În calitate de utilizator obișnuit, e posibil să fii sceptic atunci când vezi gadget-uri etichetate cu foarte multe tag-uri de marketing. Cu toate astea, funcția fotografică HDR a iPhone-urilor nu e se numără printre acestea. Tehnologia e disponibilă deja de foarte multă vreme, iar în continuare vei afla exact ce face.
Fotografia HDR
Dacă vrei să acoperi în totalitate procesul de realizare a unei fotografii HDR, trebuie să înțelegi doi termeni: expunere și dynamic range. Expunerea se referă la momentul exact în care fotografia e realizată. În acel punct, diafragma se deschide, iar razele de lumină pot ajunge la suprafața foto-sensibilă ce cartografiază informația. Valoarea de expunere a unei fotografii e determinată de trei factori: viteza diafragmei (shutter speed), ISO și ASA.
Dynamic range se referă la diferența de luminozitate dintre cel mai luminos și cel mai întunecat punct din fotografie. Cu cât e mai mare această valoare, cu atât fotografia poate stoca mai multă informație. Atât HDR (High Dynamic Range) cât și HDRI (High Dynamic Range Imaging) sunt expresii foarte cunoscute ce descriu această valoare a fotografiilor. Când realizezi o simplă fotografie, cel mai probabil aceasta va utiliza SDR (Standard Dynamic Range) sau LDR (Low Dynamic Range). Prin comparație, fotografiile realizate cu HDR sunt mult mai bogate în detalii din cauza specificațiilor tehnice.
În general, fotografii creează poze HDR capturând aceeași imagine cu expuneri diferite. Cu toate astea, majoritatea camerelor au integrat modul HDR în software-ul nativ: astfel, camera realizează două sau patru imagini simultan. Mixarea acestor imagini cu diferite valori de expunere are ca rezultat o fotografie mult mai detaliată. Imaginile cu diferite grade de luminozitate pot fi suprapuse pentru a atinge cel mai bun rezultat vizual. Același lucru se întâmplă și atunci când activezi funcția HDR pe iPhone.
În cazul iPhone X sau al dispozitivelor mai noi, funcția Auto HDR e activată implicit. Pentru dispozitivele mai vechi, poți activa manual funcția apăsând butonul HDR din aplicația Camera. Astfel, iPhone-ul va captura 3 imagini ale aceluiași obiect: una sub-expusă, una expusă corect și una supra-expusă. Acest proces creează efectul de HDR pe iPhone.
Pe măsură ce televizoarele și display-urile 4K și OLED au început să se răspândească, HDR a devenit o opțiune foarte importantă, pentru că pe piață sunt din ce în ce mai multe dispozitive capabile să redea imagini și clipuri video cu un dynamic range foarte ridicat.