Un lucru este sigur, notch-ul amplasat în partea de sus a ecranelor OLED sau LCD ale noilor iPhone-uri conține mai multă tehnologie pe mm2 decât orice altă parte a unui iPhone. Lista cu senzorii încorporați este mai lungă decât ai crede: camera cu infraroșii, illuminatorul, sensorul de preoximitate, senzorul pentru lumina ambientală, camera frontală, proiectorul de puncte, microfonul și speaker-ul, toate într-un singur loc.
Aceste 8 componente sunt incluse în bara de 0.5 cm x 3 cm. Majoritatea dintre acestea făceau parte și din dispozitivele trecute, însă tehnologia a avnsat mult de la camera de 5MP a iPhone-ului 4. Însă acum vorbim și de o cameră cu infraroșii, un iluminator și un proiector de puncte, mulțumită cărora autentificarea a devenit mai sigură.
Probabilitatea ca o altă persoană să deblocheze iPhone-ul tău folosind Face ID este de aproximativ 1 la 1.000.000 (comparative cu 1 la 50.000 pentru Touch ID). Pentru o protecție sporită, o persoană are dreptul la doar 5 încercări eșuate de autentificare înainte să îi fie cerut codul de acces. Probabilitatea ca o altă persoană să reușească să se autentifice este diferită în cazul fraților sau al fraților gemeni, și chiar și în cazul copiilor sub 13 ani ale căror trăsături faciale încă nu sunt suficient dezvoltate. Dacă îți faci griji din cauza asemănării cu o altă persoană, îți recomandăm să folosești codul pentru autentificare.
Tehnologia Face ID a fost concepută pentru a răspunde nevoii utilizatorilor de a se autentifica rapid și pentru a oferi o metodă mai sigură de autentificare. Camera TrueDepth a iPhone-ului tău îți analizează automat chipul atunci când activezi dispozitivul apăsând pe ecran sau doar ridicându-l spre tine. Camera îți va analiza figura și atunci când vrei să vezi notificările sau când o altă aplicație cere autentificare prin FaceID. Atunci când o față este detectată, Face ID analizează dacă ochii sunt deschiși și îndreptați spre dispozitiv pentru a confirma faptul că persoana dorește să încerce autentificarea; această opțiune este dezactivată automat atunci când este activă funcția VoiceOver.
Odată ce este confirmată prezența unei figuri interesate de autentificare, camera TrueDepth proiectează și citește informațiile oferite de 30.000 de puncte vizibile în infraroșu care creează o hartă a feței, realizând, de asemenea, și o imagine în infraroșu 2D. Datele sunt apoi folosite pentru a crea o secvență de imagini 2D și hărți cu informații despre adâncime, care sunt trimise în Secure Enclave. Pentru a evita tentativele de deblocare forțată, digitală sau prin mijloace fizice, camera TrueDepth creează o secvență aleatorie cu imaginile 2D și hărțile pentru adâncime, care sunt apoi trimise în Secure Enclave. O porțiune din procesorul A11 Bionic – protejată în Secure Enclave – transformă datele în informații matematice pe care le compară cu datele deja înregistrate. Datele rezultate alcătuiesc o reprezentare matematică a chipului tău.
Procesul de comparare are loc în Secure Enclave folosind rețele neurale create special în acest scop. Pentru dezvoltarea rețelelor neurale au fost folosite peste un milliard de imagini, inclusiv imagini realizate prin spectroscopie în infraroșu și hărți pentru adâncime obținute în cadrul unor studii. Apple a lucrat cu persoane din întreaga lume pentru a putea urmări în analize factori relevanți cum ar fi vârsta, sexul sau etnia. Iar acest lucru a contribuit semnificativ la creșterea gradului de acuratețe. Tehnologia Face ID a fost concepută pentru a funcționa și atunci când persoana poartă pălărie, eșarfă, lentile de contact sau ochelari de soare. În plus, aceasta funcționează în interior, în aer liber sau chiar și atunci când este întuneric. Există și o rețea neurală antrenată să identifice figurile străine și să împiedice tentativele de autentificare frauduloasă folosind fotografii sau măști.