Cum să verifici și să utilizezi Activation Lock pe Mac

Funcția Apple Activation Lock împiedică pornirea Mac-ului tău, ajutând la protejarea informațiilor private în cazul în care Mac-ul tău este pierdut sau furat.

prezentare activation lock

Activation Lock face computerul mult mai puțin atractiv pentru hoți. Împreuna cu noua aplicație Find My macOS Catalina și iOS 13, poți securiza de la distanță Mac-ul tău în cazul în care acesta dispare sau este pierdut. De fapt, aplicația Find My poate chiar să te ajute să îți localizezi computerul înlocuit, chiar dacă acesta nu este conectat la o rețea.

prezentare activation lock

Funcția Activation Lock funcționează la fel ca pe iPhone, iPad, iPod touch și Apple Watch și este disponibilă pe toate modelele Mac cu cip de securitate T2 al Apple.

Activation Lock necesită o actualizare software macOS Catalina 10.15 sau o versiune mai nouă,  autentificarea în doi pași pentru ID-ul Apple și Secure Boot activat în setarea implicită: Full Security, cu “Disallow booting from external media” selectat în secțiunea  External Boot.

Cum să verifici dacă Activation Lock este activ pe Mac

screenshot status activation lock pe mac

  • Selectează About This Mac din meniul Apple
  • Apasă click pe butonul System Report, sub tab-ul Overview
  • Apasă click pe Activation Lock Status, sub Hardware

Setarea pentru activarea Activation Lock este “Enabled”.

Potrivit Apple:

Activarea Lock funcționează pe fundal pentru a face mai dificil pentru cineva utilizarea sau vinderea dispozitivului, dar poți bloca în continuare dispozitivul prin aplicația Find My pentru a-l securiza cu o parolă unică, afisând un mesaj pentru oricine îl poate găsi.

Activarea Find My Mac pornește automat Activation Lock, care solicită macOS-urilor să solicite parola ta Apple ID sau parola de acces a dispozitivului înainte ca oricine să oprească serviciul Find My, să șteargă computerul sau să îl reactiveze și să îl folosească.

Puteți verifica, de asemenea, statusul Activation Lock prin intermediul paginilor de asistență Apple.

Dezactivarea Activation Lock

Apple recomandă să dezactivezi Activation Lock înainte de a trimite Mac-ul tău în service și înainte de a-l vinde. De fapt, atunci când aduci Mac-ul la Apple Store sau la un furnizor de servicii autorizat de Apple, ți se va solicita să dezactivezi Activation Lock înainte de a putea efectua lucrări pe acesta. Acest lucru se datorează faptului că se asigură că aparatul nu mai este conectat la contul tău Apple ID.

Dacă ai acces la Mac-ul tău:

  • Selectează System Preferences din meniul Apple
  • Apasă click pe pictograma Apple ID din System Preferences
  • Selectează iCloud.
  • Oprește Find My Mac
  • Apasă click pe butonul Sign Out

Dacă nu ai acces la Mac-ul tău:

  • Accesează iCloud.com și loghează-te cu Apple ID
  • Apasă click pe pictograma Find iPhone
  • Selectează All Devices
  • Alege Mac-ul tău din listă
  • Apasă click pe opțiunea Erase Mac, iar apoi click pe Next pentru ștergere
  • Apasă click pe “x” de lângă Mac-ul tău

Acest lucru va asigura că Mac-ul tău este șters de la distanță imediat ce stabilește conectivitatea la rețea, împiedicându-l să fie conectat la contul tău Apple ID și dezactivând Activation Lock.

Are Mac-ul meu cip Apple T2?

cip t2 pe fundal negru

Funcția Activation Lock nu este disponibilă dacă computerul rulează o versiune a sistemului de operare macOS mai veche decât macOS Catalina 10.15 sau dacă Mac-ull nu are cipul de securitate T2 de la Apple.

Poți utiliza System Information pentru a determina dacă Mac-ul tău este echipat cu un cip de securitate T2. Începe apăsând click pe meniul Apple din Finder, apoi alege About This Mac. Acum apasă tab-ul General și apasă click pe butonul etichetat System Report pentru a lansa aplicația System Information.

Acum apasă click pe Controller sau iBridge din bara laterală. Dacă în coloana din dreapta scrie „Apple T2 chip”, Mac-ul tău include un cip de securitate Apple T2.