Retina MacBook Air – Moștenitorul de drept

Am primit la testare noul Retina MacBook Air pentru mai bine de o săptămână. E greu de spus ceva de rău despre un dispozitiv care s-a aflat dintotdeauna în vârful categoriei din care face parte.

Primul nostru Mac a fost un MacBook Air. La fel și a doua generație de computere, pe care le folosim până în ziua de azi, în special pentru muncă de la birou. Ne place că poate fi utilizat toată ziua, fără să fie încărcat. E foarte ușor și nu are funcții inutile. Are tot ce trebuie pentru editarea textelor, pentru activități de bază în Photoshop, mail-uri, browsing. Ba chiar are suficientă putere pentru a supraviețui câtorva ședințe.

Chip-ul dual cu consum redus de energie, 8GB RAM și o stocare de 128GB sunt mai mult decât suficiente. Adevărul e că acest laptop nu s-a schimbat deloc de-a lungul anilor, de vreme ce a fost perfect proiectat. A fost creat pentru utilizatorul obișnuit. Când Steve Jobs a scos primul Air din plic, a creat o categorie cu totul nouă pe piața computerelor. Iar dacă conceptul a înregistrat un asemenea succes, de ce l-ar schimba în vreun fel cei de la Apple?

Retina MacBook Air: O mulțime de schimbări

Chiar dacă a fost complet reînnoit, în același timp, noul MacBook Air nu a adus nimic nou. Cel puțin cât ține de aspectele generale. Logo-ul luminos a fost înlăturat, iar displayul vechi a fost înlocuit cu noua tehnologie Retina. A primit un Force Touch Trackpad, o tastatură cu mecanismul Butterfly de a 3-a generație, chip T2 și Touch ID. Așadar, numărul noilor caracteristici e destul de mare. Era și vremea pentru un update serios.

Deși Phil Schiller a desființat verbal modelul de MacBook Air lansat în 2016, Apple definise atunci modelul MacBook Pro 13” ca fiind „noul Air”. Și pe bună dreptate. Greutatea era aproape aceeași. Iar dimensiunea carcasei la Pro era ceva mai mică decât dimensiunea propriu-zisă a modelului Air. Singura diferență semnificativă era la nivel de putere. MacBook Pro era cu 15-20% mai puternic.

Schimbare de strategie la Apple

Nu știm ce s-a întâmplat de a fost posibil ca Apple să-și schimbe strategie, dar MacBook Air a supraviețuit ultimilor doi ani. Iar în prezent, a fost cu totul reînnoit. Greutatea s-a modificat puțin, dimensiunea e aceeași ca cea de la modelele Pro, iar în ceea ce privește modul de utilizare, nu prea sunt diferențe. Apple a păstrat în continuare stilul tastaturilor încastrate. Practic, scrierea devine mult mai confortabilă, chiar și atunci când ții Mac-ul pe genunchi. Așadar, s-a optat pentru rețeta care și-a dovedit utilitatea.

La fel ca toate celelalte aspecte. Displayul Retina poate fi văzut ca un mare pas înainte față de versiunile precedente, care nu au avut parte nici măcar de rezoluție 1080p. Sincer, avem parte de un display pe care îl cunoaștem și care ne place la nebunie. Culorile și contrastul display-urilor Retina sunt fantastice. Atât că nu ajută prea mult la scrierea emailurilor.

Însă dacă lucrezi cu Photoshop sau Illustrator, diferența devine imediat vizibilă. Dar cam atât. Cel mai probabil, Apple a schimbat displayul nu din vreo necesitate, ci dintr-o așteptare creată de anul 2018. Toată lumea se aștepta la această mișcare. Noul Air are și un procesor mai puternic, iar performanța grafică s-a îmbunătățit la rândul ei. Toate pentru a satisface cerințele displayului Retina. Când Apple a început să facă experimente cu această tehnologie, a întâmpinat o mulțime de impedimente. Acum, totul merge perfect.

Caracteristici împrumutate de la MacBook Pro

Mergând mai departe cu lista noilor funcții, putem găsi o mulțime de motive pentru care modelul Pro seamănă cu Air. Vorbim aici de chip-ul T2, Touch ID și tastatura Butterfly 3. Tastatura care se simte cu totul diferit are parte de toate modificările prezentate odată cu update-ul seriei MacBook Pro din vara anului curent. Utilizarea acestei tastaturi e foarte confortabilă. În plus, se poate scrie mai precis: apar mult mai puține greșeli de scriere. Aici, Apple a nimerit rețeta succesului.

Touch ID e ceva complet nou. Butonul de Power a fost înlocuit cu identificarea biometrică. E rapidă, funcționează destul de bine și nu trebuie să-ți mai bați capul cu parole (dacă nu ai Apple Watch). E destul de interesant că au inclus un scanner pentru amprente, dar că au renunțat cu totul la Touch Bar. Cine știe, poate că și viitoarea serie de MacBook Pro va fi lansată fără Touch Bar.

Un MacBook Air mai sigur

Nu în cele din urmă, trebuie să nominalizăm și chip-ul T2. Acesta nu e cea mai importantă piesă din configurația hardware, dar cu siguranță indică o direcție ce merită evidențiată. Nu e nimic nou. Avem de-a face cu o piesă hardware cu propriul sistem de operare ce ajută la gestionarea mai multor procese de sistem și a altor componente. Prin această soluție, Apple speră să ajungă la nivelul de securitate Secure Enclage inclus pe iPhone-uri. În prezent, acest co-procesor se ocupă de criptarea componentei de stocare și de securizarea softurilor de start-up ale sistemului. În plus, gestionează camera HD Face Time, microfonul și speakerele.

Dacă ne-ar întreba ce e diferit la noul Retina MacBook Air, am răspunde totul. Pe de o parte, oferă aceeași senzație ca predecesorii săi. Pe de altă parte, acesta e probabil cel mai mare compliment pe care i l-am putea face. Producătorul nu a operat modificări inutile. Dispozitivul oferă o performanță echilibrată, iar cele 12-13 ore de funcționare ale bateriei au rămas neschimbate. Toate acestea în condițiile în care dispozitivul a fost aproape complet reînnoit de la interior până la exterior.

Nu încape îndoială că e o alegere mult mai bună decât un MacBook simplu, care e în aceeași gamă de prețuri. Dacă te poți descurca fără cele 15-20 de procente în plus la nivel de performanță oferite de MacBook Pro, atunci modelul Air 2018 poate fi alegerea perfectă, în caz că ești interesat de un computer portabil pentru uz cotidian.