Apple Books - Un loc excelent pentru citit și ascultat cărți

Dacă ești un cititor avid, trebuie să cunoști deja soluția nativă a Apple pentru ebook și audiobook de înaltă calitate, mai exact Apple Books. Dacă încă nu ești familiarizat cu aplicația, iată tot ce trebuie să știi, plus un sfat foarte practic pentru sesiunile de ascultare de seară.

persoana care citeste de pe iphone

Imaginează-ți toate cărțile pe care le iubești și pe toate cele care așteaptă să fie descoperite și iubite, organizate într-un singur loc, fie ca ebook sau ca audiobook. Cum ar arăta acest loc?

Da, ați ghicit! Este vorba despre aplicația Apple Books. Aceasta oferă o experiență de înaltă calitate pentru cititul cărților electronice și pentru ascultarea audiobook-urilor nu numai pentru Mac-ul tău, ci și pentru iPhone, iPad și iPod touch. De la nașterea sa ca iBooks și prin evoluția sa în Apple Books, aplicația a devenit din ce în ce mai bună.

doua ipad-uri pe fundal alb

Cum a început totul

Aplicația nativă Apple de lectură fost anunțată pentru prima dată sub numele de iBooks împreună cu iPad în ianuarie 2010 și a fost lansată ca parte a actualizării iOS 4 la jumătatea anului 2010. Inițial, iBooks nu a fost preîncărcat pe dispozitivele iOS, ci utilizatorii puteau să-l instaleze gratuit din iTunes App Store. Abia mai târziu, cu iOS 8, a devenit o aplicație integrată.

În 2013 și-a croit drum spre Mac cu OS X Mavericks. În primul rând, a primit conținut EPUB din magazinul iBooks, dar utilizatorii și-au putut adăuga propriile fișiere EPUB și PDF prin sincronizarea datelor cu iTunes. În plus, fișierele pot fi descărcate în iBooks prin Safari sau Apple Mail.

Odată cu lansarea iOS 12 și a macOS Mojave în septembrie 2018, iBooks a fost redenumită “Apple Books”. Astfel, a primit o revizuire completă și multe funcții utile îmbunătățind experiența de citire și ascultare. Astăzi, poți citi cele mai frecvente tipuri de fișiere text utilizând aplicația, inclusiv ePub și PDF, singurul format pe care Apple Books nu îl poate citi fiind formatul Kindle.

În timp ce design-ul Books poate diferi mult de celelalte aplicații media ale Apple, tab-urile sale de navigare respectă modelul stabilit de aplicații precum TV și Podcast.

reading now pe iphone negru

Reading Now și Library

La fel ca Listen Now acum din Podcasts și Watch Now din TV, Reading Now este locul principal în care îți vei petrece timpul din Books. Conține toate titlurile pe care le citești în prezent, dar și cărți pe care dorești să le citești și câteva colecții de titluri recomandate. De fiecare dată când achiziționezi o carte nouă, aceasta merge direct la secțiunea Want to Read. Cartea este marcată „New” până când începi să o citești.

Când apeși pe scroll până la secțiunea Reading Now, vei găsi un panou util pentru a îți seta obiectivele de citire. Această caracteristică practică, care a fost adăugată cu iOS 13, îți permite să urmărești câte minute pe zi petreci citind și câte cărți ai citit până în acest an. Așadar, dacă crezi că poți beneficia de o anumită motivație care te poate ajuta să începi o carte și să o citești până la sfârșit, atunci Reading Goals ar putea fi răspunsul.

Apoi, există Library. Cărțile și audiobook-urile pe care le cumperi sunt salvate și sortate automat în colecții, cum ar fi Audiobooks, PDFs, My Samples, Downloaded, Want to Read, și Finished. Este ușor să creezi propria ta colecție bazată, de exemplu, pe subiecte pe care le cauți.

book store

Book Store și Search

În secțiunea Book Store vei găsi un magazin atractiv pentru orice poți căuta. Vine la pachet cu mii și mii de titluri de la editori mari. Poți răsfoi mai multe cărți pentru a vedea care copertă, descriere sau recenzie îți atrage atenția, iar apoi poți adăuga cărțile care te interesează în lista Want to Read.

Magazinul este organizat în secțiuni precum: New & Trending, Books We Love, Award Winners, Author's Corner și așa mai departe, ceea ce face ușor să descoperi noi titluri interesante. Vei găsi, de asemenea, Oprah's Book Club, care reprezintă o colaborare fructuoasă între Oprah Winfrey și Apple. Ca parte a acestui parteneriat larg, Winfrey alege și promovează o nouă carte la fiecare două luni.

Când trebuie să cauți cărțile pe care le deții sau cele pe care dorești să le verifici, poți utiliza funcția Search, care face căutări în cadrul Book Store și a bibliotecii personale. Poți reveni la căutările tale recente sau poți introduce o sugestie de căutare pentru a găsi ceva complet nou.

imagine mozaic

Audiobook-uri

Pentru acele momente în care nu poți citi, cum ar fi atunci când conduci sau ești la jogging, există secțiunea Audiobooks. Aici poți descoperi cărți audio citite de autori de top, actori și celebrități. Acestea te vor transporta într-o altă lume în timpul drumului spre muncă sau îți vor permite să înveți ceva nou pe parcurs. La fel ca Book Store, tab-ul Audiobooks este plin de colecții cu cărți recomandate. Unele dintre acestea sunt portate din Book Store, dar altele sunt specifice cărților audio, cum ar fi, de exemplu, Great Narrators.

Câteva caracteristici minunate de menționat

După ce ai achiziționat o carte în aplicația Apple Books, experiența de citire a cărților electronice este grozavă. Cărțile sunt afișate în culori complete, iar răsfoitul paginilor imită răsfoitul celor reale. Cărțile pot fi citite în modul peisaj. Modul Auto-Night al aplicației Books a fost extins la fiecare secțiune a aplicației. Asta înseamnă că aplicația trece automat la textul alb-negru pentru o citire mai ușoară imediat ce lumina din jur devine mai slabă. În felul acesta, te poți pierde într-o poveste fără să ții pe cineva treaz. Arată superb și oferă economie de baterie. Când lumina devine mai luminoasă, își revine automat.

Alte caracteristici care îmbunătățesc considerabil experiența de citire sunt: creearea bookmarks-urilor, modificarea fontului, dimensiunea fontului, luminozitatea, culoarea de fundal sau căutarea unui anumit cuvânt sau număr de pagină.

Pentru a vizualiza setările când citești pe dispozitivul iOS sau iPadOS, atinge centrul ecranului.

Pentru a vizualiza controalele când citești pe Mac, mută cursorul în partea de sus a cărții. În plus, poți lua notițe:

  • Pe iPhone, iPad sau iPod touch, atinge și ține apăsat orice cuvânt dintr-o carte. Atinge și mută cursorul pentru a ajusta selecția. Apasă Highlight sau atinge Note. Pentru a găsi notițele mai târziu, atinge butonul cuprins, iar apoi atinge Notes
  • Pe Mac, apasă click și mută cursorul pentru a selecta text. Apoi alege o culoare evidențiată sau apasă click Add Note. Pentru a găsi notițele mai târziu, apasă click pe butonul de notițe

procesul de setare a cronometrului

Cum să setezi un cronometru pentru o carte audio în aplicația Apple Books

Ascultarea muzicii relaxante sau a podcasturilor speciale poate fi un mod minunat de a adormi. Dacă îți place să asculți cărți audio atunci când te culci, probabil ai aceeași problemă ca și noi: nu îți poți aminti unde ai rămas și nu ești sigur ce ai omis. Dacă nu dorești să începi întregul capitol, iată o soluție foarte practică. Aplicația Books oferă opțiunea de a seta un cronometru.

Pentru a seta un cronometru în Books pe iPhone și iPad:

1. Deschide audiobook-ul în full screen

2. Apasă pe pictograma Moon

3. Alege un timp din meniul pop-up sau setează timpul dorit

Acum ești gata să te bucuri de povestea ta de seară, fără să îți faci griji ca va trebui să o pornești de la început în seara următoare.