iPadOS asigură o experiență complet nouă pentru iPad

Recent anunțatul iPadOS, care înlocuiește fostul sistem iOS pe dispozitivele iPad, promite un nou Home Screen, multitasking îmbunătățit, suport Apple Pencil mai bun și o mulțime de alte noi oportunități.

La prima vedere, utilizatorii ar putea observa doar câteva mici diferențe. Asta pentru că la baza noului iPadOS stă primul sistem de operare mobil Apple, iOS. Cu toate acestea, noul software pentru iPad oferă vine cu o mulțime de noutăți. Iar asta e adevărat în special pentru acei utilizatori care folosesc iPad-urile cu ecrane mai mari.

Interfața reproiectată face mult mai ușor multitasking-ul. Noul Home Screen este mai ușor de manevrat, iar utilizarea Apple Pencil pare să fie mai realistă. Aceștia sunt pași foarte importanți în direcția scopului declarat al celor de la Apple: laptopul să fie lăsat odată pentru totdeauna acasă. În plus, noul iPadOS beneficiază de suport pentru iOS 13.

iPad transformă modul în care oamenii lucrează și își exprimă creativitatea. Iar cu iPadOS, vom duce lucrurile la un alt nivel. Sistemul oferă posibilități captivante pentru că se adresează special unor displayuri mai mari, iar asta se traduce în versatilitate.

– Craig Federighi, vicepreședinte senior al departamentului de Inginerie Software la Apple

La fel ca în cazul iOS 13, Apple a facilitat iPadOS cu inovații care nu sunt neapărat spectaculoase, dar cu siguranță sunt importante. Majoritatea noilor caracteristici fac mult mai ușoară utilizarea dispozitivelor portabile. În loc de a pune în funcțiune noi caracteristici, Apple a inclus toate evoluțiile necesare în noile sisteme de operare.

iPadOS vine cu un nou Home Screen

Este una dintre acele noi caracteristici care inițial nu par atât de evidente pentru utilizatori. Însă vorbim despre o funcție care va ușura cu siguranță uzul cotidian. Afișarea aplicațiilor este rearanjată în ecranul inițial. Prin urmare, poți avea mai multe pictograme pe un singur ecran. În plus, este posibil să plasezi View Today pe ecran (și poți lansa funcția printr-un swipe la dreapta) astfel încât să obții cu ușurință o perspectivă asupra celor mai importante widget-uri.

iPadOS: Split View Îmbunătățit

Ei bine, forma de multitasking (ca atunci când împarți ecranul, de exemplu, în mai multe aplicații) exista de mult timp. Însă acum poți chiar să afișezi aceeași aplicație de două ori pe un singur ecran. La început nu ne-a impresionat în niciun fel, dar pe măsură ce ne-am gândit mai mult la asta, ne-am dat seama că era cu siguranță o necesitate! Să vedem un exemplu destul de simplu: cât de ușor ar fi să pui două site-uri în aplicația Mail unul lângă altul. Ai putea citi e-mailul primit în unul dintre ele, în timp ce scrii răspunsul în celălalt.

O integrare mai bună pentru Apple Pencil

Prima și probabil cea mai importantă inovație care se referă la creionul digital este că Apple a reușit să reducă latența de 20ms la 9ms. Deși noi nu folosim prea des Pencil (și chiar iPad-ul, de fapt), nu am putut simți cu adevărat latența din versiunea anterioară. Însă de acum probabil că nici măcar nu se va mai putea pune problema latenței. În plus, iPadOS-ul are alte două funcții foarte interesante:

  • Kit de markup complet redesenat și extins – îl poți glisa aproape în fiecare parte a ecranului.
  • Pe lângă capturile de ecran, acum poți edita pagini întregi, de exemplu un e-mail complet sau o pagină web. Credem că această inovație va fi utilă în special pentru designerii web.

O aplicație Files mai puternică

Pentru a continua ideea expusă mai sus, și anume „Un iPad poate înlocui un calculator”, trebuie spus faptul că aplicația Files a fost reînnoită. Utilizarea acesteia va deveni din ce în ce mai ușoară și relaxantă. Apple a reușit să includă acele funcții care lipsesc, și de acum vom obține o gestionare completă a fișierelor, asemănătoare cu funcția Finder pe Mac. Mai multe detalii găsiți mai jos:

  • Mai multe opțiuni pentru folderul iCloud Drive.
  • Dispozitivele iPad cu iPadOS suportă drivere externe, astfel încât să poți utiliza USB-uri.
  • Un nou Column View cu previzualizări de înaltă rezoluție unde poți adăuga cu ușurință notițe cu ajutorul aplicației Quick Action.
  • Spațiu de stocare local, cu opțiuni de arhivare zip și unzip.

Navigarea de tip desktop cu Safari

Noul iPadOS vine și cu un browser Safari reînnoit și reproiectat, la fel ca pentru iOS. Cu toate acestea, adevărata surpriză e că tabletele cu iPadOS au o modalitate mai bună de vizualizare a desktop-ului. În plus, compania nu a uitat de dezvoltatorii web. Aceștia vor avea un mod propriu de vizualizare. Nu în ultimul rând, au fost inițiate un nou manager de descărcări și 30 de comenzi rapide noi pentru tastatură.

O metodă mai inteligentă de editare a textului

Opțiunile de editare a textului au fost extinse cu gesturi noi. Prin urmare, utilizând iPadOS, va fi mult mai ușor să editezi documente pe tablete. Poți învăța noi gesturi care sunt mai rapide și mai ușoare pentru comenzile copy, paste, cut undo și redo.

Alte caracteristici iPadOS

  • Dark Mode
  • Fonturi unice
  • Tastatură flotantă cu suport QuickPath
  • Aplicația Photos a fost înnoită
  • Funcția Sigh in with Apple
  • O aplicație Maps cu hărți mai spectaculoase (valabilă momentan doar pentru SUA)
  • S-a redus cu 50% dimensiunea fișierelor de instalare a aplicațiilor
  • S-a dublat viteza de lansare a aplicațiilor

Software-ul beta al noului iPadOS este compatibil cu următoarele dispozitive: iPad Pro 9.7”, iPad Pro 12.9”, iPad Air 2, iPad mini 4 a 3-a generație, iPad Air a 5-a generație, iPad mini a 5-a și a 6-a generație, iPad a 2-a generație, iPad Pro 10.5” a 2-a generație, iPad Pro 12.9” a 3-a generație, iPad Pro 11” și a a 3-a generație de iPad Pro 12.9”.

Ce caracteristici îți plac cel mai mult? Mai există alte caracteristici pe care ți le-ai dori?