iPhone: Trimite și primește mesaje și email-uri în siguranță

  iPhone-ul are o reputație excelentă când vine vorba de siguranță. Ba mai mult, potrivit anumite autorități ale statului American sunt de părere că telefonul ar fi „prea sigur”. Cu toate astea, nu te culca pe o ureche. Un iPhone nu garantează neapărat invulnerabilitatea. Următoarele sfaturi îți vor arăta cum poți utiliza în siguranță iPhonul pentru email-uri și mesaje.

  Nicio funcție de securitate nu te poate păzi de propria nepăsare. Când e vorba de corespondența prin email și mesagerie, prudența joacă un rol esențial. Regula numărul unu e să nu deschizi niciodată atașamentele până când nu te încredințezi că sunt sigure. Nu ar trebui să deschizi niciun fel de documente, imagini sau PDF-uri suspicioase sau fișiere cu extensii necunoscute. Acestea pot ascunde viruși, malware, încercări de phishing, înșelătorii și mute alte elemente periculoase. De exemplu, virușii deghizați în fișiere-document sunt deosebit de comuni.

  În plus, nu trebuie să dai click pe link-urile atașate email-urilor primite din surse suspicioase. De fapt, dacă un email nu pare de încredere, nu-l deschide deloc. Dacă dai click pe un link, iar site-ul îți cere să te înregistrezi sau să introduci alte informații personale, verifică dacă expeditorul e legitim. Dacă e vorba de un site cu care ești familiarizat, e mai bine să-l vizitezi din bookmark-ul propriu, decât să dai click pe link-ul din email.

  Parolă și criptare pentru mai multă siguranță

  Alege o parole puternică pentru contul de email și nu uita să o schimbi cât mai des. Dacă nu știi cât de puternică e parola pe care o utilizezi, poți apela la un software de verificare a parolei, precum acesta.

  Dacă există posibilitatea, conturile de email accesate de pe iPhone trebuie să fie configurate utilizând criptare. Există destul de mulți provideri care oferă suport SSL (secure sockets layer) pentru accesul la serverele de email. Printre acestea se numără Gmail de la Google, Microsoft Exchange, MobilMe, AOL Mail și Yahoo Mail. SSL/TLS e un protocol criptografic ce stabilește o conexiune sigură între client și server. Orice fragment de informație pe care îl trimiți sau primești prin email-ul de pe iPhone va fi criptat, pentru a nu putea fi interceptat sau alterat de persoane neautorizate. Dacă nu se utilizează SSL, atât email-urile cât și parolele pot fi citite de hackeri.

  Iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că un cont de email utilizează accesul securizat SSL pentru email-urile primite:

  1. Deschide Settings > Passwords & Accounts.
  2. Din lista de conturi, selectează-l pe cel pe care vrei să-l securizezi prin SSL.
  3. Alege Account.
  4. Alege opțiunea Advanced, din partea inferioară.
  5. Din secțiunea Incoming settings activează Use SSL trecând comutatorul pe verde.
  6. Alege Server Port și fă următoarele modificări:
  7. IMAP – 993; POP – 995, apoi ieși din meniu.

  Pentru email-urile trimise:

  1. Accesează din nou meniul Account și alege SMTP.
  2. Selectează serverul outgoing primar pentru cont.
  3. Activează comutatorul Use SSL.
  4. Selectează Server Port și schimbă portul cu 465.

  Mesagerie sigură

  Dacă ești îngrijorat de siguranța serviciilor de mesagerie, alege o soluție cu criptare end-to-end și care nu stochează mesajele pe propriile servere după ce au fost trimise. Două dintre cele mai populare opțiuni sunt WhatsApp și Signal. Alege-o pe cea utilizată de cele ai multe dintre contactele tale, pentru că ambele părți trebuie să utilizeze aceeași aplicație. Din această perspectivă, WhatsApp pare să fie o soluție de neevitat, pentru că e utilizată în prezent de un număr foarte mare de oameni. Însă faptul că din 2014 aplicația a fost cumpărată de Facebook nu e un aspect prea îmbucurător.

  Prin comparație cu WhatsApp, Signal are câteva funcții suplimentare de securitate. Aplicația nu stochează informațiile metadata. Asta înseamnă că nu sunt stocate nici conținutul criptat al mesajelor, nici informațiile despre expeditor sau destinatar. Signal poate fi blocată cu pinul telefonului, cu parole sau cu autentificare biometrică. De asemenea, utilizatorul poate configura un interval în care ecranul să se blocheze automat (screen lock timeout). Această funcție poate fi extrem de utilă în cazul în care dispozitivul este furat sau pierdut. Signal îți permite să configurezi anumite intervale după care mesajele să fie șterse atât de pe dispozitivul expeditorului, cât și de pe cel al destinatarului. Dacă ești interesat și de alte opțiuni sigure de mesagerie, poți încerca și Telegram, Wickr, Wire sau CoverMe.

  Tu ce funcții sau aplicații utilizezi pentru a coresponda în siguranță?