Somn ușor: Cum îți poți monitoriza și îmbunătăți timpul de odihnă cu aplicații pentru somn

  Dacă vrei să îți îmbunătățești somnul (și starea de sănătate în general), începe prin a-l monitoriza. Cu ajutorul aplicațiilor dedicate poți afla cum îți afectează calitatea somnului cafeaua, sportul sau stresul.

  Toată lumea știe regulile de bază. Ar trebui să dormim cel puțin 8 ore pe noapte, să nu bem cafea după-amiaza și să facem sport pentru a face față stresului. Alcoolul este de-a dreptul interzis, dar o ceașcă de melissa este apreciată de toată lumea.

  Somnul are câteva etape bine definite, însă fiecare dintre noi este unic. Cineva poate bea litri de băuturi energizante la 9 dimineața și să adoarmă apoi ca un prunc, în timp ce altcineva ocolește toate cafenelele și se foiește apoi în pat toată noaptea, incapabil să adoarmă. Știm deja cam care sunt factorii care ne afectează calitatea somnului: cafeaua, alcoolul, sportul și stresul. Totuși, putem afla mult mai multe urmărind datele despre somn colectate de dispozitivele noastre. Vrei să fii propriul tău cobai?

  Monitorizează-ți odihna cu aplicații pentru somn

  Există mai multe metode de a-ți monitoriza somnul. Îți poți folosi iPhone-ul și aplicația dedicată, un Apple Watch sau un dispozitiv special. Hai să vedem mai întâi cum funcționează aplicațiile pentru iPhone.

  Somnul nostru include trei faze principale: ușor, adânc și REM. Un ciclu complet, care include toate cele 3 etape, durează de la 90 la 120 de minute. Dar hai să nu intrăm în prea multe detalii științifice – ceea ce contează din punct de vedere practic este durata somnului și unde se situează momentul trezirii în cadrul unui ciclu. Atunci când ești în etapa de somn ușor te trezești în mod natural și ești plin de energie, dacă alarma te trezește din cel mai profund somn, abia te poți ridica din pat. Poate așa a apărut expresia “a te trezi cu fața la cearșaf”.

  Cum te poate ajuta o aplicație? Este foarte simplu. Toate aplicațiile pe care le vom prezenta îți monitorizează somnul și te trezesc la momentul oportun din intervalul stabilit de tine. De exemplu, să ne imaginăm că trebuie să te trezești cel mai târziu la 7 am. Deschizi aplicația și setezi alarma să te trezească în intervalul 6:30-7:00. Aceasta îți va monitoriza somnul și va alege cel mai bun moment pentru a te trezi, din intervalul stabilit de tine (ideal în etapa de somn ușor) sau te va trezi la 7:00 am. În plus, aplicațiile îți pot furniza informații interesante despre somnul tău, cum ar fi calitatea acestuia sau alte informații statistice pe care le poți corela apoi cu stilul tău de viață. De obicei, poți personaliza sunetul alarmei sau poți alege o serie de sunete liniștitoare din natură pe care să le asculți pentru a adormi cu ușurință.

  Cum reușește aplicația să îți monitorizeze somnul? Simplu. Mișcările tale din timpul fiecărei etape pot fi detectate de microfonul și de accelerometrul iPhone-ului tău. Tot ce trebuie să faci este să așezi iPhone-ul lângă tine în pat. Hai să vedem ce aplicații ne pot ajuta să dormim mai bine și să ne trezim plini de energie!

  SleepCycle

  Sleep Cycle este o aplicație comprehensivă și în același timp minimalistă pentru monitorizarea somnului. Versiunea freemium oferă funcții pentru trezire inteligentă, analiza somnului, snooze, exportarea bazei de date și se integrează perfect cu Apple Health. Poți de asemenea configura durata intervalului de trezire (până la 90 de minute) și poți stabili o opțiune specială pentru zilele de weekend în care ai prefera ca somnul să-ți fie doar monitorizat, nu și întrerupt de o alarmă.

  Versiunea premium oferă câteva opțiuni suplimentare: backup online, detectarea sforăitului, monitorizarea ritmului cardiac, integrare cu RunKeeper și alte funcții.

  Pillow

  Pillow este o altă aplicație populară pentru monitorizarea somnului, care oferă și integrare cu Apple Watch. Astfel că poți corela datele despre somn cu cele despre ritmul tău cardiac. Aplicația oferă și o librărie cu sunete liniștitoare și alarme. În plus, Pillow îți permite să îți monitorizezi starea de după trezire și să adaugi o notiță imediat.

  Versiunile premium oferă mai multe opțiuni: un istoric nelimitat al somnului, predicții viitoare, înregistrări cu somnul pe care le poți asculta, acces la întreaga librărie de sunete, sfaturi personalizate pentru un somn sănătos, posibilitatea de a exporta baza de date. Și să nu uităm de opțiunea care îți permite să îți setezi melodia preferată ca alarmă. Este un aspect esențial pentru mulți dintre noi!

  Sleep Genius

  Unde găsești cele mai inovatore tehnologii? In spațiu. Sleep Genius are la bază studii inițiate pentru a ajuta astronauții să adoarmă. Această aplicație pretinde că este cel mai avansat instrument pentru monitorizarea somnului și este de asemenea garantat de experții NASA. Sleep Genius îți oferă 4 programe care pot fi personalizate cu diferite tipare de somn, alarme, programe de relaxare și opțiuni pentru somnul de după-amiază.

  Sleep Better

  Sleep Better corelează obiceiurile zilnice și alte variabile (consumul de alcool, sportul practicat, nivelul de stress…) cu datele despre somn, pentru a te ajuta să înțelegi efectul primelor dintre acestea. Un alt aspect important îl constituie integrarea cu Runtastic. Cu ajutorul jurnalului pentru vise și al monitorizării fazelor lunii, poți căpăta o nouă perspectivă asupra nopților tale.

  Care este aplicația ta preferată pentru monitorizarea somnului?