Mac: configurează verificarea ortografiei pentru diferite limbi

Cei mai mulți dintre noi suntem puși în situația de a scrie emailuri, comentarii sau texte în diferite limbi. În astfel de ocazii, ne bucurăm de asistența funcției integrate de verificare a ortografiei. Tu știi să configurezi Mac-ul astfel încât să verifice automat ortografia și gramatica pentru diferite limbi?

În prezent, Mac-ul oferă suport pentru 22 de limbi diferite. 7 dintre acestea sunt însă variante ale limbii engleze. Poți găsi aici de exemplu chiar și portugheza braziliană. Însă dintre limbile slave avem suport doar pentru rusă și poloneză. Când scrii ceva într-una dintre aceste limbi, indiferent că utilizezi aplicația Mail sau Pages, Mac-ul îți poate verifica ortografia și gramatica. Această funcție e deosebit de utilă pentru majoritatea utilizatorilor, ba chiar absolut necesară oricărui fragment de text menit să fie trimis într-un fel sau altul.

Configurează verificarea ortografiei pentru diferite limbi

E destul de simplu. Totul se configurează rapid din System Preferences:

  1. Deschide System Preferences (din meniul Apple din colțul stânga-sus al ecranului).
  2. Alege Keyboard, apoi dă click pe Text, în partea de sus a ferestrei.
  3. Deschide meniul pop-up Spelling, apoi alege Set Up din partea de jos a meniului.
  4. Bifează căsuțele din dreptul limbilor pe care le vrei verificate sau așază-le în listă, în funcție de prioritate.
  5. Dă click pe Done.
  6. Selectează din nou meniul pop-up Spelling, apoi alege Automatic by Language.

Asta-i tot; acum poți închide fereastra. De acum înainte, Mac-ul va recunoaște limba în care scrii și va verifica ortografia în toate aplicațiile cu suport pentru această funcție. Pentru asta, sistemul utilizează propriile dicționare integrate.

Configurează verificarea ortografiei pentru limbile fără suport nativ

Evident, e un avantaj să cunoști mai multe limbi, dar cum rămâne cu limba maternă? Lipsa instrumentelor pentru verificarea ortografiei și a gramaticii limbii române e, probabil, principalul motiv pentru care mulți utilizatori de Mac aleg să nu utilizeze Pages ca aplicație principală de procesare a textelor. (Iar asta e o mare greșeală. Pages e o aplicație inteligentă și e pur și simplu o plăcere să o utilizezi).

Dacă te numeri printre aceștia sau dacă ai trebuie să utilizezi verificarea pentru alte limbi în afară de cele integrate, avem vești bune. Poți instala foarte simplu un dicționar pentru limba română sau pentru orice altă limbă neinclusă în sistem. Hai să vedem cum.

Găsirea și instalarea fișierului-dicționar potrivit

macOS e compatibil cu formatele aff/dic. Dicționarul pentru verificarea ortografiei vine de obicei sub forma a două fișiere: fișierul .dic conține lista de cuvinte, iar .aff conține lista de reguli gramaticale și alte opțiuni. Tot ce trebuie să faci e să găsești un dicționar bun pe care să îl descarci, iar apoi să-l instalezi pe Mac. Pentru a găsi dicționarul potrivit, două dintre sursele de încredere sunt Openoffice dictionary extensions și LibreOffice extensions. Pentru limba română, poți descărca dicționarul direct de aici.

După ce descarci dicționarul, îl poți dezarhiva. Dacă fișierul descărcat are extensia .oxt, trebuie doar să intri în Finder și să i-o schimbi în .zip. Apoi, trebuie să urmărești pașii de mai jos.

  1. Deschide Finder și selectează din meniul de sus Go > Go To Folder sau apasă combinația de taste Cmd + Shift + G.
  2. În fereastra de căutare scrie /Library, apoi dă selectează Open.
  3. Deschide folderul Spelling. Dacă nu îl vezi, creează-l: File > New Folder.
  1. Mută fișierele descărcate (cu extensiile .aff și .dic) în folderul Spelling.
  2. Apoi accesează System Preferences > Keyboard > Text > Spelling și alege limba nou instalată.

Dacă nu găsești noua limbă în meniul Spelling, trebuie să dai restart computerului și să faci din nou modificarea în System Preferences. Felicitări, dacă ai urmărit fiecare pas de mai sus, acum te poți bucura de verificare a ortografiei pe întregul sistem, în limba dorită.

Pont: În Pages va trebui să activezi manual verificarea ortografiei pentru limba nou instalată. Pentru asta, alege Edit > Spelling and Grammar > Show Spelling and Grammar. Dă click pe meniul pop-up din partea de jos a ferestrei, apoi alege limba.