iPadOS, un iOS mai rapid și… adio iTunes

În acest articol vom încerca să punem laolaltă toate inovațiile legate de sistemele de operare, care au fost prezentate la evenimentul WWDC de aseară. E o sarcină destul de solicitantă, pentru că avem de-a face cu un adevărat tsunami de informații!

Ieri am avut parte de unul dintre cele mai tari evenimente keynote din ultimii ani. Prezentatorii au vorbit despre ultimele inovații timp de două ore. Ei bine, introducerea nu părea să anunțe un eveniment prea spectaculos. Însă după câteva momente de tipul „uau, ce tare”, „o da, chiar aveam nevoie de asta” și „e chiar fantastic”, ne-am lămurit rapid că asistăm la un eveniment cu totul special.

În zilele ce urează vom procesa mai în detaliu aceste informații și da, le vom împărtăși și pe blog.

Hai să o luăm treptat.

iPadOS

Apple a mai făcut un pas către unul dintre scopurile principale ale companiei, acela de a face din iPad Pro o alternativă productivă la computer. An de an, se pune din ce în ce mai mult accent pe acest aspect. Aseară am putut vedea o mulțime de clipuri video pe această temă, și ,de data asta, se pare că Apple a realizat un pas foarte mare în direcția acestui deziderat.

iPadOS: Dispozitivele iPad vor primi propriul sistem de operare

Ei bine, nu te aștepta la schimbări radicale în ce privește designul. Însă trebuie să precizăm că s-a reușit introducerea unui număr destul de impresionant de funcții ce contribuie serios la îmbunătățirea experienței de utilizare. Am realizat o listă cu unele dintre cele mai importante:

Gestionarea fișierelor! Așteptam cu nerăbdare această funcție, și iată că Apple ne-a surprins în cele din urmă cu ea. În plus, pe lângă split view, de acum poți conecta drivere USB la tableta ta favorită. Cu ajutorul iCloud Drive, acum e posibil să dai share și la foldere. Dispozitivul a fost dezvoltat și în direcția multitasking, mai ales prin soluțiile de split și slideover. Totuși, la o primă vedere, obișnuirea cu aceste funcții pare să ia ceva timp.

De asemenea, s-a îmbunătățit și timpul de răspuns pentru Apple Pencil. Latența de 20ms a fost scăzută la 9ms. De acum poți modifica și dimensiunea tastaturii, astfel încât să poți tasta cu un singur deget. Mutarea cursorului se face mai eficient, ca să nu mai vorbim de alte comenzi, precum copy și paste. În plus, de acum poți utiliza iPad-urile pe post de monitoare externe pentru Mac-uri.

Cu toate astea, există un aspect pe care Apple nu a reușit să-l implementeze (cel puțin pentru moment) și anume utilizarea mouse-ului pe iPad. Însă imaginea idilică a acestor noutăți a fost afectată cu 30 de minute înaintea lansării din cauza unei scurgeri de informații. Astfel, știrea despre iPadOS nu a avut același impact pe care l-ar fi putut avea.

În orice caz, ne aflăm în fața unei mari inovații, care va contribui pe viitor la consolidarea liniei iPad!

iOS 13

Însă, fără îndoială, au existat o mulțime de oameni mult mai entuziasmați de inovația pe care Apple a implementat-o în cadrul sistemului mobil de operare – iOS 13. Ultima oară când iOS a venit cu schimbări majore a fost în cazul update-ului iOS 11. (Deși acesta a avut parte de câteva bug-uri.) În iOS 12 dezvoltatorii au încercat să rezolve aceste bug-uri, iar acum se pare că s-au axat exclusiv pe performanță.

Apple promite că Face ID va debloca telefonul mai rapid cu 30%. Însă cel mai mult se pare că s-a lucrat la arhitectura aplicațiilor. Potrivit celor de la Apple, descărcarea aplicațiilor va fi cu 50% mai rapidă și mai ușoară, întrucât și dimensiunea pachetelor descărcate va fi înjumătățită. În cazul update-urilor, această rată va fi îmbunătățită cu 60%.

Aceste cifre sunt cu adevărat impresionante, mai ales în era pachetelor de date mobile. Pe scurt, lansarea aplicațiilor se va realiza de două ori mai rapid. Pentru noile modele de iPhone, care lansează aplicațiile foarte rapid, știrea nu e prea spectaculoasă. Însă pentru posesorii modelelor mai vechi s-ar putea să fie știrea zilei.

Cea mai importantă inovație: Dark Mode!

Ei bine, Apple a așteptat destul de mult până să integreze Dark Mode în iOS. (Pe macOS a fost integrat încă de la lansarea versiunii Mojave.) Atât de anticipată a fost această veste, încât aproape că nu a aplaudat nimeni în sală… Probabil că în urmă cu vreo 4 ani ar fi stârnit ropote de aplauze…

Cu toate astea, noi suntem destul de mulțumiți de Dark Mode, care se aplică și la Lock Screen, aplicații și tastatură. În orice caz, iconițele aplicațiilor nu se vor schimba. Una peste alta, va fi cu siguranță o funcție populară.

Vom scrie și cu alte ocazii despre noutățile aduse de iOS 13.

watchOS 6

Desigur, nu putem încheia fără să vorbim și despre inovațiile sistemului de operare pentru Apple Watch. Hai să vedem punctele principale:

  • Voice Memos: Ți-a venit în minte o idee tare, însă nu ai timp să o notezi? Dicteaz-o pur și simplu ceasului!
  • Calculator! Cu siguranță ne putem lipsi de un Casio vechi de 20 de ani. Însă cu un dram de ironie, Apple a implementat una dintre funcțiile acestuia în propriul dispozitiv portabil. Însă cel puțin acum poți calcula bacșișul folosind Apple Watch.
  • Vom avea parte și de un App Store separat pentru Apple Watch. Asta înseamnă că de acum înainte nu va mai fi nevoie să instalezi aplicații prin intermediul iPhone-ului. Nici nu va mai trebui să instalezi aplicații Apple Watch pe iPhone.
  • Activity trends: În afară de analizarea ciclurilor cotidiene, acum poți analiza și rezultatele diferitor perioade. Astfel îți vei putea verifica mult mai precis activitățile.
  • Aplicația Noise: Aceasta măsoară zgomotul extern în decibeli și îți trimite o notificare dacă mediul în care te afli e prea zgomotos. Poți chiar măsura decibelii înregistrați la un meci de fotbal!
  • Cycle tracking – Da, aplicația va ține evidența ciclului menstrual. Ei bine, preferăm să nu elaborăm prea mult pe această temă, dar cu siguranță e o funcție ce poate fi utilă doamnelor…

Ca o concluzie, se poate afirma că watchOS 6 vine cu o mulțime de inovații interesante, care vor satisface exigențele multor utilizatori.

macOS Catalina: iTunes va înceta să existe!

Cel mai controversat software Apple din prezent va fi împărțit în diferite bucăți. Mai precis, va fi divizat în trei: Apple Music, Apple Podcast și Apple TV. Însă poate cel mai important aspect cu adevărat user friendly este că, de acum înainte, când vei conecta iPhone-ul la Mac, nu vei mai fi întâmpinat de popup-uri. Iar update-urile de software, backup-urile de securitate și alte funcții similare vor fi plasate în Finder. Ei bine, mulțumim din suflet, Apple!

Vom preciza încă o dată acest lucru, din moment ce este vorba despre un aspect deosebit de important: de acum, vei putea nu doar să folosești un monitor drept extensie pentru Mac, ci vei putea crea un monitor extins folosind iPad-ul tău. Acum copiii se vor juca mai puțin pe iPad, iar părinții vor putea lucra mai mult sau vor putea viziona un film! Da, este posibil!

Mai vrem să precizăm încă un aspect care ne-a lăsat efectiv cu gura căscată: Mac-urile din 2018, precum și Mac-urile care vor fi lansate pe viitor, vor avea un cip T2, astfel că, în caz de furt, acestea vor putea fi localizate chiar și atunci când sunt offline. Este incredibil ce poate realiza tehnologia Apple!

În plus, așteptăm începerea Proiectului Catalyst, care va apropia și mai mult aplicațiile de pe iPad de cele din macOs. Urmăriți-ne în continuare pentru mai multe detalii despre acest proiect. De asemenea, ne aștepăm ca funcția Screen Time introdusă în iOS 12, să fie pe viitor disponibilă și pe Mac.

Nici inovațiile anunțate pentru macOS Catalina nu pot fi prezentate într-un singur articol, însă cu siguranță le vom aborda în 4-5 texte care vor apărea pe parcursul acestei săptămâni.

În concluzie, putem spune că prezentarea fiecărui nou sistem de operare a decurs urmând același tipar, cuprinzând o mulțime de inovații care intră în categoria “wow”. Privind însă imaginea de ansamblu putem anticipa faptul că toate aceste noi funcții vor conlucra excelent.

Versiunile beta pentru dezvoltatori sunt acum disponibile, însă ne așteptăm ca cele beta pentru public să fie lansate în iulie, iar cele oficiale în septembrie, așa că urmăriți-ne în continuare pentru mai multe detalii!