Păstrează-ți amintirile: începe un jurnal!

Arta jurnalului și carnețelele dedicate acestei activități trec în prezent printr-o perioadă de grație. Mai ales că sunt promovate puternic de o mulțime de cărți dedicate beneficiilor unei astfel de preocupări, iar librăriile sunt ticsite cu tot felul de jurnale printate manual, cu look retro, realizate din hârtie organică. Dacă vrei să o iei treptat și să capturezi ușor cele mai importante momente, poți începe cu o simplă aplicație. Am realizat o listă cu cele mai recomandate aplicații pentru jurnal disponibile pe iOS. În plus, am ales să facem un review mai extins pentru una dintre cele mai populare astfel de aplicații.

Activitatea de ținere a unui jurnal presupune câteva funcții și maniere de utilizare. În cea mai pură formă, un jurnal stochează însemnări despre evenimentele zilnice, sub formă de anecdote, gânduri sau memorii vizuale. De cele mai multe ori, jurnalul se completează zilnic și poate fi alcătuit dintr-o listă de activități, descrieri extinse ale prânzului sau simple notițe cotidiene. Abordările creative, terapeutice sau de mindfulness consideră jurnalele ca pe un soi de exerciții de liberă asociere. Acestea permit acces către gândurile și sentimentele ascunse, și alte expresii ale conștiinței. Pentru scriitori, notițele zilnice sunt unul dintre cele mai importante exerciții pentru ascuțirea facultății creative. În fine, cei cu înclinații vizuale tind să adune fotografii, desene sau să-și exprime emoțiile pe hârtie (sau ecran) într-o manieră colorată și artistică.

Bune practici pentru a ține un jurnal
Centrul pentru terapia prin jurnal (Center for Journal Therapy) a creat un set de reguli generale pentru a ține un jurnal eficient. E destul de simplu: „Despre ce vrei să scrii? Reflectează la acel subiect. Rezervă-ți câteva clipe pentru a te liniști; calmează-ți respirația și concentrează-te. Examinează-ți gândurile și sentimentele prin scris. Încheie strategic, cu accent pe introspecție. Citește ce ai scris și rezervă-ți câteva momente pentru a reflecta asupra acelor rânduri. Așterne concluziile pe foaie, în două propoziții.”

Cea mai bună aplicație
Pentru că sunt întotdeauna alături de tine, iPhone-ul sau iPad-ul sunt dispozitivele perfecte pentru o astfel de activitate. De obicei, jurnalele sunt destul de flexibile. Acestea pot îmbina texte, elemente vizuale și documente media. Cu cât mai multe opțiuni, cu atât mai bine. Însă pentru o utilizare cât mai simplă, e suficient ca aplicația aleasă să ofere opțiuni de text și imagine. Ce alte criterii trebuie să urmărim? Ei bine, cu siguranță trebuie să fim foarte atenți la securitatea aplicației. Jurnalele conțin de obicei cele mai ascunse gânduri, ca să nu mai vorbim de secrete și fotografii private. De asemenea, ar mai putea fi câțiva factori interesanți, precum funcția de automatic tracker sau o interfață impecabilă.

Day One Journal

Considerată una dintre cele mai inteligibile și simplu de utilizat aplicații, Day One Journal e câștigătoarea premiilor App of the Year și Apple Design Award. Lista opțiunilor de înregistrare în jurnal e impresionantă: fișiere, succesiune de activități, desene, fotografii, înregistrări vocale și text (cu surse video integrate). Avem de-a face cu o aplicație completă, dar care îți permite să dezactivezi funcțiile neutilizate. Astfel, opțiunile redundante nu se vor interpune în niciun fel cu modul perfect în care ți-ai organizat jurnalul.

Day One Journal poate fi orice îți poți dori: un simplu jurnal de idei, o colecție de activități, o listă cu date despre evenimentele cotidiene sau o platformă pentru scrierea expresivă.

Iată o listă cu doar câteva funcții disponibile:

  • Suport pentru Markdown
  • Sincronizare între iPhone, iPad și Mac
  • Geotagging cu locația din prezent (+ notiță cu starea vremii la momentul respectiv)
  • Poți eticheta statusul activităților în desfășurare
  • Poți exporta toate înregistrările sub formă de text simplu, ca PDF
  • Poți eticheta înregistrările, oferindu-le un grad sporit de valoare

Versiunea Premium (24.99 euro pe an) îți permite să creezi backup-uri de siguranță, să utilizezi un număr nelimitat de jurnale și alte funcții.

Alte aplicații pentru jurnal

Dacă Day One Journal îți permite să configurezi jurnalul perfect alegând dintr-o mulțime de funcții, există o serie de aplicații cu opțiuni ceva mai specifice. Dacă știi precis ce-ți dorești de la o astfel de aplicație, îți sugerăm să iei în considerare următoarele aplicații.

Journey

Iată o alternativă la Day One Journal care funcționează perfect pe orice dispozitiv și platformă. Aceasta suportă ai multe tipuri de imagini, fișiere audio și video, se sincronizează cu Google Drive, exportă în diferite formate, are funcții de localizare automată și vreme, protejează parola și chiar poate importa intrări din Day One. Aplicația e gratuită, iar pe Mac se achiziționează cu o plată unică de 16.99 dolari.

Momento

Momento te ajută să capturezi momente (sub formă de notițe, fotografii, clipuri video, contacte, locuri și etichete) prin doar câteva atingeri. Astfel, poți aduna într-un singur loc toate activitățile cotidiene, postările și fotografiile din rețelele de socializare, aplicațiile și dispozitivele pe care le utilizezi. Această aplicație poate fi cea mai bună soluție pentru persoanele active pe rețelele de socializare. Momento e gratuit pentru 3 feed-uri diferite din rețelele de socializare. Pentru funcțiile premium, fotografii multiple și un număr mai mare de feed-uri, se achită suma de 3.99 dolari.

Grid Diary

Oferindu-ți o structură sub formă de șabloane tip grilă, aplicația te ajută să pornești de la zero cu jurnalul. Grid Diary te va ajuta să te concentrezi pe acele aspecte cotidiene pe care vrei să le urmărești. Indiferent că e vorba e colecții zilnice, un tracker pentru dispoziție, jurnal de dezvoltare personală sau planificator de obiective, Grid Diary poate fi soluția perfectă.

Există două opțiuni de abonare. 1.49 dolari pe lună (cu o perioadă de probă de 3 zile) sau 14.99 pe an (cu o perioadă de probă de 2 săptămâni).

Five Minute Journal

Această aplicație promite că „vei deveni mai fericit dedicând doar 5 minute pe zi unui jurnal creat pe baza principiilor psihologiei pozitive”. Recomandată de celebrul Tim Ferris, aplicația e super-simplă. Trebuie doar să configurezi un memento pentru începutul și sfârșitul zilei, să scrii cinci lucruri pentru care ești recunoscători… și să repeți experiența. Five Minute Journal oferă opțiunile tradiționale pentru jurnal. Printre acestea se numără și intrări multimedia, însă aplicația excelează la capitolul mindfulness. Aceasta e dedicată în special celor care vor să pună accent pe aspectele pozitive ale vieții. Nu-i o promisiune rea pentru doar 5.49 euro, nu-i așa?

Tu ai ținut vreodată un jurnal?