Istoria iPod-urilor clasice

A fost cu adevărat cel mai revoluționar dispozitiv din colecția Apple? Unii spun da, alții spun nu. Un lucru este sigur, și anume că dispozitivele care au supraviețuit aproape două decenii sunt încă populare și sunt încă folosite.

9 ipad-uri diferite

Nașterea iPod-ului

După atât de mulți ani de succes, al treilea trimestru al anului 2000 a fost prima perioadă din istoria modernă a companiei, când veniturile au scăzut. La sfârșitul lunii septembrie, acțiunile companiei Apple au scăzut cu peste 50% în decurs de o zi, iar în decembrie acestea au atins nivelul cel mai mic din istorie. Astfel, anul 2001 a fost unul dintre cele mai importante din viața companiei. Ar fi putut câștiga sau pierde totul. macOS X a fost introdus în acel an, alături de simbolurile Apple precum iBook-ul alb și iPod-ul. Probabil că nici Steve Jobs însuși nu știa că erau pe punctul de a zgudui din temelii piața...

echipa

Ideea iPad-ului nu i-a aparținut lui Steve Jobs, ci lui Tony Fadell, care a fost un contractor independent al companiei și mai târziu a condus divizia Apple iPod & Special Projects Group a companiei. Fadell a vrut să creeze o companie care să proiecteze un MP3 player și să ofere muzică descărcabilă contra cost. Apple l-a angajat pe Fadell în 2001 și l-a încredințat la conducerea grupului care a proiectat MP3 player-ul.

Pe atunci, PortalPlayer era doar încă o companie în plus, dar fără aceasta iPod-ul nu ar fi fost creat. Fadell știa că această companie avea deja un dispozitiv MP3 player cu dimensiunile unui pachet de țigări. Apple a decis să înceapă o colaborare cu PortalPlayer. După două trimestre în care veniturile scăzuseră vertiginos, Apple trebuia să vină cu ceva impresionant. Dispozitivul celor  de la PortalPlayer s-a dovedit a fi o idee grozavă. Pe lângă hardware-ul care era aproape gata, PortalPlayer avea semi-pregătit și un sistem de operare.

După stabilirea înțelegerii dintre cele două companii, s-a dovedit că sistemul de operare era plin de bug-uri, iar hardware-ul nu era ușor de manevrat. Dar Jobs a vrut ca acesta să poată furniza fișiere de la audiobook-uri în formatele AAC – astăzi știm bine că iTunes Music Store vinde muzică și în AAC. Din fericire, greutățile de la început nu i-au oprit. Jony Ive a redesenat întregul produs, iar atunci când prototipul a fost gata, Jobs a mai venit cu noi idei, concentrându-se în principal pe interfață și pe legătura cu utilizatorul. Când s-au apropiat de sfârșitul fazei de dezvoltare, a apărut încă o problemă. Bateria noului dispozitiv putea ține doar 3 ore după o încărcare. I-a luat trei luni echipei de inginerie pentru a rezolva această problemă „minoră”, iar odată ce produsul a fost terminat, nu era nimic pe pământ care să poată opri lansarea noului dispozitiv.

iPod 1G - Scroll Wheel

ipad clasic

Ipod-ul 1G sau prima generație de iPod-uri a fost lansat oficial în octombrie 2001. Pe atunci, CD-urile portabile dominau piața muzicii. Existau însă și unele versiuni de playere uriașe cu flash-uri sau HDD de stocare. Cu toate acestea, iPod-ul a fost ceva nou. În principal datorită afișajului și a simbolului reprezentat de Scroll Wheel, care a făcea ca muzica să fie într-adevăr derublabilă.

Primul iPod a avut o capacitate de stocare de 5 GB, iar ecranul monocrom a avut o rezoluție de 160x128 px, totul pentru 399 dolari - ceea ce reprezenta o sumă destul de mare. Pe lângă prețul acesta, au existat și alți doi factori care au împiedicat noul dispozitiv să se răspândească la foc automat. Software-ul era compatibil numai cu Mac-urile și avea un conector FireWire. Problemele de software au fost însă rapid „rezolvate”. Multe versiuni non-oficiale ale Windows au ajuns să permită utilizatorilor să copieze muzică pe iPod. Problema conectorului FireWire a putut fi rezolvată prin achiziționarea de carduri PCI, care totuși nu erau nici ele ieftine.

Noul dispozitiv Apple nu a fost un succes instant. În primele două perioade de vânzări, s-au vândut aproximativ 125 000 de exemplare. Noua versiune de 10GB a fost introdusă în martie 2002, astfel încât dispozitivele au fost capabile să stocheze și cărți de vizită și costau 499 dolari. Dispozitivul era încă exclusiv pentru Mac.

iPod 2G - Touch Wheel

ipod 2g

În iulie 2002 au apărut multe actualizări importante. Pe de o parte, a fost lansată generația a 2-a. iPod-ul a fost lansat cu o capacitate de stocare de 10 și 20 GB contra unor sume de 399 dolari și 499 dolari. Dar cea mai mare schimbare a fost faptul că Scroll Wheel a fost înlocuită de un Touch Wheel, iar butoanele erau încă plasate în jurul rotiței. Introducerea noului dispozitiv a scăzut prețul modelelor existente, iar iPod-urile au început oficial sa suporte și dispozitive Windows, datorită MusicMatch.

Primele dispozitive ediție limitată au fost lansate pentru Crăciunul din acel an și purtau semnăturile Madonnei, lui Tony Hawk, Beck sau NoDoubt gravate pe spate contra unei sume de 49 de dolari în plus față de costul obișnuit.

iPod 3G - Dock Connector

ipod 3g

A treia generație de iPod-uri a fost lansată în aprilie 2003. Aceasta a inclus două schimbări majore. Portul FireWire a fost mutat din partea de sus a dispozitivului în partea de jos și a fost convertit la DockConnector, iar designul a fost modificat semnificativ prin deplasarea butoanelor din jurul rotiței Touch, sub ecran. Opțiunile de stocare au fost schimbate, fiind disponibile modele de 10, 15 și 30 GB. Versiunile de 15 și 30 GB aveau incluse și un încărcător dock cadou.

Odată cu lansarea noilor modele, iTunes Music Store și-a deschis porțile, permițând clienților să cumpere muzică online. Un cântec costa 99 de cenți și chiar dacă acest serviciu era din nou exclusiv pentru Mac, majoritatea proprietarilor iPod-ului foloseau atunci calculatoare cu sisteme Windows.

În septembrie 2003, capacitatea iPod-ului a fost mărită din nou și selecția a fost modificată la modele de 15, 20 și 40 GB. Dispozitivul de 10 GB a fost anulat și cele vechi a fost comercializate la un preț mai mic (pentru doar 249 de dolari).