor LCD mai gros.

Acest design a prezentat „piciorul” din aluminiu, care a servit ca și suport pentru corpul computerului până în ziua de azi. A fost primul computer compact all-in-one din lume. Acest model a utilizat, de asemenea, un sistem avansat de răcire controlat de sistemul de operare, ceea ce facea iMac-ul foarte silențios la o sarcină scăzută a procesorului.

În 2005, alte tehnologii noi au fost încorporate în iMac G5. Senzorul de lumină ambientală crește sau scade automat luminozitatea LCD în funcție de lumina ambientală. Alte îmbunătățiri au constat în webcam-ul iSight integrat în cadrul afișajului, conexiunea WiFi Airport Extreme (802.11g) și conexiunea Gigabit Ethernet.

MacBook Pro (2006)

mac book pro 2006


La Macworld Expo din 6 iunie 2005, Jobs a anunțat că Apple va începe să producă computere Mac bazate pe Intel începând cu anul 2006. Pe 10 ianuarie 2006, noile MacBook Pro și iMac au devenit primele computere Apple care folosesc procesorul Intel Duo Core. Macbook Pro este capul familiei MacBook, oferind variantele de 13” și 15''. MacBook Pro a fost un model realizat dintr-o bucată de aluminiu, cu display mai subțire și un trackpad a cărui suprafață este un mare buton de click.

În timpul discursului cheie de la Macworld Expo, Jobs a anunțat că Apple Computer Inc. va fi redenumită „Apple Inc.”. Motivul pentru care s-a schimbat numele a fost schimbarea strategiei, compania punând accent mai mult pe electronicele de consum.

MacBook Air (2008)

macbook air 2008


Uită-te în jurul oricărei cafenele și vei vedea cel puțin un MacBook Air (este amuzant că acest text este scris de pe un Macbook Air). Acest model revoluționar de notebook este atât de portabil, încât nu necesită o geantă de afaceri specială pentru transport. Steve Jobs a prezentat noul MacBook Air la MacWorld pe 15 ianuarie 2008 ca fiind primul Mac din categoria computerelor compacte, ultrabooks. MacBook Air a fost anunțat drept „cel mai subțire notebook din lume”. Deși era într-adevăr mic, avea o tastatură retroiluminată cu dimensiuni complete. MacBook Air a fost, de asemenea, o descoperire în ceea ce privește materialele și impactul asupra mediului. Acesta a oferit stocare rapidă SSD, fiind prima Mac-generație fără unitate optică CD sau DVD.


Sursa: Time.com, Thought.com