Bang & Olufsen BeoSound 1 și BeoSound 2 Test

Aici, la iMagazin, am testat multe dispozitive B&O PLAY, care sunt frații mai mici ai binecunoscutei mărci daneze Bang & Olufsen. Acum am testat două produse “originale” Bang & Olufsen, cele două difuzoare wireless: BeoSound 1 și BeoSound 2.

Care este diferența reală dintre B&O PLAY și Bang & Olufsen? La început ai putea spune că este prețul. Ceea ce este adevărat în principiu, dar există și o altă diferență. Prețul ridicat nu se datorează doar logo-ului aplicat, produsele fratelui mai mare au o calitate și un design superioare dispozitivelor Beoplay care sunt la rândul lor produse de înaltă calitate. Am fost foarte curioși, deoarece am încercat multe dispozitive Bang & Olufsen până acum.

Design

Compania daneză a avut întotdeauna rezultate bune în ceea ce privește designul. Acesta este un aspect care îi deosebește de ceilalți: au dispozitive uimitor de frumoase. Ele nu sunt doar frumoase, ci unice. Uneori, la prima vedere, nici nu poți spune exact care este funcția din spatele designului. Acesta este și cazul BeoSound 1 și BeoSound 2. Când le privești, vezi doar un con trunchiat cu una sau mai multe tăieturi orizontale și verticale (în funcție de model).

Dacă privești mai atent, difuzorul din vârf ar putea dezvălui despre ce este vorba. Poate să pară că suprafața dispozitivului arată ca un aluminiu lustruit, dar este mai mult decât atât. Suprafața este acoperită cu mici “tăieturi” colaterale, care sunt mai scurte de un milimetru. Acestea schimbă puțin refracția și, deși nu pare ceva semnificativ, tocmai acestea sunt lucrurile care fac ca întregul dispozitiv să pară că provine de pe o planetă aflată departe sau că este vorba despre o tehnologie extraterestră.

Calitatea difuzorului este excelentă – se asamblează foarte bine, este un dispozitiv masiv. Știm încă de mulți ani că greutatea mai mare este semnul rezistenței și dacă este adevărat, atunci nu avem de ce să ne temem în cazul modelului BeoSound: modelul 1, cel mai mic cântărește 3,5 kilograme, în timp ce modelul 2 cântărește 4,1 kilograme. Dimensiunile lor diferă, dar BeoSound 1 are în jur de 33 cm înălțime, în timp ce BeoSound 2 este de 43. Ni le imaginam mai mari, dar chiar arată minunat, în special BeoSound 2.

Conul mic, de sub difuzorul de sus are un LED mic în partea superioară. Îți permite să vezi ce se întâmplă cu difuzorul din orice parte. Este inutil să spunem că nu este doar un LED și că se potrivește până și cu vârful și cu arcul conului – este doar un element mic, dar arată cu adevărat minunat. Forma întregului dispozitiv nu este determinată doar de dorința de a crea un obiect frumos. Această formă permite dispozitivului să distribuie sunete emise de difuzorul superior cu o acoperire 360 de grade. Se numește Acoustic Lens Technology. Pe partea de sus a conului trunchiat regăsim: o rotiță de volum infinită și o suprafață sensibilă la atingere care conține LED-ul de stare.

Ambalajul urmează tradițiile Bang & Olufsen, deci este o cutie de carton maro simplă, care nu te va amuza prea mult. Rezumând aspectul boxelor: acestea sunt minunate și sunt montate extrem de bine. Boxele sunt disponibile în nuanțe de argint și cupru, însă din când în când apare întotdeauna o culoare exclusivistă (negru, verde, etc.).

Caracteristici

O să începem cu caracteristicile pe care BeoSound 1 și 2 le au în comun. Mai întâi, să testăm toate tehnologiile wireless. Poți utiliza numeroase servicii cum ar fi: tehnologia Multiroom de la B&O, Bluetooth, AirPlay, Chromecast, DLNA, Spotify, Deezer, QPlay și TuneIn. Deci, boxele ar putea fi conectate cu orice. Poți alege chiar și un 100 Mbit Ethernet. Dar conectorul Jack de 3,5 mm este disponibil doar cu BeoSound 2. Wi-Fi funcționează la 2,4 și 5 GHz (b / g / n), iar versiunea Bluetooth este 4.1. Bateria este inclusă doar în BeoSound 1, deci dacă vrei un dispozitiv portabil, trebuie să apelezi la fratele mai mic. Durata bateriei este de aproximativ 16 ore cu sunet moderat și 4 ore cu volumul maxim.

Ca utilizatori ai iPhone-ului, ne amintim de experiența noastră cu aplicația iOS Bang & Olufsen, a cărei utilizare s-a dovedit a fi extrem de intuitivă. Doar câteva apăsări și ești conectat la rețeaua Wi-Fi. Dar este nevoie de câteva minute pentru a avea cea mai recentă versiune a aplicației… Aceasta îți va permite să conectezi toate dispozitivele B&O și Beoplay (cum ar fi A8). Nu-ți oferă la fel de multe opțiuni ca aplicația B&O PLAY, dar este disponibil ToneTouch și apreciatul egalizator.

Diferențe semnificative apar la nivelul difuzoarelor. Pe partea de sus a aparatului BeoSound 1 există un subwoofer de 4 cm, iar pe partea de jos un subwoofer de 10 cm. În același timp, BeoSound 2 are un subwoofer de 13 cm, două woofer-uri de 5 cm și un tweeter de 2 cm. Toate acestea acoperă tot ceea ce este necesar pentru a asigura calitatea sunetului.

Sonor

Arată minunat, dar oare cum sună? Prima oară, am încercat BeoSound1 și, să fim sinceri, nu ne-a impresionat foarte tare. Nu a fost o experiență care să ne lase cu gurile căscate, așa cum ne așteptam. Nu ni s-a părut atât de convingător și nici atât de clar, încât întreaga imagine nu se potrivește. Evident că nu sună rău, dar ne așteptam la ceva mai mult.

În spații uriașe, își pierde puterea de sonorizare, deși acoperă în 360 °. Totuși, într-o casă de dimensiuni medii este mai mult decât suficientă. Deși ne place mult designul, nu l-am cumpăra.

Din fericire, BeoSound 2 este complet diferit și a fost o experienta plăcută. Are putere – mult mai mare, nici măcar nu îndrăzneam să umblăm la volum, pentru că vecinii ar fi putut să se certe. Are sunete clare, toate sunetele se disting, iar basul este foarte tare. Se pare că aceste speakere sunt mai degrabă pentru muzică electronică decât pentru muzică clasică sau jazz.

Chiar putem să scriem un cântec despre această experiență, merge bine și are volum mai mare, ceea ce îl face mai viu decât ne-am fi așteptat vreodată. Am fi cumpărat-o fără ezitare, dar ….

Concluzie

Așa cum nu vei întreba niciodată vârsta unei doamne, tot așa nu vei cere prețul unui dispozitiv Bang & Olufsen. Dacă nu știai că dispozitivele mărcii daneze sunt scumpe, ei bine… da, sunt scumpe. Și nu puțin, foarte. Prețul BeoSound 1 este de 6 088.99 lei, iar prețul BeoSound 2 este de 8 439 lei.

Poți critica prețurile, dar acestea reprezintă un lucru nou doar pentru cei care nu au văzut niciun produs B&O. Publicul lor este o audiență care prețuiește cu adevărat calitatea sunetului și designul. Dar, cu sigurantă, aceștia nu suntem noi.

Una peste alta, avem sentimente contradictorii privind cele două dispozitive. Pe de o parte, BeoSound1 a fost o mică dezamăgire, dar BeoSound 2 a depășit toate așteptările noastre, care nu erau deloc mici. Este greu de spus dacă am recomanda aceste boxe cuiva, iar acest lucru se datorează prețului. Sunetul este excelent, la fel și designul, iar dacă îți permiți să cheltui o sumă atât de mare pe un sistem de sunet wireless, merită să încerci produsele.