Terminal pentru începători - I

Mac e sinonim cu o fantastică interfață grafică pentru utilizator. Poți lucra în liniște o viață întreagă fără să atingi vreodată funcția Terminal. Însă pentru cei care doresc să-și pună la încercare aptitudinile de programare și să-și exerseze facultățile mentale, Terminal poate fi un instrument excelent.

fereastra Terminal

Terminal e o aplicație ce îți permite să interacționezi cu Mac-ul prin linii de comandă, pe care e posibil să le cunoști de la Linux OS. Comenzile pe care le introduci în Terminal pentru a interacționa cu Mac-ul se numesc bash. Cu alte cuvinte, Terminal este interfața directă pentru shell-ul bash OS X – parte din root-ul UNIX.

Cum deschizi Terminal

Poți găsi aplicația Terminal în folderul Utilities din Applications. Pentru a-l deschide, dă pur și simplu dublu click pe iconiță…

Utilities - Terminal

Pe desktop se va deschide o mica fereastră cu fundal alb. În bara de sus vei vedea numele tău de utilizator, cuvântul „bash” și dimensiunile ferestrei exprimate în pixeli.

Comenzile în Terminal

Terminal funcționează ca orice altă interfață CLI. Scrii pur și simplu comanda în dreptul cursorului, apeși Return pentru a executa și asta-i tot.

fereastra Terminal

Fiecare comandă e alcătuită din trei elemente: comanda în sine, un argument (pe baza căror resurse trebuie să opereze) și o opțiune care modifică rezultatul.

Pentru un prim exemplu, hai să copiem un fișier. Comanda pentru copiat este cp. Sintaxa comenzii arată astfel:

cp destinația sursei

De exemplu, pentru a copia un fișier numit Exemplu.rtf de pe Desktop în folderul Documents, ar trebui să introduci următoarea comandă în Terminal, apoi să apeși Return:

cp ~/Desktop/Exemplu.rtf ~/Documents

Vei avea un fișier numit Exemplu.rtf pe Dektop și o copie a acestuia în folderul Documents.

Felicitări, tocmai ai utilizat o interfață CLI!

Hai acum să ne uităm la o metodă ceva mai haioasă de utilizare.

Personalizează mesajul de Login de pe Mac

Conferă Mac-ului atribute personalizate. Pentru mesajul de Login, poți alege un moto inspirațional sau poți introduce informațiile de contact și o recompensă, în caz că pierzi computerul, iar o altă persoană îl găsește.

Deschide Terminal și scrie așa:

sudo write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow LoginwindowText "TEXTUL PERSONALIZAT"

Arată fișierele ascunse în Finder

Una dintre elegantele maniere Apple de a proteja utilizatorul e ascunderea anumitor fișiere sau foldere din Finder. (E destul de dificil să accesezi ceva ce nu vezi.) De obicei, acele fișiere sunt precedate de un punct (fișier .htaccess, profil .bash sau director .svn). De exemplu, folderele ascunse sunt /usr, /bin, /etc și desigur folderul Library, care conține fișierele de tip application-support.

În unele cazuri, pentru a rezolva o anumită problemă, trebuie să vezi acele fișiere.

In some cases, you need to see those files in order to fix something.

Deschide Terminal și scrie așa:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

Această comandă ar trebui să lanseze o fereastră Finder cu fișierele/folderele care mai înainte erau ascunse, acum vizibile și afișate cu culoarea gri.

Poți revoca foarte simplu această operație, pentru că e posibil să fii inundat de o mulțime de fișiere de sistem irelevante. Tot ce ai de făcut e să înlocuiești TRUE cu FALSE în comanda de mai sus, astfel:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE

Dacă nu îți place Terminal, există și o scurtătură facilitată de o combinație de taste: Cmd + Shift + . (punct).

Care sunt cele mai utile comenzi Terminal? Fii pe fază pentru următorul nostru articol din seria dedicată interfeței Terminal.