macOS Catalina: Mai multă inter-conectivitate macOS – iOS

Noi funcții, aplicații noi și reproiectate, suport extins pentru dezvoltatori. Desigur, aceste trei categorii nu pot acoperi toate inovațiile aduse de noul macOS Catalina.

Cu toate astea, există un element care a rămas neschimbat: alegerea numelui. Am rămas în continuare pe teritoriul Californiei. Noul sistem de operare și-a luat numele de la stâncoasa Insulă Santa Catalina, aflată la 50 de kilometri de Long Beach.

macOS Catalina aduce o serie de aplicații noi pe Mac. Printre acestea se numără noile versiuni independente Apple Music, Apple Podcasts și Apple TV – a afirmat Craig Federighi, vice-președintele senior al departamentului de Software Engineering. Utilizatorii vor aprecia posibilitatea de a extinde spațiul de lucru cu Sidecar. Această funcție oferă noi metode de a interacționa cu aplicațiile Mac utilizând iPad și Apple Pencil. Iar cu noile tehnologii dedicate dezvoltatorilor, utilizatorii se vor putea bucura de mai multe aplicații terțe excelente, care vor sosi pe Mac din această toamnă.

Acum, hai să examinăm mai în detaliu afirmațiile lui Federighi…

macOS Catalina: aplicațiile Apple Music, Apple Podcast și Apple TV

În macOS Catalina, iTunes nu s-a pierdut, ci doar s-a transformat. Mai precis, s-a divizat în trei aplicații diferite. Ce-i drept, nu sunt prea mulți utilizatori care să regrete iTunes, mai ales că odată cu lansarea noilor aplicații, compania promite o experiență simplificată și îmbunătățită.

Apple Music – cunoscut de pe iOS – va oferi aceeași experiență și pe Mac. Aici vei găsi muzica descărcată, cumpărată sau cea importată de pe un CD (serios?). În plus, iTunes Music Store va putea fi accesat de aici cu un singur click.

Aplicația cu totul nouă Apple TV înlocuiește iTunes Movies. Cu toate astea, noua aplicație – care în mod „ciudat” seamănă cu Netflix (care are de fapt același design pe dispozitivele Apple TV) – a primit un nou rol-cheie. Utilizatorii pot accesa de aici serviciul Apple TV+, care va fi lansat în SUA din luna septembrie.

Aplicația separată Apple Podcast va oferi același conținut ca tab-ul podcasts din iTunes, dar într-o manieră mai inteligibilă și mai selectivă. Aplicația va oferi acces la mai bine de 700 000 de podcasturi. Poți primi notificări personalizate cu noile episoade și poți accesa mai multe noi categorii și colecții. De asemenea, și platforma de căutare a fost reînnoită.

Sidecar

Cu Sidecar, iPad-ul poate fi utilizat ca display suplimentar pentru Mac, dar și ca tabletă de desenat de mare precizie cu toate aplicațiile Mac. Pentru utilizatorii aflați în mișcare, Sidecar facilitează extinderea diplayului prin iPad, pentru a lucra pe două ecrane, indiferent de locul în care te afli. Dacă în ecuație intră și un Apple Pencil, iPad-ul poate fi utilizat pentru desen, schițe sau scris de mână. Aceste funcții sunt disponibile în orice aplicație de pe Mac ce suportă input de la dispozitivele stylus. Vom intra în mai multe detalii cu ocazia unui alt articol.

Voice Control

Să sperăm că funcția va fi la fel de eficientă pe cât părea să fie în cadrul prezentării Keynote. Voice Control e o tehnologie transformatoare ce permite utilizatorilor să-și controleze Mac-ul strict vocal. Funcția utilizează tehnologia integrată de recunoaștere a limbajului a asistentului Siri, care asigură un înalt nivel de protecție a datelor private. Voice Control e acum disponibil pe iOS 13 și iPadOS. Așadar, și aceste dispozitive pot fi controlate în totalitate vocal, chiar și gesturile de tap, swipe și scroll.

Securitate

În macOS Catalina, Gatekeeper se asigură ca nicio aplicație nu are vreo problemă cunoscută de securitate. În plus, noile sisteme de protecție a datelor cer ca toate aplicațiile să obțină permisiunea de a accesa documentele utilizatorului. Iar cu noua aplicație Find My (fuziunea dintre Find My iPhone și Find My Friends) locația unui Mac pierdut sau furat poate fi trimisă sigur și anonim proprietarului prin alte dispozitive Apple, chiar și atunci când este offline. Iar Mac-urile prevăzute cu chip T2 (modelele 2018 sau mai noi) pot utiliza și funcția Activation Lock.

Screen Time

Practic, versiunea de Mac a funcției care a debutat pe iOS 12 funcționează la fel ca varianta mobilă. În afară de statistici, poți configura restricții Downtime, App Limits și Always Allowed.

Catalina îmbunătățește suportul pentru dezvoltatori

macOS Catalina vine și cu o serie de noi instrumente API pentru dezvoltatori. Aceștia vor putea migra incredibil de ușor aplicațiile de pe iPad pe Mac. Din toamnă, utilizatorii se pot aștepta ca aplicațiile preferate să fie lansate și pe Mac. Printre acestea se numără Jira Cloud, Twitter și Asphalt 9.

Alte funcții noi pe macOS Catalina

  • Photos oferă o nouă experiență de navigare, care selectează inteligent cele mai bune fotografii ale utilizatorului.
  • Safari are o nouă pagină de start, care utilizează Siri Suggestions pentru a selecta frecvent siteurile, paginile din bookmarks, taburile iCloud, selecțiile Reading List și linkurile trimise prin Messages.
  • În macOS Catalina, aplicația Mail oferă posibilitatea de a bloca email-uri de la anumiți expeditori, de a pune pe mute un subiect foarte activ sau de a te dezabona din listele comerciale de marketing.
  • Notes are un nou Gallery View, instrumente de căutare mult mai puternice și opțiuni suplimentare de colaborare.
  • Reminders a primit un nou look cu o interfață pentru utilizator cu totul nouă. Acesta facilitează procesele de creație, organizare și urmărire a mementourilor.

Noua versiune macOS Catalina va fi compatibilă cu:

2017 iMac Pro și versiunile mai noi

  • 2015 MacBook și versiunile mai noi
  • 2013 Mac Pro și versiunile mai noi
  • 2012 iMac și versiunile mai noi
  • 2012 MacBook Air și versiunile mai noi
  • 2012 MacBook Pro și versiunile mai noi
  • 2012 Mac mini și versiunile mai noi