Utilizează funcția ECG de pe Apple Watch

Series 4, cea mai recentă versiune de Apple Watch conține o mulțime de opțiuni extraordinare, inclusiv monitorizarea ritmului cardiac sau noua funcție ECG. S-a dovedit de o mulțime de ori că ambele instrumente pot juca un rol cheie în situații de urgență și pot salva vieți.

apple watch inregistrand ecg

Potrivit celor de la eMedicineHealth, electrocardiograma (ECG sau EKG) e un instrument de diagnosticare utilizat frecvent pentru evaluarea funcțiilor electrice și musculare ale inimii. Deși e un test relativ simplu de efectuat, interpretarea imaginilor ECG necesită o doză semnificativă de pregătire profesională.

Inima e o pompă electrică în doi timpi, iar activitatea electrică a inimii poate fi măsurată prin electrozi plasați la nivelul pielii. Electrocardiograma poate măsura rata și ritmul bătăilor inimii și poate oferi indicii indirecte în ceea ce privește fluxul sângelui către mușchiul cardiac.

ECG Ritm Sinusal

Aplicația ECG poate înregistra bătăile inimii și ritmul cardiac utilizând electrozii dedicați cu care e echipat Apple Watch Series 4. Toate celelalte modele de Apple Watch de până acum puteau măsura doar ritmul cardiac, pentru că nu sunt echipate cu senzorul ECG. Acest privilegiu e rezervat doar pentru Apple Watch Series 4. Odată ce senzorul a înregistrat orice fel de semnal ECG, acesta poate detecta fibrilația arterială, dar și tipul de aritmie cardiacă. Aceste simptome se manifestă atunci când bătăile inimii nu mai urmăresc un ritm liniar. O formă comună de aritmie cardiacă e atunci când camerele superioare ale inimii nu se sincronizează cu cele inferioare.

Funcția ECG înregistrează o electrocardiogramă pe baza impulsurilor semnalelor electrice generate de inimă. Evaluând aceste impulsuri, aplicația ECG determină ritmul cardiac și verifică dacă camerele superioare se sincronizează cu cele inferioare. În caz că nu sunt sincronizate, se poate manifesta fibrilația arterială.

Functia ECG

Configurează aplicația ECG

  • Deschide aplicația Health pe iPhone
  • Din tab-ul Health Data, alege Heart and Electrocardiogram (ECG)
  • După ce termini configurarea, deschide aplicația ECG pentru a efectua primele teste

Efectuează un test ECG

Poți efectua măsurători oricând, în special atunci când experimentezi un ritm cardiac alert, când simți palpitații sau când primești o notificare de ritm cardiac neregulat.

  • Asigură-te că Apple Watch-ul e fixat corect la încheietura mâinii
  • Deschide aplicația ECG de pe Apple Watch
  • Așază mâna pe suprafața unei mese sau în poală
  • Pune un deget de la cealaltă mână pe Digital Crown; trebuie doar să atingă rotița, nu e nevoie să apeși
  • Așteaptă ca măsurătorile să fie efectuate (aproximativ 30 de secunde); când procesul e gata, dispozitivul îți va arăta rezultatele

tutorial vizual pentru ecg

Rezultatele pot fi:

  • Ritm sinusal: Rezultatele ce indică un ritm sinusal (sinus rhythm) înseamnă că inima bate conform unui tipar uniform, între 50 și 100 BPM (bătăi pe minut). Asta se întâmplă atunci când camerele superioare ale inimii sunt sincronizate cu cele inferioare. Rezultatul de ritm sinusal se aplică doar acelei înregistrări și nu înseamnă că inima bate constant în permanență. De asemenea, acest rezultat nu indică faptul că ești sănătos. Dacă nu te simți bine sau ai orice alt tip de simptom, e indicat să mergi la un consult medical.
  • Fibrilație arterială (AFib): Un rezultat AFib înseamnă că inima bate conform unui tipar neregulat între 50 și 120 BPM. Fibrilația arterială e cea mai comună formă de aritmie serioasă, sau ritm cardiac neregulat. Dacă primești o clasificare AFib și nu ai fost diagnosticat în prealabil cu fibrilație arterială, ar trebui să vorbești cu un doctor despre asta.
  • Ritm cardiac redus: Un ritm cardiac sub 50 de BPM sau peste 120 BPM afectează capacitatea aplicației ECG de a verifica ocurențele de fibrilație arterială, iar înregistrarea e considerată neconcludentă. Ritmul cardiac poate fi redus din cauza unei anume medicamentații sau dacă semnalele electrice nu străbat corect inima. De asemenea, antrenamentele atleților de performanță pot duce la un ritm cardiac redus. Ritmul cardiac ridicat poate apărea în urma exercițiilor fizice, stresului, consumului de alcool, deshidratării, infecțiilor fibrilației arteriale sau altor tipuri de aritmie.

Neconcludent (Inconclusive): Un rezultat neconcludent înseamnă că înregistrarea nu poate fi clasificată. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, precum faptul că nu ai ținut brațul în repaus pe o masă în timpul înregistrării sau că Apple Watch-ul nu a fost fixat bine pe braț.