WWDC 2020 - Zorii unei noi ere

  Conferința Apple 2020 Developer a început deschizând calea spre sfârșitul erei Intel și începutul unei noi ere.

  Conferința mondială a dezvoltatorilor Apple (WWDC 2020)  a debutat la ora 19:00, 22 iunie, ora locală. Evenimentul neobișnuit a avut loc la Teatrul Steve Jobs din campusul Apple Cupertino, însă, având în vedere situația virală, evenimentul a avut loc fără spectatori. Acest lucru a oferit producătorului american o mare oportunitate de a prezenta noile evoluții într-un mod inedit.

  iOS 14

  Din prezentare s-a înțeles că iOS 14 va fi o schimbare semnificativă față de sistemele anterioare deoarece interfața de utilizator va primi o reproiectare completă, similară cu iPadOS. Aplicația App Library va organiza toate aplicațiile noastre într-o singură pagină ușor de navigat. Datorită învățării automate, App Library va aduce în prim-plan aplicațiile de care avem nevoie doar pe baza obiceiurilor noastre și a rutinei unei zile.

  Interfața de utilizare primește, de asemenea, widget-uri reproiectate și o opțiune de redare video picture-in-picture. De asemenea, sunt adăugate noi funcții la aplicația Messages și Maps.

  iPadOS 14

  Noul iPadOS va obține cele mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește luarea de notițe și recunoașterea scrisului de mână. De asemenea, interfața de utilizator pentru iOS și iPadOS a fost reproiectată pe mai multe planuri pentru a facilita utilizarea continuă și neîntreruptă a dispozitivelor noastre.

  Funcțiile Search și Siri sau chiar apelurile primite apăreau pe ecranul dispozitivului nostru, întrerupând sesiunea în care ne aflam. Prin urmare, cu noua actualizare, Siri și Search vor avea un aspect mai compact, iar apelurile vor putea fi recepționate sau respinse în partea de sus a ecranului conform celorlalte notificări.

  WatchOS 7

  Apple Watch este deja cel mai popular accesoriu pentru fitness și wellness de pe piață, dar producătorul se străduiește în permanență să își mărească gama funcțiilor de sănătate și sport. Odată cu noua actualizare, Apple Watch va recunoaște deja când ne spălăm mâinile și va porni automat o numărătoare inversă de 20 de secunde. Dacă utilizatorul se va spăla pe mâini prea repede, ceasul îl va avertiza.

  Noul sistem vine cu monitorizarea somnului, noi tipuri de antrenament care vor fi mai ușor de distribuit ca niciodată, deoarece le putem trimite chiar și prietenilor noștri în Messages.

  tvOS 14

  Desigur, modificările la UI văzute în sistemele anterioare vor afecta și AppleTV. TvOS va primi un nou Notification Center în care putem urmări starea accesoriilor inteligente compatibile HomeKit sau chiar ceea ce vede camera noastră inteligentă montată la ușa din față.

  TvOS 14 își extinde funcțiile multi-utilizator la Apple Arcade și la alte jocuri, astfel încât la console puteți juca mai mulți pe un dispozitiv fără a vă încurca în jocurile altor persoane. Vom putea selecta conturi de utilizator în Notification Center.

  MacOS Big Sur

  Fără îndoială, cea mai mare transformare se regăsește în noul MacOS. Acesta a primit o reproiectare completă. Sistemul va privi mai atent versiunile care rulează pe dispozitive mobile cu un set unificat de pictograme și elemente vizuale.

  Safari continuă să evolueze atât în domeniul vitezei cât și în cel al siguranței. În browserul care rulează sub Big Sur, putem vedea exact ce date doresc să acceseze anumite site-uri web și, în funcție de acestea, putem decide accesarea site-ului.

  Noul MacOS marchează începutul unei noi ere în viața Apple deoarece sistemul acceptă deja cipurile producătorului de pe dispozitivele mobile. Noul sistem este destinat să fie încorporat într-o paletă Mac bazată pe procesoarele Apple, care vor putea rula aplicații scrise pentru iPhone sau iPad în mod nativ.

  Apple Silicon

  A trecut mai bine de un deceniu de când Apple a introdus primul chip în primul iPad, iar în cei zece ani de atunci, producătorul a mărit echipele de dezvoltare care lucrează la proiect. Drept urmare, cipurile Apple au fost îmbogățite cu o mulțime de caracteristici unice și astfel au devenit cele mai bune din punct de vedere al performanței și consumului.

  Pe baza acestor rezultate, Apple a anunțat că un chipset separat va fi proiectat special pentru Mac-uri și va face trecerea de la cipurile Intel. Această tranziție va oferi întregii game Mac un pas înainte în anii următori, ținând cont în special de capacitățile grafice ale cipurilor. Accesul la Neural Engine va fi, de asemenea, un mare avantaj în implementarea aplicațiilor bazate pe “machine learning”. Primele aparate Apple SoC vor apărea la sfârșitul acestui an, iar tranziția completă va dura 2 ani.

  Keynote-ul WWDC din acest an va marca cu siguranță începutul unei noi ere Apple. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele acestor noi oportunități.