iPad mini (2019) – Regele categoriei mini s-a întors!

Apple a prezentat cea de-a 4-a generație de iPad mini în toamna anului 2015, la doar un an după lansarea modelului precedent. Cu toate astea, lansarea a fost urmată de o pauză neobișnuit de mare, în care cea mai mică tabletă Apple nu a primit niciun update. Prin urmare, multă lume a crezut că seria va fi eliminată din selecția de iPad-uri. Așa s-a ajuns la situația în care mulți utilizatori au încercat să facă uz de durata mare de viață a ultimului model, folosind dispozitivele până în prezent.

Noul iPad mini a fost anunțat în cadrul evenimentului Keynote din martie, când s-au lansat modelele iPad 2019. Vestea a bucurat mulți utilizatori, însă și profesioniștii și-au manifestat surprinderea. Principala provocare atunci când scriem review-uri despre acest dispozitiv e să ne dăm seama care e publicul țintă. De asemenea, e destul de greu să ne decidem care sunt dispozitivele cu care îl putem compara.

Același design

Produsul a sosit în același timp cu update-ul iPad Air. Practic, cele două dispozitive sunt identice, singura diferență fiind dimensiunea. În plus, la nivel de design, versiunea 2019 seamănă destul de mult cu modelul iPad mini 4. Lungimea, lățimea și grosimea sunt identice. Mai mult, marginile, butonul Home și Touch ID sunt de asemenea neschimbate. Asta înseamnă că produsul a rămas la fel de intuitiv ca înainte.

De fapt, chiar și greutatea de 300 de grame s-a păstrat. (Ar fi ridicol să ne luăm de câteva grame în plus sau în minus, dar ideea e că dispozitivul e extrem de ușor.) Nici culorile nu s-au schimbat: utilizatorii pot achiziționa modelul pe gray, space gray și gold. Cei care au mai avut contact cu modelul precedent, nu ar putea să-și dea seama de diferențe dacă displayul ar fi oprit.

Un display mai smart

În schimb, diferența se poate observa imediat dacă te uiți la display, pe un fundal alb. Asta în ciuda faptului că iPad mini nu e echipat cu displayul OLED al modelelor flagship de iPhone, nici cu Liquid Retina de pe iPad Pro. Didsplayul e foarte asemănător cu cel al modelului precedent, însă de data asta avem o ediție laminată. Update-ul ar putea ajunge la un LCD de 60Hz, comparativ cu cei 120Hz de pe iPad Pro. Într-adevăr, acesta din urmă livrează o experiență deosebită atunci când dai scroll. Însă în cazul modelului iPad mini, nu se poate spune că rămâi cu impresia că i-ar lipsi ceva. În plus, nu e sub nicio formă lent.

Fără îndoială, True Tone funcționează perfect. Avantajele sunt evidente mai ales seara, însă avem de-a face cu o funcție de utilitate generală. Acesta e un subiect destul de controversat. Mulți oameni sunt încă de părere că funcția e cumva enervantă. Cu toate astea, există și o mulțime de utilizatori care apreciază efectul True Tone.

Noul update vine și cu suport Apple Pencil, funcție care extinde considerabil posibilitățile de utilizare. iPad mini 2019 funcționează cu prima generație de Apple Pencil. Din acest punct de vedere, este puțin în urma modelelor de iPad Pro. Dar asta înseamnă că noul mini are suport și pentru Logitech Crayon. (Acesta reprezintă o soluție mai eficientă din punct de vedere al costurilor.)

Una peste alta, la exterior avem parte de un update decent. Pe de o parte, au fost implementate anumite funcții cu care e posibil să te fi familiarizat de pe iPhone. Pe de altă parte, Apple a avut grijă să separe cele trei categorii de tablete (iPad mini, iPad generația a 6-a și iPad Air) de cele două modele flagship iPad Pro. (Dacă nu ar fi făcut asta, modelele iPad Pro 2018 și-ar fi pierdut din valoare.)

iPad mini: hardware pentru viitor

Cu toate astea, după un update decent la exterior, ne putem aștepta, pe bună dreptate, la ceva mai spectaculos la interior. Și adevărul e că nu suntem deloc dezamăgiți. Chip-ul A12 Bionic cu care e echipat iPad mini E același procesor cu care e echipat iPhone XS Max. E destul de greu să exprimi o opinie obiectivă pe acest subiect. Însă în perioada cât am utilizat dispozitivul am simțit cu adevărat că e mult mai rapid decât predecesorul său. În mod similar, chip-ul a îmbunătățit considerabil performanța modelului XS Max, comparativ cu iPhone X.

Dacă vorbim de performanță, e de la sine înțeles că dispozitivul poate rula aproape orice aplicație mobilă. Însă puterea de calcul reprezintă și garanția că pentru următorii 3-5 ani dispozitivul va face față oricărei provocări. (Așa cum a făcut și predecesorul său.) Un lucru e cert: cel puțin în ceea ce privește navigarea online, utilizatorii nu vor avea de de ce să plângă o perioadă lungă de timp.

În cazul în care AR se va extinde și mai mult pe piață, noul iPad mini va face față oricărei provocări. Noi am încercat câteva jocuri, iar experiența a fost excelentă. În plus, după 15-20 de minute de testare, dispozitivul nu s-a încălzit deloc.

Desigur, de bateriile iPad-urilor nu ne putem plânge în general, iar asta se aplică, evident, și modelului mini. A fost nevoie să utilizăm dispozitivul mai multe nopți la rând pentru a consuma de tot bateria.

Tabletă mini? Pentru cine?

În mod surprinzător, când am început testul pentru iPad mini am știut, într-o oarecare măsură, la ce ne putem aștepta. Însă așa cum am afirmat și la începutul articolului, partea mai dificilă e să ne dăm seama unde se situează dispozitivul în linia de producție, care e utilitatea principală și cui i l-am recomanda în 2019.

În prezent, piața tabletelor mini nu e saturată. Practic, există un singur producător care vinde aceste dispozitive pe scară largă: Apple. Iar dispozitivul în cauză e iPad mini. De aici vine și titlul articolului.

De asemenea, ni se pare cumva confuz că iPad mini și noul iPad Air au fost prezentate simultan. Acesta e și motivul pentru care anumite persoane încearcă să facă o comparație între cele două. Cu toate astea, principalul rival pentru iPad mini e, cu siguranță, iPad generația a 6-a, lansat anul trecut la un preț accesibil.

Deși generația 6 de iPad e mai mare, acesta nu e neapărat un avantaj. De exemplu, unii oameni preferă displayurile mai mici. iPad-ul e mai ieftin, dar vine cu piese hardware mai puțin performante. Desigur, în 2019 diferența nu e neapărat vizibilă, pentru că ambele dispozitive se comportă bine. Cu toate astea, prețul unui iPad e încă mare, comparativ cu iPad mini, în condițiile în care mezinul va dura mult mai mult din punct de vedere hardware. Așezate unul lângă celălalt, cele două displayuri afișează tonuri complet diferite. E dificil de spus care e mai plăcut, răspunsul e extrem de subiectiv.

iPad 6 sau iPad mini? Greu de spus

Pe baza informațiilor de mai sus, decizia e destul de dificilă. Practic alegerea finală depinde foarte mult de bugetul utilizatorului sau dacă preferi ecranele mici ori pe cele mai mari. Ca să nu mai vorbim de factorul emoțional: utilizatorii se lasă destul de ușor influențați de emoțiile de moment. Hai să navigăm puțin prin magazinul nostru virtual și să facem cea mai bună alegere în funcție de propriile preferințe.

Așadar, cui am recomanda iPad mini? Grea întrebare. Ar putea fi un dispozitiv perfect pentru cei care poartă genți mai mici, dar și pentru părinții care și-au introdus copiii în lumea tech. Însă există un grup de oameni pentru care acesta e dispozitivul perfect: posesorii modelelor mai vechi de iPad mini!

Nu avem nicio idee despre numărul de fani pe care noul model îi va avea. Cu toate astea, pe baza specificațiilor, a review-urilor și a celor câtorva zile în care am avut ocazia de a-l testa, putem afirma cu tărie că foștii posesori ai acestui model sunt cu siguranță vizați. Noul dispozitiv le va oferi ocazia să se bucure de avantajele unui iPad cu care s-au obișnuit, la viteze mult mai mari, pentru încă 4 ani de acum înainte.

Ei bine, pentru aceștia din urmă avem vești bune: iPad mini e acum disponibil la iSTYLE! Dacă vrei să îl testezi, nu ai decât să mergi într-unul dintre magazinele noastre. De asemenea, noul model poate fi comandat și din magazinul nostru virtual.